'Full Versiyon'a Bak : Motor ile ilgili bi sorunum var.
Arkadaşlar geçen arabayı fazla zorladım sanırım ( 99 clio 1.6 ) .. Baloya gidiyorum araç bi kaç km sonra 1. vites kalkışlarında bi anormallik yapmaya başladı.. bende tam anlayamadım olayı neyse devam ettim.. Balo yerine gidince bi bakayım dedim açıp.. Kaputu kaldırdığım gibi acayip bi sıcak ve buhar vurdu yüzüme :kararsiz: Neyse sonra şu motora giden bi dalga var içindeki su min. max. dalgasına baktımda min. bile altında kalmıştı.. Neyse kapağı açtım sanki cola açtığında asit sesi gelirmiş gibi bi ses geldi su seviyesi yükselti sonra yine düştü.. bizde arkadaşlarla çeşme suyu alıp koyduk üzerine sonra araç düzeldi gibi.. Ama motordan acayip sesler geliyordu yüksek devir yapınca yani fazla ses çıkarıyordu.. Anlayamadım bende fazla.. Sonra bi kaç arkadaşta saf su falan koyman lazımdı dediler anlamadım.. Yaa biz yanış bişey yapmadık dimi :kararsiz: Yani çeşme suyu koysak ne olur?
sıcak motora soğuk su koymakla iyi etmemişsin kulaktan dolma bilgilerle hareket etme bence iyi bir ustaya göster,geçmiş olsun..
saf su aküye konur...motora fazla kireçli olmayan su koyman yeterli...
Araban suyu neden eksilmiş önce onu bulman lazım...Bi yerden hortum falan mı patlak, yoksa kaynatıp mı eksilttin...
O esnada hararetin kaç dereceyi gösteriyordu?
Su kaynattıysan üst kapak contasını haşlamış ya da yakmış olabilirsin...Yağı kontrol et..(kıvamına bak-içine su karışmış mı anlarsın)...Bir de eksozdan yoğun su buharı çıkıyo mu onu kontrol et...(eğer beyaz duman gibi görünüyor ise---elini tut o dumana su buharı olduğu için elin ıslanacaktır)Durum böyleyse pek iyiye alamet deil...Conta gitmiş demektir...
Daha kötüsü ise motordan farklı sesler gelmesi...Rolantideyken dinle şıkırtı var mı...Hafiften dizel motor sesi gibi oluyo mu sesi...
Yani sesin değişmesi yatakların çizildiğine işaret edebilir...
Geçmiş olsun...
Arabaya binmeden önce hele bi de gazlıyacaksan yağına suyuna mutlaka bak....
ŞaFaK-E30
28-05-2005, 16:43
Su eksilten motora suyu koyarken öncelikle motoru çalışır durumda tutacaksınki devirdaim devam etsin...Suyu mümkünse radyatör kapağından araba çalışır durumdayken yavaş yavaş ekleyeceksin...Yoksa tahliye deposundan taşırana kadara koyacaksın...Taşmadan sonra 1 dk kadara bekleyeceksin...O arada fazla gelen suyu o dışarı atacaktır...Daha sonra hararet normale dönecek motor eski performansına kavuşacaktır eğer sorun sadece eksilen suysa
Eğer aracında su eksiltme devamlıysa...Radyatör yada su hortumlarında kaçak olabilir...Anlamanın en kolay yolu aracanın altına kuru bir zeminde bir gazete kağıdı ser...Araba çalışırken 5-10dk bekle bak bakalım su varmı?
Kaçak yok ama genede su eksiltiyorsa...Aracının silindir kapak contası yanmıştır yada üst kapakta çatlama vs vardır...Bunuda anlamanın en kolay yolu eksoz yada yağ kapağıdır...Eksozda devamlı bir ıslaklık varsa devamlı bir buharlanma varsa...Yağ kapağını açtığında sulanmışsa...Silinmdir kapak contan patlamıştır yada yanmıştır...Bu şekilde fazla kullanman öncelikle motorun fazla ısınmasına...Yağa karışan suyun yağı bozmasına buda motorunun gerekli yağlamayı verimli yapmamasına yatak sarması gibi arabayı bitirecek sorunlara götürür.
Otomobillerin hararet yapması hiç normal değildir...
Saolun arkadaşlar ben biraz önce çıkıp bi kontrol ettim en azından gözden geçirdim ve nasıl görmedim hayret şu yağ kontrol çubuğu kapağı yani onu ya biri çalmış yada bi yerde bırakmışık sanırım çünkü yerinde yok ve motor rölantideyken kaynarmış gibi ses geliyor.. + su yine min. altına inmiş bende çalışır durumdayken yavaş yavaş yine su ekledim max. a doğru bıraktım bakalım eğer yine eksiltirse ozamn servislik demektir.
Serdar SNG
28-05-2005, 22:15
Radyatöre koncak suyun içilecek temizlikte olması gerekir.. Bütün sorunları giderdiğinde son olarak radyatördeki suyu da değiştirmelisin.. 1/2-1/2 oranında temiz su ve kaliteli bir antifriz koydur ve asla sadece su veya sadece antifriz koyma.. geçmiş olsun..
arkadaşlar araç yağsız gitmesi halinde doğuracak sorunları nelerdir yani yağ göstergesi sıfır yani yok gösteriyor bu durumda ben bi 20-30 km gittim sanırım ve seslerde bu yüzdende gelmiş olabilir belkide buna bağlı olarak o su olayıda bu yüzden azalmış olabilir.. Ben yağsız bu kadar yol gittim ve motora vericeği zarar ne ölçüde olur yada bi sorun oluşturmazmı?
ŞaFaK-E30
29-05-2005, 15:06
Sen arabayı dağıtmak için uğraşıosun....
Sana kimse yardımcı olamaz...Sizin oralarda akıl dağıtılırken sen neredeydin?
yaa ben niye isteyim dağıtmak.. ogün dikkat etmemişim işte ne yapayım araç öyle gitmiş epey ne gibi zararı olur?
ŞaFaK-E30
29-05-2005, 15:20
Araba çalışırken üst yağ kapağından bir avuç kum at...En basit çözüm olur
Çözümmü olur ben zararı ne olur diyorum zaten olan olmuş ne olmuşsa artık :1nee: yağ flan yine koyduk şuan normal zaten ama kum ile ne alaka anlayamadım :confused:
Serdar SNG
29-05-2005, 23:08
arkadaşlar araç yağsız gitmesi halinde doğuracak sorunları nelerdir yani yağ göstergesi sıfır yani yok gösteriyor bu durumda ben bi 20-30 km gittim sanırım ve seslerde bu yüzdende gelmiş olabilir belkide buna bağlı olarak o su olayıda bu yüzden azalmış olabilir.. Ben yağsız bu kadar yol gittim ve motora vericeği zarar ne ölçüde olur yada bi sorun oluşturmazmı?
Bir araç yağsız 20-30 km gidemez yatak sarar kalır.Senin araçtaki yağın bir kısmını terlemeden ve kaçırmalardan dolayı atmıştır. Hala motor çalıştığına göre o kadar da korkulacak bir şey olmamıştır.Ancak muhakkak ki bir aşınma olmuştur.Bundan sonraki yağ değişimlerinde 1 şişe yağ katkısı koy ve tam sentetik motor yağlarını kullan ve tabii antifrizi de unutma..
:( anlattıklarına istinaden senin motor yakında rektifiye yolcusu...
İyi bir motorcu araştırmaya başla...
Hem geçmiş olsun...hem de hayırlı olsun...Çünkü 0 km motorun olacak...
Yeni motor yaptırdıktan sonra umarım dikkat edersin yağına suyuna...
menecer & RIZA
13-06-2005, 21:01
kum atarken çimentoda koysunmu?
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.