PDA

'Full Versiyon'a Bak : Yayları kesmek ne oranda yanlış.....

insomnia
13-04-2005, 17:05
yayları kesmenin faydasını gören var mı?

cLiOkAn
13-04-2005, 17:08
yayların kesimi sadece ucuza kaçmaktır bence.. bunun yanında tabiki ucuz olan herşeyin yan etkiside vardır.. bunlarda kontrolsüz yol tutuş virajda dengesizlik gibi daha bir çok şeyide beraberinde getirir diye düşünüyorum..

Barkın
13-04-2005, 17:18
Çok yanlış bir uygulama...
Baklava sayısını azaltılarak arabanın ağırlığına göre ayarlanmış mukavemet de azalmış olur.
Yüksek hızda düşük yola geçerken süspansiyonun alacağı yol bu mukavemet düşüşünden dolayı bitebilir...Zaten bu durumda duyacağın ses hiç hoşuna gitmeyecek.

Çok sert bir darbede süspansiyon kulelerden bile çıkabilir (gözlerimle gördüm).

Yerden gelen darbeyi absorbe eden parça yay olduğu için, kesinlikle orjinal baklava sayısına sadık kalınmalı...

OKAN
13-04-2005, 19:37
arkadasim kesinlikle yapma, hem ziplama olur hemde yolda giderken en ufak bi yoldaki bombe'de araban zipliyacak ve o yayyin amortisordeki yay tabagindan kayarak kaza yapama riskin çok falza olur allah korusun...

3, 5 daha biriktir git kendine yay al eibach, maxtrac olmazda daha ucuz olur AP veya OMP olabilir...

misafir1932
13-04-2005, 23:56

Walla ben faydasını gören ne gördüm ne duydum.

Kendim de asla kestirtmem. Kestirenler hep sonradan pişman oluyor ama geri dönüşü de olmadığından ne yapacağını bilemiyor sonradan.

MeLiH C
14-04-2005, 20:49
muhalefet olmak gıbı olmasın ama R9 varken yayları 1 bakla kesmıstık bı sorun yada anormallıkle karsılasmadık ( bu olayı yaptığımız sene 93 - 94 senelerı ) ve araba o şekilde 3 - 4 sene kullanıldı ne amortısor patladı nede kuleden amortısor fırladı. 2 - 3 bakla kesmedıkten sonra sanmıyorum bişi olacagını...

hakanhun
14-04-2005, 21:23
Benim şu anki aracımda spor yay var ama askerden önce bi Alfa 145im vardı yayları birer bakla kesmiştik 1,5 yıl kullandım arabayı hiç bi sorun ile karşılaşmadım ve yol tutuşunda faydasını bile gördüm.. Şu an olsa kesmezdim ama sonuç olarak o zaman kesmiştim ve hiç bi sorunla karşılaşmadım.. Keserken çok kesip abartmadıktan sonra hiç sorun diil bence..

Tayfun-E30
14-04-2005, 21:37
ısıtıp alçaltın kesmekten mantıklı.

hakanhun
14-04-2005, 21:47
Bazı araçlarda tabla açılı olduğundan zaten kesilen kısım ısıtılarak eğiliyo.. ama bikaç yerden ısıtıp kesmek yayın direncini azaltacağından daha tehlikeli olabilir ve yay kırılabilir, düz yolda sorun deil tabi araba amortisörün üstüne biner ve gitmeye devam eder ama virajda kırarsan o çok sakat olur işte:eek: .. tabi eğer kastettiğin buysa more speed kardeş:thumbsup: ..

MuR@t-U
14-04-2005, 22:25
düsmesinden baska bi faydasi yok.

misafir147
15-04-2005, 01:35
Ben ucuz olsun diye o hatayı yapmıştım , berbat bir yol tutuş ve 1 hafta sonra yeni yay boşa masraf....

Barkın
15-04-2005, 01:41
muhalefet olmak gıbı olmasın ama R9 varken yayları 1 bakla kesmıstık bı sorun yada anormallıkle karsılasmadık ( bu olayı yaptığımız sene 93 - 94 senelerı ) ve araba o şekilde 3 - 4 sene kullanıldı ne amortısor patladı nede kuleden amortısor fırladı. 2 - 3 bakla kesmedıkten sonra sanmıyorum bişi olacagını...

Limitlerden ve olasılıklardan bahsettim ben.

Bu Yalova'da yaptığı sitenin depremde çökmesinden yargılanan müteahhitin "Valla ben başka binalarda da deniz kumu kullandım bişey olmadı" lafına benziyor...Ya da tarihi geçmiş kaşarları tekrar eritip, paketleyip satan üreticinin "ben 10 yıldır yiyorum bişey olmadı" diye bir mazeret sunmasına benziyor...

Bugün bir otomobil için "çok güvenli" diyorsak limitlerde dahi test edildiğine herhangi bir olumsuz gözlemde bulunulmadığı içindir. Yoksa trafik kuralları çerçevesinde kullanılan bir arabada yol tutuş problemi yaşamayız. Boğazda yavaş yavaş gezerken arabam yoldan çıkmıyorsa "güvenli" diyebilir miyim?

Buradaki mantık son derece basit. Yani bunun tartışılır bir yanı da yok aslında. Yayın fiziksel hareketini incelemeniz yeterli. Otomobillerde kullanılan (ve diğer endüstrilerde) yayların sertliklerini gösteren oranlar kullanılır. Bunlar ABD'de pound/inch, avrupada kg/cm'dir. Yani 100 kg/cm oranlı bir yayı 1 cm kısaltmak için 100 kg'lik bir güç gerekir.

Diyelim boş bir aracın amortisör gezi uzunluğu (araba yerdeyken) 10 cm olsun. Ve yayları da 100 kg/cm oranlı olsun (hesap basit olsun diye tam rakamlar veriyorum). Bu aracın süspansiyonunun gezi uzunluğunu tamamlayıp sona gelmesi için 1000 kg'lık bir güç gerekir. Bunun üstünde oluşan bir güç (aracı max taşıyabileceği ağırlıktan fazla yüklemek, ya da derin çukurlara düşmek) yaylar tarafından emilmeden şaseye yansır.

Şimdi yayları keselim. Bir baklava kesince (bu lineer değil logaritmik bir etki yaratır, çünkü yayların yapısı homojen değildir) gezi uzunluğu 7 cm'ye düşer. Araba alçalır. Ancak yayın sertlik oranı hala aynı. Bu gezi uzunluğunun limite getirilmesi için sadece 700 kg'lik bir güç yeterli olacaktır.

SONUÇ:
Aracın artık darbelere ve yüklere karşı direnci ve absorbe etme yeteneği %30 azalmıştır. Düzgün giderken bu bir sorun teşkil etmeyebilir. Ama araca 5 kişi bindirin ve bagajı doldurun. Sonra E-5'de 100 km/h ile giderken çökük bir bölgeye gelin. Duyacağınız ses yayların absorbe edebileceği limiti aştığını gösterir. Çünkü amortisörler dibe vurmuştur. İşte ben çok derin bir çukurda amortisörülerin kulelerden çıktığını gördüm. Çünkü yaylar yerden gelen gücü absorbe edip geri veremedi.

Bu yüzdendir ki aracınızı 3 cm kısaltan yaylar sert oranlara (130 kg/cm), 5 cm kısaltan yaylar daha sert oranlara (160 kg/cm) sahiptir. Yoksa aracı sadece yere indirmiş olursunuz. Yumuşaklıktan dolayı hem yol tutuşu gelişmez, hem de orjinal yaylardan daha az absorbe etme yeteneğine sahip olur.

NOT: Yukardaki sertlik oranları anlatımı kolaylaştırmak için göstermelik verilmiştir.

cabrioman
15-04-2005, 11:38
nightdriver a yüzde yüz katılıyorum...bir yay dizayn etmek o kadar zordur ki, sonuçta işlem olarak bunu tek seferde sarma zorunluluğu var ikincil bir işlem yapamazsınız...ama siz kestiğinizde ya da ısıttığınızda, hem yayın sertliği hem de direnç noktası değişir...şimdi yay kısaltmanın ne avantajı var? arabayı alçaltmak mı yoksa yol tutuşunu arttırmak mı? keserek sadece ilini görünüm olarak yakalarsınız ama arabanın en önemli parçalarından birini tehlikeye atarsınız...

mgnpower
15-04-2005, 16:59
valla ne yorum yapacagimi bile sasirmis durumdayim su anda yazilanlari teker teker okudumda...

ayhan206
15-04-2005, 17:40

bos yere bozma orjınalleri ... faydası da yok ayrıca .... yanlış bı uygulama olur...

insomnia
16-04-2005, 09:41
benim yayları kesmeye niyetim yoktu ki zaten...

Fikirleri merak ediyorum...

mete
16-04-2005, 09:55
HER ZAMAN YAY OLAYI OLMALI :thumbsup:

sezer
16-04-2005, 09:57
yayaları kesmek die okudum abondone oldum :) nese diilmiş :)

OnurBostanci
16-04-2005, 10:46
aman sakın kardeşim ucuza kaçayım derken makineyi harcama

onurarslan
16-04-2005, 11:26
bi soz vardı BEN UCUZ ALACAK KADAR ZENGİN DEGİLİM bence bu konuya uygun bir soz

insomnia
16-04-2005, 14:02
bi soz vardı BEN UCUZ ALACAK KADAR ZENGİN DEGİLİM bence bu konuya uygun bir soz

Vehbi Koç un sözüdür...

oktay_CTV34
16-04-2005, 14:10
zarardan başka bişey degil.....

cLiOkAn
16-04-2005, 15:52
arabaya zarar verir ve tehlike arz eder başka bişey yapmaz.

yecoo
16-04-2005, 16:18
1.si ses yapar kesik yaylar takozlara tam oturmadıı için uyuz olursunuz:)
2.si araba alçalır fakat yaylar yeterli oranda sertleşmez yayın bi faydasını göremezsiniz.
3.sü yaylar yumusak olup kısa olduundan amortisör patlayabilir.
4.sü yaylar yerinden fırlayabilir
5.si hiç gerek yok :)

dr.evren
16-04-2005, 23:45
ben kesmek durumunda kalmıştım eski arabamda
kesinlikle berbat bişey*arabada konfor,yol tutuş hiçbişey kalmıyo*zıp zıp zıplıyosun veheryerinden ses gelmeye başlıyo
bir ay kadar kullanabildim daha fazla dayanamadım
almanyadan eibach yay buldum binbir zahmet onu taktım ve harika oldu tek kelimeyle
30-40 lira kestirmeye vereceğime sıfır alamasam bile 100-150 liraya ikinci el alırdım illa alçaltacaksam

misafir1932
17-04-2005, 00:36
Cok kotu cok...

misafir671
17-04-2005, 01:06
aslındaa bende eski arbamın önlerinii kestirmişştimm ama nee bilimm hiçbirr zararını görmedimmmmm

arda_
17-04-2005, 03:30
bence illa arabayı alçaltıcam diosan kestirmek yerine sport yay al,daha pahalı ama kesinlikle böle yapmalısın çünkü kestirirsen yol tutuşun bi kere çok kötü olucak + eğer virajlara hızlı girersen yayların fırlamaihtimali var onun içinya yeni yay al yada orjinalini bozma orjinali 200-250 dolar civarı...

Ekrem_06
17-04-2005, 03:36
pppeeeeehh ne zararı varmış ya :D:D

@RD@
18-04-2005, 13:47
nediyim bilmiyorumki.bilen bilmeyen herkez yorum yapmıs :) sagolsunlar
benim arabama gore yay olmadığından dolayı bende yaylarımı kesim ve cokta memnunum.eskisine gore inanılmaz bir yol tutus kabiliyeti elde ettim.bu sekilde yaklasık 3 senedir kullanıyorum .3 sende ne amortisorum patladı nede bişey oldu.bu olmayacagı anlamına gelmez ama bu olayı negatif yonden bakan arkadaslar gibi bana 4 sne oncede solenmişti.ben bunu goze alarak yaptım bu işlemi cunku elim mahkum yuksek araba kullanamam ben :D ama dersenki avrupa bi arabaya bu işşemi yaparmıyım tabiki yapmam ben bu işlemi arabma gore yay olmaığında dolayı yaptım.ama nediyim hiçte sikayetim yok :)

http://img135.echo.cx/img135/8630/00010896bh.jpg

Volkan Y
18-04-2005, 14:26
dostum yay kestirmek amelleliktir.yol tutuşa hiçbir katkısı olmadığı gibi daha felaket bi hale geliriyo.paraya kıyıp yeni yay takmak en iyisi.sonuçta hayatın onlara bağlı...

@RD@
18-04-2005, 15:21
ya işlemi yaptınızdamı konusuyorsun ? :wacko:

misafir725
18-04-2005, 15:40
Çok yanlış bir uygulama...
Baklava sayısını azaltılarak arabanın ağırlığına göre ayarlanmış mukavemet de azalmış olur.
Yüksek hızda düşük yola geçerken süspansiyonun alacağı yol bu mukavemet düşüşünden dolayı bitebilir...Zaten bu durumda duyacağın ses hiç hoşuna gitmeyecek.

Çok sert bir darbede süspansiyon kulelerden bile çıkabilir (gözlerimle gördüm).

Yerden gelen darbeyi absorbe eden parça yay olduğu için, kesinlikle orjinal baklava sayısına sadık kalınmalı...
:applaus:

ısıtıp alçaltın kesmekten mantıklı.
Bu daha mantıklı uygunn yay yoksa. Yoksa yaptırabilirsin kendi aracına göre, pahalı olur. Yaptırmazsanızda kompres etmenin bir sakıncası yok diye biliyorum

@rd@ senin başına iş gelmemesi gelmeyeceği anlamına gelmez. Fabrikada yüzlerce hesap kitaptan sonra yapılır o yaylar, aracın belli limitlerine göre limitleri vardır. nightdriver yeterince açıklamış her iki mesajında. Bir yandan pozitif bilim.. Sen diyosun ben yaptım bişey olmadı..
Eroin kullanıp ölmeyen var anasını satayım. E hadi bak ölüm yokmuş ucuunda hadi saldıralım...

Yol tutuşa katkısı falan olmaz. Sadece arabanın ağırlık merkezi aşağı gelmiş olur, ama tüm dengesi kaybolur gider.. Sağa sola gideceğine, piste çık bakalım. Sonra birde std ı ile..

Barkın
18-04-2005, 15:51
Deneme/yanılma methodunu killingroad'un dediği gibi pistte denemenin faydası var.

Trafikte yanıldığınızda son pişmanlık birşey ifade etmeyebilir. Canınızı taşıyorsunuz patlıcan değil. Kaldı ki trafikteki masum insanları da tehlikeye atıyorsunuz.

Gazetelerde az mı okuyoruz: "Arabanın kontrolünü kaybeden A.Ö. karşı şeride daldı, 2 arabayı biçti, 6 ölü."

Bir arabanın durup dururken kontrolü nasıl kayboluyor? Ben söyliyim o güvenilen uydurma sistemlerle giderken karşısına bir kedi çıkıyor, refleksif olarak direksiyon kırıyorlar, sonra tut tutabilirsen o arabayı...

Pozitif bilim mi deneme/yanılma methodu mu?

@RD@
18-04-2005, 16:24
killingroad ben zaten yazımdada dedim iyi bi okusan diyorum.
olmaması olmayacagı anlamına tabiki gelmiyor.ama bundan 5 sene oncede bu işlemler vardı 10 sene oncede.şimdiye kadar bu olay dolayı kaza yapanı ne duydum nede gordum.

misafir725
18-04-2005, 17:00
Okudum yazını merak etme. Sen bişey olduğunu görmedim diyorsun.
Sen duymadın da ben duydum yayları kestirdiği için amortisörü elinden giden adam..

Ya caddelerde herşey şansa mansa gidiyor.. Ne kadar limitine çıkıyorsun arabanın, ne kadar yük biniyorki süspansiyonlara. mermer gibi asfalt araba zorlanmıyor ki hiç.. O yana bu yana gidiyor... Çık bi piste.. Araba kaymamak için yırtınsın kaliteli bir lastikle.. Kastırsın yayları ben kopmicam kopmicam diye...

@RD@
18-04-2005, 17:15
ya piste cıkmak nederece yay kesmenin yanlıs olduğunu gosterir oda ayrı bi bakıs acısı bence.pilotaja bakar.ben kısaca sunu sooliim.İster inanır ister inanmasınız.gercekten std bi sahinden cok cok cok daha bi yol tutus aldım.bunu sehir içinde bir cok arkadasıma gosterdim.yapmadığım sey kalmadı.dediler cukura gir yay fırlar.girmediğim cukur kalmadı.(yanlıslıkla tabiki) tekrardan soyluyorum ben burada yay kesmeyi destekleyen taraftan gibi gozukmek istemiyorum ve daha oncedende soylemiştim ilerde allah nazip ederde bi vtec alırsam tabiki o arabaya yay alıcam hattta gerekirse koni coilover.cunku yol tutus artık benim için ilk planda.konfor 2. planda.

ümit-SR
18-04-2005, 18:47
tofaşı bilmem ama şu aşağıdaki crx in amortisörleri patlak. sebebi ise kesilmiş helezon. ayrıca iki defa altı yere sürttü bu arabanın sırf yoldaki dalgalanma yüzünden(biri adana otoban girişinde biri mersinde) yol tutuşu da standardından kötü. standart süsp.lu bir başka crx le karşılaştırdım. benim tecrübelerim de bunlar. ama her arabaya göre de yay yok

@RD@
19-04-2005, 01:47
ya bide sunu belirtmek lazım her arabaın yaylarının bakla oranı genişliği uzunluğu ve bu sayedede hafiflik ve sertliği aynı değil.mesela sahinde 7 bakla var.or: 1 bakla kesince 2 cm dusuyorsa broadwayda 5 bakla var onda bir bakla kesince 4 cm dusuo.o oranda oneli bence