PDA

'Full Versiyon'a Bak : Motor açma işlemi

burak ö.
19-05-2005, 01:19
Arkadaşlar

bu olayı yapıyımmı motoru zorlamak iimidir ii verim almak için

Yoksa motoru bozarmı bu konuda cahilim yardımızını bekliorum

refik
19-05-2005, 01:24
aracın yeni ise ilk başta fazla zorlama derim ben .şöööle 2 - 3 bin km olsun sonra bas.

Cihan GÖNÜL
19-05-2005, 01:29
araç kaç km ilk bakımına gitsin sonra 4000 devir 5000 devir 6000 devir 7000 devir ... gibi gittt

misafir1932
19-05-2005, 10:30
Zorla tabi. Garantisi bitmeden patlarsa yeni motor takarlar.

burak ö.
19-05-2005, 10:32
araç 1500 km de

misafir1932
19-05-2005, 10:41
O zaman 5000 km olana kadar çok fazla zorlama... 5000'den sonra patlatana kadar bas. Patlayacaksa garantideyken patlasın.

burak ö.
19-05-2005, 10:56
O zaman 5000 km olana kadar çok fazla zorlama... 5000'den sonra patlatana kadar bas. Patlayacaksa garantideyken patlasın.

Usta komik oldugunumu zannedion ? Adam gibi bi soru sorduk yokmy cevap alıcağım kimse düzgün?

misafir1932
19-05-2005, 11:06
Komik olan nedir? Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Arabayı sana satana sorsaydın madem bizim yorumumuzu beğenmedin??

burak ö.
19-05-2005, 11:13
Patlatana kadar bas diosun patlarsa garanti vs vs böle diyeceğine daha olumlu bir mesaj yazsaydınya

cLiOkAn
19-05-2005, 12:49
bende böyle bişey duymuştum tabiki aracın ilk alındıktan 2000-3000 km civarı kadar zorlanması iyi değildir herkes bilir.. ama daha sonrasında arkadaşlardan duyduğum fikirlerede dayanarak.. motor frenini olduğunca çok kulanmak ve yüksek devirde vites değişikliği gibi işlemler motoru daha agresif hale getiriyormuş.. bu kadarını biliyorum.

Kadir_tdci
19-05-2005, 15:39
arabayı ılk aldıgımda bana 1 ve 5 harıc sıkıstırabıldıgın kadar sıkıstır dedıler, 3000 kmden sonra her vıteste gıttıgı yere kadar bas dedıler, aynen oyle yaptım araba ford fiesta ama belki markadan markaya gore degısıyo olabılır rodaj uygulamaları

encrypted
20-05-2005, 23:42
yaw bu işin teknik açıdan açıklaması nedir sonuçda motor mekanik bir parça ne oluyorda zorlayınca dha verimli oluyor yada ilk başda zorlayınca aynı etkiyi neden yapmıyor yokmu bir bilimsel açıklaması birde motoru vites boşdaykenmi zorluyoruz yani boşdayken bassak aynı etkiyi görürmüyüz genelde boşda basmayın motorun kulaklarımı ne yamulurmuş bu doğrumu

erancan
21-05-2005, 00:31
yahu arkadaşlar yeni nesil araçlarda rodaj olayını nerden çıkartıyosunuz..

eskiden adam 80 küsür model şahin alırdı bu aracın üretim teknolojisi belli tabii ki parçaların birbirine alışması için belli bi süre geçmesi gerekirdi...

ama yeni nesil araçlar öyle mi?
zaten üretim koşulları artık mükemmele ulaştı diyebilirim..
parçalar artık min . toleranslarla üretiliyor ve yeni nesil araçlar fabrikadan çıktığında zaten rodaj sayılabilecek ilk kullanım koşulları yerine getirilmiş bi sekilde piyasaya sürülüyor...

araç motorları insan vücudu gibi değildir ki zorladıkça açılsın..
sonuçta mekanik parçalar ve antrenmana da ihtiyaçları yok.yani sen kasını zorladıkça güçlenirsin ama motorda değişen hiçbişiy olmayacaktır...

eskiden motor açmaya çok kafasını takardı milletimiz ve hatta motor açılsın diye boşta gazı döşemeye yapıştıranı bile gördüm ben.

motora bundan daha fazla zarar verebilecek bişey var mı?
motor yük altında değil ve sen motora yüksek devir çevirtiyosun..:opa:

ben 1. viteste bile redline de fazla kalmamaya çalışıyorum..
ama 2. vitesten sonra bas istediğin kadar..motor yeterli bi yük altına girmiş oluyo...

gerçi 2. viteste çok yüksek devirlere çıkmanın bi anlamı da yok ki 3 e at vitesi araç daha iyi yürüyo zaten

ayrıca motor frenini çok kullanmak ve yüksek devirde vites değiştirmek de motoru agresif bi hale getirmez..
sadece bunu çok yaparsan motorun ömrünü yersin o kadar..
ayrıca şanzımanına ve de debriyaj balatana da bi o kadar zarar verebilme ihtimali yüksektir

bizim için önemli olan motorumuzun max. ömre sahip olması değil midir?
yani kim motorunun 3 yüz bin km .gidecekken 100 bin km de rektifiyeye girmesini ister ki?

Kadir_tdci
21-05-2005, 02:52
erencan arkadasım rodaj suresını nereden cıkartıyorsunuz dıye sormussun kendı adıma konusacak olursam, ben arabayı satın aldıgım yetkili ford bayisinin bana soyledıklerını aktardım, dedıgım gıbı markadan markaya gore degısıyor olabılır.

misafir113
21-05-2005, 21:31
bende ilk aldğımıda(2004) rodaj süresi ne kadar diye falan sorma gafletinde bulunmuştum serviste resmen dalga geçmişlerdi arkadaşlar yok ööle bişey kalmadı ben aracı ilk aldığımda neyse araç şimdide aynen o motor açma diye bi olay kalmadı resmen aynı hiç bi şey değişmedi arabayı zorlamak 500.km dede aynı 50000.km dede aynı sonucu doğurur.

misafir1932
21-05-2005, 21:49
aracım 2001 model astra ve rodaj süresince 3/2 gazı geçmeyin diyor.. sence benim arabam eskimi yani??

her türlü hareket eden parcanın birbirine alışması için belli bir süre geçmesi lazım...

Arabanin kaportasi ve motoru 2001 uretimi olabilir ama ozellikle motorun uretim teknolojisi 2001 model degil. Ayni motor 90 bilmem kac model Astra'da da var di mi?

erancan abinin soyledikleri dogru. yeni motorlar cok kucuk toleranslarla uretiliyorlar. Rodaj soz konusu degil cunku uretim kalitesi cok yukseldi.

misafir725
21-05-2005, 23:45
minimum tolerasn diye ellerinizle yazıyorsunuz.. 0 değil.. Hatta sanıldığı kadar minimum da değil..

Bir yerde adamlar hazır hale getiriyor cümlesi gördüm? motoru kullanıp alıştırıyorlar mı yani mi parçaları..
niye hala bir sürü üreticinin kullanım kılavuzunda rodaj politikasına ait uyarılar var?

Murat-D
21-05-2005, 23:48
şunu da unutmayalım, artık her üretilen motor üretim bandından çıktıktan sonra belli bir süre çalıştrılıyor, bu yüzden rodaj diye birşey yok yeni nesil araçlarda... ama gene de üreticiler her ihtimale karşı kullanıcılara böyle uyarılar yapıyorlar sanırım...(motoru belli bir süre fazla zorlamama konusunda)
ancak ben motor freni kullanmanın felan motorun ömründen çok da fazla götüreceğini düşünmüyorum. en fazla 10.000 - 20.000 farkeder ki çok da fazla sayılmaz. örnek olarak önceden kullandığımız aracı gösterebilrim, hızlı ve agresif kullanmamıza rağmen 250.000 km de, motor hala ilk günkü performansta çalışyor...(araba 2001 model, eski felan sanmayın) yeni araçlarda böyle şeyler olmuyor yani bence...
motor boştayken de gaza asılmayın en zararlı şey...

misafir1932
21-05-2005, 23:54
şunu da unutmayalım, artık her üretilen motor üretim bandından çıktıktan sonra belli bir süre çalıştrılıyor, bu yüzden rodaj diye birşey yok yeni nesil araçlarda... ama gene de üreticiler her ihtimale karşı kullanıcılara böyle uyarılar yapıyorlar sanırım...(motoru belli bir süre fazla zorlamama konusunda)

O hangi uretici ise artik... benzini bol bulmus herhalde?

Benim aklim kesmiyor hic bir ureticinin boyle yapacagini. Sen tut 100.000 tane motoru calistir... alissin diye. Yuke binmeden motor alismaz ayrica hic bir uretici oyle bir islemin maliyetini istemez.

Ha buna ragmen dedigin gibi yapan varsa bilmiyorum... ben de fikir yuruttum simdi sen oyle deyince..

misafir146
22-05-2005, 01:20
motor boştayken de gaza asılmayın en zararlı şey...dikkate alınması gerekn en önemli şey budur ! :opa: asla boşta ses duymak için gazı kapatmayın !

misafir725
22-05-2005, 06:36
Her ihtimale karşı...?

nedir o her ihtimal? Madem bana verilen aracın motoru rodaj süresini tamamlamış yada rodaja ihtiyac duyulmaycak şekilde üretilmiş ki bu mümkün değil diyorum ben. neyse.. niye her ihtimale karşı uyarıyorlar.. O halde bu ihtimaller hep var.. Hiçbir zaman o devirlere çıkmayın deniyor..

Buyrun E60 M5 için söylenenler.. enn ileri teknoloji ile üretilen motor..
İlk 1000km yok 5000deviri asla geçöeyin 220yi geçmeyinde falan da filan da... Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin yada şu anki ilerlemesine göre diyelim, rodaj gereksizdir falan diyemeyiz.. isteyen aldığı gibi zorlar aracını.. Ama sonra birgün görürki aynı marka aynı modle bir araç kendisni geçiyor birde üstüne az yakıyor. O zaman dank eder...

misafir1932
22-05-2005, 09:42
E46 M3'te de ayni olay vardi. Ilk bilmem kac kilometre belli devri gecemiyordu galiba? SMG araba otomatikman kesiyordu galiba 5500 gibi... ben mi yanlis hatirliyorum yoksa?

misafir15
22-05-2005, 13:45
Rodaj suresi her arac ıcın mevcuttur ve farklıdır. Rodaj suresındekı amac aracın parcalarının bellı bır duzen peryoduna oturana kadar hassas kullanımı saglamaktır. Rodaja dıkkat etmek sadece kullandıgınız motorun daha uzun sureler ve daha sorunsuz kullanımı saglamak ıcındır.

encrypted
22-05-2005, 15:25
yaw anladıgım kadarıyla bu rodaj parcaların bir düzen tutturmasını saglıyor,ama motor nasıl düzen tutturacakki orasını anlayamadım,şimdi silindiri cm nin binde biri hatayla yapmışlar ve bunu zorlamadan ilk 1000km sürdüğümüzü varsayalım ozaman bu süre içinde piston silindirin içinde rahat hareket edecek şekilde silindiri veya kendisini bi şekilde aşındırıp uyummu saglıyor,yani paslı bisiklet zinciri gibi çok hızlı çevirmeye kalkarsak egilmesi mümkün olmadıgından kopar ama yavaş yavaş döndürürsek o paslı yerleri birbirine sürtündükten sonra açılır daha rahat hareket eder bunun gibi bişeymi?

yani hangi fiziksel değişiklikler oluyorda motorun parçaları düzen tutturuyor?belkide düzen tutmayanlarıda çıkabilir ozaman

misafir1932
22-05-2005, 16:58
Evet dedigin gibi... esit asinma ve birbirine alisma icin.

Zaten o yuzden ilk 1000 km sonrasinda yag degistirilir. Metal tozlari (mikron boyutunda da olsa) motoru cizmeden motordan ciksin diye.

Hatta sifir kilometre arabalarda ve yeni motorlarda bu amacla fazla kaygan olmasin diye sentetik yag kullanilmiyordu eskiden... simdi bazilari fabrikadan sentetik yag ile geliyor o nasil oluyor ben de bilmiyorum. Vardir bir bilen? :)

ariftoteles
22-05-2005, 22:04
çoğu araçta artık rodaj diye bişey yok ama ilk 8 - 10 bin km arası motoru sıkıştırmadan kullanmak lazım. motor zaten kişinin kullanımına göre alışıyor. ama bu işin en kesin noktası aracın kullanma klavuzudur o klavuzda her şey yazar

Murat-D
22-05-2005, 22:34
Evet dedigin gibi... esit asinma ve birbirine alisma icin.

Zaten o yuzden ilk 1000 km sonrasinda yag degistirilir. Metal tozlari (mikron boyutunda da olsa) motoru cizmeden motordan ciksin diye.

ilk defa senden duydum böyle birşeyi. benim arabada sadece kontrol yapılmıştı mesela, yağ değiştirme olayı markadan markaya mı acaba??

cabrioman
23-05-2005, 11:05
motorlar artık belli bir saat çalıştırılıp denendikten sonra araca takılıyor...ama rodaj olayını sadece motoru açma olarak görmemek lazım, aktarma organları, vites debriyaj vs. bi sürü parça sonuçta sıfır ve bunların birbirine uyum süreci var....yeni balata disk takarken bile bi süre sert frenaj yapmıyoruz...

Beraquel
23-05-2005, 17:58
Motor açma diye birşey yok bu eskide kalmış.
80 model şahinin pistonlarındaki çabakların daha büyük olduğunu düşünelim. BU çapakların temizlenmesi için motoru daha çok çalıştırmak gerekirdi.
Yeni teknolojide bu çapaklar minimuma indirgenmiş durumda.
Ancak rodaj tabiki vardır minimuma indirgenmiş olsalarda sıfır değildir. Arkadaşlar çok güzel yorumlamışlar yağ değiştirerek bu çapaklardan kurtuluyoruz

misafir1932
24-05-2005, 03:15
motorlar artık belli bir saat çalıştırılıp denendikten sonra araca takılıyor...ama rodaj olayını sadece motoru açma olarak görmemek lazım, aktarma organları, vites debriyaj vs. bi sürü parça sonuçta sıfır ve bunların birbirine uyum süreci var....yeni balata disk takarken bile bi süre sert frenaj yapmıyoruz...

+1. Motor haricindeki aksamin da rodaja ihtiyaci vardir.

naturally aspirated
24-05-2005, 03:34
dikkate alınması gerekn en önemli şey budur ! :opa: asla boşta ses duymak için gazı kapatmayın !

Sebeb nedir? aciklama yapabilirmisiniz?

mustafa TT
24-05-2005, 04:51
+1. Motor haricindeki aksamin da rodaja ihtiyaci vardir.

mesela debriyaj gibi :thumbsup:

Designo
24-05-2005, 05:30
YA arkadaslarin dedigi gibi genel bütün parçalarin çalisma olayi var sifir arabada.Walla ben ilk aldigim da ilk 2000 km ye kadar yavas yavas sikirtirmaya basladim arabayi.2000 km den sona bi bolu yaptim geldim yolda dibine kadar bastik gayet güzel oldu.Eskiden millet alir almaz bayiden direk uzun yola çikardi be :)

misafir712
25-05-2005, 00:03
http://www.importbuilders.com/breakin.html

What about the guy who told me I need to put 1000 miles on my motor before I tune it and that I need to "break it in"? I will be blunt. That person is not educated on motors. With 1 exception...if that person told you to DYNO your motor at narrow throttle, that your going to be driving it for a few hundred miles, that's fine... However...I see a lot of people that customers "think" are smart and they are recommending 1000 mile break ins on built motors! That is the stupidest thing you could possibly do! When you hear terms like this, BEWARE and RUN THE OTHER WAY, or CLOSE YOUR EYES: "Just put in a base map, and break it in for xxxx miles, then go tune it, give the rings time to seat.." RUN!! CLOSE YOUR EYES! That is insane, stupid and ignorant all at the same time. Base Map? What the heck is that? When Honda tells you to put xxxx miles on your motor, or whatever, its completely tuned already with great air fuel ratio's .

Kısacası motor açma diye bir şey artık kalmadı .Eskidende üretimdeki yüksek töleranslar yüzünden gerekliydi . Yürüyen aksam içinse bencede araba başlarda hor kullanılmamalı .

naturally aspirated
25-05-2005, 04:09
Yukarida kopyaladigin konunun sadece yarisi. Kastettigi fabrikadan cikmis bir araba icin degil. Toplanmis ama ayarlari tam yapilmamis bir motor icin. Diger kisimlarini da okumanizi tavsiye ederim cunku biraz daha farkli bir bakis acisi saglayacak. Hatta yeniden toplanmis bir motorun saglikli ve sorunsuz calismasi icin onerilerine dikkat edin...

Bu amcam izinsiz kopyaladigin icin rahatsizlik duyan tiplerden haberin olsun ;)

misafir712
26-05-2005, 01:04
Olay zaten şudur :

When Honda tells you to put xxxx miles on your motor, or whatever, its completely tuned already with great air fuel ratio's .

Motor açma diye bir şey bencede yok artık ama mekanik açma yararlı ve ben yaparım 0 arabam olsa .

Amca zaten biraz rahatsız, hem sanki bana hakaret etmiş :D

misafir725
26-05-2005, 03:47
E46 M3'te de ayni olay vardi. Ilk bilmem kac kilometre belli devri gecemiyordu galiba? SMG araba otomatikman kesiyordu galiba 5500 gibi... ben mi yanlis hatirliyorum yoksa?

Ilk 1000km yururken 5500rpm(yada 5000)`i gecmiyor diye hatirliyorum. SMG-Manuel ikiside..

Sonrasinda durdugu yerde de limit var mi bilmiyorum..

00 E200K da da durdugu yerde ~2500rpm i gecmiyor ama arac ayrica otomatik vites.

Zziya
26-05-2005, 09:40
ya boşversene motor kendi acılır sen rahat ol sadece dusuk devırlı devamlı gıtme yeter.Motoru acacam dıye ugarsıp dunya benzın harcama akıllı ol :)

GSVTEC
26-05-2005, 11:13
yaa 0 araba aldığında gazlııcaksn ben son 4 senedir öle yapıorm arabalar harby chok daa ii gidio tabi şanzıman debriaj fln onnara ii dawranarak gazlıorm :D
bide beyler size bi soru dizel araçlarda naapıcas :opa:

misafir725
27-05-2005, 02:23
Bu arda rodaj = motor açma gibi anlaşılıyor sanırım??
ııı ıhhh

fazlıkaynar
01-03-2007, 17:14
Hangi Yildayiz Arkadaşlar,ne Rodaji Ne Kilometresi.yok Artik öyle şeyler.adamlar Fabrikasinda Hallediyo O Işleri.daha Motor Tezgahtayken Yani.

Hilmi A.
02-03-2007, 00:13
beyler aracı sıfır aldınız bu motor fabrikada rodaja alınıor evet ne rodajı onu da size söliyeyim
parcalar düzgünn çalışıormu dogru beygirdemi makina fala filan

peki aldınız arabayı rodaj yapmıcakmısınız

ne olucak o yataklar ?
ne olucak o segmanlar ?

birkere tam olarak USA de bile insanların hep yaptıgı bişeydir 1000 mil yatak rodajı vardır

daha sonra yag degişir ve sekamn alıştırması yapılır bu nasıl yapılır

araca birinci viteste 10 kere falan yüklenilinir sonuna kadar sonra her yüklenme sonunda makina komprasyona bırakılır buda segmanların honlanmış gönmlege yerleşmesi içindir

rodaj süresi 2000 3000 km falan da degildir gerek yoktur okadar km ye maksimum 1600 km yeterlidir ve bu süre zarfı içinde ara c komprasyona bırakılmamalıdır daha cok şehir içi trafik falan tercih edilinmelidir
ilk 500 km den sonra 1 ve 2 nci viteslerde hafif hafif yüklenilmelidir
1000 km den sonra 5 nci viteste biraz hız artırılabilinir

1600 de komple yagın degişmesi geekmektedir cog servis degiştirmez ama degiştirilmesi gerekmektedir bütün aşınan parcacıklar yagn içinde birikir ve bunlar her yaglamada motor içinde ciziklere neden olur yani aşınmaya

küçük görünen şeler öenmsiz gibi olan şelr cok önemlidir bilginize ve bu işin dogrusu da budur bizler boşu boşuna yaptıgımız araclara rodaj yapmıoruz bilginize.....

AydınA
02-03-2007, 03:11
Yukarıda Hilmi abinin dediği gibi 0 motorlar rodajdan fabrikada çıkıyor ve bana motor açma saçma geliyo neden derseniz ya bu arabayı zorlayınca 10 beygir güçleniyomu :) Sadece sübaplar alışıyor devir görünce sübap yayları alışıyor gerisi hikaye...''Ya araba iyi açılmış (zorlanmış) aynı model bütün arabaları geçer'' saçma geliyor bunlar bana.Bende arabama stiker yapıştırcam (turbo) belki belki havadan beygir girer motora 10-15 adet :kararsiz: :hahaha: Bu benim tarafsız yorumumdur arkadaşlar konun dışına çıkmış olabiliriz biraz yazayım dedim...

peker74
02-03-2007, 04:58
arkadas buda benim onerim .... sen bu isleri gec motor gun gectikce acilir saten agrisiz disin kerpeten surmekten baska ise yaramaz ... him diger arkadaslar garantiden bahsetmis sen acacam die garanti disi bi sey yaparsin olan cebindeki parana olur ... sen normal sur ...en az 50 binde arac kendinin ne oldugunu gosteril sana ...... ayrica yeni motorda basarsan bilirsinki ilk basta motor blogunu catlatirsin . sekman attirisin... surekli sibop ayarlatirsin .... v.s. bunlar cebine ii gelmez.... frumdaki ustalar bunu daha ii anlatir sana ama gordugum kadar kimse yasmamis...

mustafa TT
02-03-2007, 09:56
Hilmi herseyı anlatmıs zaten ...

De hangı yıldayız dıen arkadasa sormam gerekıor pekı neden en az 5 cesıt rodaj seklı var :D fabrıkadan 0 aldıgın arcada yenı yapılmıs motorada rodaj yapmak zorundasın aracın turbo ıse daha kalın bır yag ıle bunu yapmanda fayda var ayrıca

rodaj arabasını seven bırazcık olsun motor bılgısı olan herkesın yapması gereken bırsey daha garajdan cıkar cıkmaz tam gaz gazlarsanız o sızın bılecegınız ıs :D

Eren-D
04-03-2007, 02:48
Şahsi görüşüm Rodaj olayı hala var.Benim gibi düşünen arkadaşlara bir sorum olacak.
Rodaj dönemi sağlıklı geçirmiş bir araç ile rodaj dönemi önemsenmemiş bir aracın performans karşılaştırması yapılsa sonuç nasıl olur?Motor ömrü ne kadar kısalır?(% olarak cevap verilmesi kafi)

Saygılar...

Hilmi A.
05-03-2007, 16:37
Şahsi görüşüm Rodaj olayı hala var.Benim gibi düşünen arkadaşlara bir sorum olacak.
Rodaj dönemi sağlıklı geçirmiş bir araç ile rodaj dönemi önemsenmemiş bir aracın performans karşılaştırması yapılsa sonuç nasıl olur?Motor ömrü ne kadar kısalır?(% olarak cevap verilmesi kafi)

Saygılar...

benim kanımca ömür olarak rodajsız arabaya ben ömür vermiorum fabrika cıkışlı olanlar en az 50.000 km gider ömründen

ama yeni yapılmış makineler yani rektefiye görmüş olanlar içinse yatak sarmaları kaçınılmıcak bir sondur

serkan karaca
05-03-2007, 17:47
yaw bu işin teknik açıdan açıklaması nedir sonuçda motor mekanik bir parça ne oluyorda zorlayınca dha verimli oluyor yada ilk başda zorlayınca aynı etkiyi neden yapmıyor yokmu bir bilimsel açıklaması birde motoru vites boşdaykenmi zorluyoruz yani boşdayken bassak aynı etkiyi görürmüyüz genelde boşda basmayın motorun kulaklarımı ne yamulurmuş bu doğrumu

motorun kulaklarından ziyade boşta gaza basamanın en büyük zararı baskı balata sistemine.ayağınız debriyaja basılıysa birde eywahlar olsun :p

ayrıca bir aracın alıştırma evresinde mesele sadece motor değil.tüm parçaları çalışmalı ;) o yüzden araç giderken alıştırılmalı...gerekmiyorsa devirli gitmenin motoru açmaya bir etkisi yoktur.aracı en güzel açma yöntemi uzun yolculuklardır.uzun yol yapacaksınız sabit hızlı (trafik kuralları dahilinde seyretmek yeterli) ayda 3000 km uzun yol yapın bakın heryeri nasıl açılıyor arabanın :thumbsup:

istediğiniz kadar devir yaptırın ama şu iki şeyi unutmayın :
1 - ne kadar çok basarsanız maliyetleriniz o kadar artar. motordaki birçok periyodik bakım parçasını vaktinden önce bitirirsiniz( mesela yağınız özelliğini çabuk kaybedebilir sürekli basınçlı devirdaim sebebiyle hortumlar esnekleşebilir gibi) bunlar hep masraf.ayrıca en kabasından yakıt sarfiyayatınız çok yükselir... :opa:

2 - ne kadar çok basarsanız durdurmak o kadar zorlaşır.sadece size değil buradaki tüm arkadaşlara sesleniyorum mesele hızlandırmak değil durdurmak..rahmetli renç koçibeyin bir röportajında söylediği bir söz vardır "frenleri yetmiyorsa bir aracı durdurmaya 40 km hız bile tehlikelidir" ki kendisi bir kamyona arkadan çarparak vefat etmiştir (hiç fren izi yoktur):kararsiz:

serkan karaca
26-04-2007, 00:28
Motor açma tamamen hayal ürünü asla katılmıyorum bu fikre.Mutlaka mantıklı bir açıklaması da olacaksa bu kuş serisi ve alt seri renaultların motorlarının yetersiz teknoloji ile üretilmesi.Banttan çıkan arabaların hepsi farklı farklı.O yüzden kimisi birkaç beygir fazla kimisi az.öle olunca seninki gider benimki gitmez lafları dolanıyo.Bundan başka bişey değil.Yeni arabalarda neden yok hiç böyle bir şey ?

sen böyle düşünmeye devam et..

iddialaşmamak için birtek şey söyleyeceğim.herhangi bir sıfır aracın kullanma klavuzuna bir bak bakalım ilk 1000 km için neler yazıyor...marka model farketmez...:opa:

Eren-D
26-04-2007, 23:31
Motor açma tamamen hayal ürünü asla katılmıyorum bu fikre.Mutlaka mantıklı bir açıklaması da olacaksa bu kuş serisi ve alt seri renaultların motorlarının yetersiz teknoloji ile üretilmesi.Banttan çıkan arabaların hepsi farklı farklı.O yüzden kimisi birkaç beygir fazla kimisi az.öle olunca seninki gider benimki gitmez lafları dolanıyo.Bundan başka bişey değil.Yeni arabalarda neden yok hiç böyle bir şey ?

Dediğin gibi 1 2 hp oynama olasılığı pug 106 gti da var.Bence olağan bir durum.Kuş serisi vs. nin ilkelliği değil yani.Bugün bir bayiden 2 tane aynı marka aynı model aracı alıp dyno ya soksak birebir aynı değerleri verceğine inanmıyorum şahsen.

Saygılar...

serkan karaca
28-04-2007, 18:47
Dediğin gibi 1 2 hp oynama olasılığı pug 106 gti da var.Bence olağan bir durum.Kuş serisi vs. nin ilkelliği değil yani.Bugün bir bayiden 2 tane aynı marka aynı model aracı alıp dyno ya soksak birebir aynı değerleri verceğine inanmıyorum şahsen.

Saygılar...

zaten güçler belli bir standart sapmaya bağlı olarak verilir.teknik bilgilerinde şu şu standarda göre yazar.mesela deniz seviyesinde 20 derece hava sıcaklığında belirtilen yakıtla diye...

95 oktanla ölçülmüş 100 beygir çıkmış bir motoru 98 oktan yakıtla ve uygun avans ayarıyla 103-104 beygir görmek mümkündür ;)

fatihturk
29-04-2007, 10:36
arabamı sıfır aldım alır almaz uzun yola çıktım (3000 km). arabayı 10000km bakımına soktuğumda usta şaşırdı. arabayı çok güzel açmışsın dedi. düşük viteste yüksek devirde kullandım

atiturhan
29-04-2007, 16:36
Yaw bildiğim kadarıyla artık günmüz araçları rodajı tamamlanmış olarak geliyor zaten. O yüzden problem olmaz. O eskiden di... Yada yeni motor yaptırdıysan(rektefiye) o zaman mekanik parçalar birbirine alışana kadar yani rodaj devresi dolana kadar basmayın derler. Ama günümüz yeni araçlarında rodaj devresi tamamlanıp veriyorlar.

berk
29-04-2007, 18:03
doğrudur ama iki arac göz onune bulundurursak kı bu araclar ın ikiside doblonun 1.3 multı si malum mazotlu araclar iki adet ti ve biri sevdiğimiz yakınımız olan bi abımızın 1.9 uyla takaslandı malum genc basıyo arac şimi diğer bayana satılan ile yan yana koyamazsın bayanın aracı yurumuyo :D adeta kasık gibi ama diğeri yılan gibi çok farklı saygılar

serkan karaca
29-04-2007, 22:05
Şahin-doğan dedim demek hyundai de varmış.Benim aracım 1991 model ve kataloğunda böyle bir konudan bahsedilmiyor.

yok artık :) sadece tofaş yada bilmemne diye marka vermiyorum ama heraracın belli bir rodaj süresinin olduğunu biliyorum.
çünkü;
makinenin doğasına aykırı birşey.sadece araba için değil.parçaların birbirine uyumluluğu ve alışmaları hangi tezgahlarla ne ile işlerseniz işleyin birbirinin üzerindekinden daha iyi alışamıyorlar birbirlerine.

o kullanma klavuzunda ilk 1000 km kullanımı hakkında bilgiler yokmu? mesela şu viteslerde şu hızları geçmeyin sert frenden kaçının gibi bi sayfası yokmu?

serkan karaca
29-04-2007, 22:12
arabamı sıfır aldım alır almaz uzun yola çıktım (3000 km). arabayı 10000km bakımına soktuğumda usta şaşırdı. arabayı çok güzel açmışsın dedi. düşük viteste yüksek devirde kullandım

o zaman benim starex uçuyor olmalı :) 100k kilometre en az 70k şehirler arası :D

Kortello
01-05-2007, 13:39
Selamlar,aracınızın önce markasını ve kaç cc olduğunu belirtmeniz gerekir.Genel olarak bu açmateknikleri birbirlerine çok yakındır ama 1,6 ile 2,0 arasında minik farklar vardır.Genel olarak seyir vitesi 3.000 devir olmalıdır,1000 km sonra 4.000 de devam edilir ve motor freni (komprasör) çok sık olmasada zaman zaman kullanılmalıdır.ilk yağ değişiminden sonra sıcaklığın normal seviyelerine geldiğinde,kalkışta değil de hareket ettikden sonra sırayla4-5-6-7 yapılmasında hiçbir sakınca yoktur ama yavaş yavaş çıkılmalıdır.endüşük vitesde mesela 2. vitesde 6 da vites3. de 7 4. de çıkabiliyorsa 7 veye 6,5de 5. vetese atmak gerek.Bunu belirli zaman aralıkları ile yapmak gerekir.YAvaşlarkende kompresyon yaparak yavaşlamanı gerekir.Neden ilk yağ değişimine kadar yapılmıyacağının cevabı şudur.Piston yatakları pistonla alışırken çok küçük metal parçacıklar oluruş(Bu arada bazı servislerde ağzı açık yağlar kulşlanılır asla koydurmayınız)bu parçacıklar yağ değişiminde yağ filitresi dahil olmak üzere değiştirildikten sonra anlattıklarımın yapılması uygundur.Dilerim faydalı olmuştur.Ben arabamı kendim tamir ederim bostancıdayım.Bu konular ile ilgili sorunları olan arkadaşlarıma tel bile verenbilirim.Hat safhada (kıl)titizimdir...
Saygılarımla

Kortello
01-05-2007, 13:57
o zaman benim starex uçuyor olmalı :) 100k kilometre en az 70k şehirler arası :D

Selam,sadece merakımdan soruyorum usta bunu nasıl anladı..?

serkan karaca
03-05-2007, 00:32
Selam,sadece merakımdan soruyorum usta bunu nasıl anladı..?

bende bunu merak etmiştim zaten zira bunu ben değil fatihturk arkadaşımız söylemiş...

;)