'Full Versiyon'a Bak : kolpanatör fan için fikirlerinizi alayım
bb tuningde aşağıda linkteki kamann marka fan 280 euro, 7-8 hp garantisi olduğunu söylemişlerdi, 5000 lt/dak hava debisi varmış, basıncının ne olduğu belli değil, 5000 lt/dak=5 m3/dak=177 cfm
http://www.bbtuning.net/images/urunl...carttirici.htm (http://www.bbtuning.net/images/urunler/guc_arttiricilar/kamann/kaman_gucarttirici.htm)
http://cgi.ebay.de/Power-Booster-ele...QQcmdZViewItem (http://cgi.ebay.de/Power-Booster-elek-Turbolader-Motortuning-Luftfilter_W0QQitemZ8007975172QQcategoryZ33597QQtcZphotoQQcmdZViewItem)
sorum şu: aşağıdaki linkteki fan tip olarak bu fana çok benziyor, 135 cfm=3,8 m3/dak=3820 lt/dak, 12v*2,9 amp=35watt güç tüketimi var,
bir büyüğü 235 cfm=6650 lt/dak=6,7 m3/dak, 12v*4,3amp=51 watt güç tüketimi var
http://www.suatkaraosman.com/_30480-0000
http://www.suatkaraosman.com/_30500-0000
boru tipi fan olarak geçiyor, salyangoz olanlar için kamann firması ebay reklamlarında işe yaramaz diyordu, benim bulduğum fan da kendi fanı gibi boru tipi, acaba kaç paradır, yarın sormayı düşünüyorum, ucuz birşeyse alıp denemek istiyorum,
1- sizce hangi modeli alayım? düşük hava debili olanı mı yüksek olanı mı?
2- düşük olanın riski daha mı azdır acaba?bbtuning kamann için motora zararı yoktur diyorlar ama...
3- güç tüketim değerleri sizce nasıl ? arabadan güç çekiyor sonuçta...
4- eğer 50 watt çok değil derseniz , hava üfleme kapasiteside güçlüyse dışarıdan pisliği içeri göndermesin diye ucuna direk hava filitresi de takabilirim, elimde fazla varhttp://www.modifiyem.com/forum/images/smilies/smile.gif , debimetre öncesine takılacak, kutu içi green filitre sabit kalacak, araç polo 6n....
5- elektriksel bağlantı nasıl olsun? küçüğünün 4 amper büyüğünün 7 amper sigortaları varmış, kontak açılınca çalışacak kapanınca duracak şekilde mi olsun yoksa manuel switch mi olsun? yoğun trafikte hava üflemesi sorun çıkarır mı?
6- aracın debimetresini ya da başka bir yerine zararı olabilir mi?
7- kolpanatör dedim, ben baştan sizin için yazdım, lütfen tekrarlamayınhttp://www.modifiyem.com/forum/images/smilies/smile.gif ciddi ciddi tartışalım bu olayı...
misafir146
26-11-2005, 00:55
Kutu içi filtre seçerek çok doğru bir başlangıç yapmışsınız. Hava filtrenizin kutusuna giren havayı arttırmak için tampon arkasına veya ızgara önüne doğru hava borusu çekmek temiz ve soğuk hava için en mantıklı yollardır(orj. kutu içi filtreler yeterli hava çekemezler fabr. düzeneğinde) bence manuel switch kullanmanız en mantıklısı olacaktır. debimetreye zararı olabilir nedeni ise debimetrenin beklemediği kadar hava kütlesini motora göndermekten kaynaklanır diye düşünüyorum.
kamann 5000 lt/dak hava debisine sahip ve bb tuning (vw rekor yetkili servisi oluyor) de çalışanlardan birinin polosuna takılıymış, o debi değeri bozmuyor gibi görünüyor, o parçanın o debi değeri de atmasyon olabilir, yoğun trafikte kapamalı mı sizce?
arabada wimmer chipte var, geçen gün 7000 km deki bujilerimi söktük ve kapkaraydı, bosch kataloğundan baktık, zengin karışımla yanma var, hava filitresi pis olabilir gibi birşeyler yazıyordu ama hava filitresi tertemizdi, hava az mı gidiyor demek bu olay ?
servisteki adam güç artışının chip sebebiyle fazla yakıt yakmadan kaynaklandığı söyledi, bujilerin bu kadar kirli çıkmaması gerektiğini de söyledi, bende içeri fazla hava göndersem ne olur diye düşünmeye başladım, fikirlerinizi bekliyorum
linkte verdiğim alternatif fanların fiyatı 60 ytl, deneyeceğim galiba :)
Interceptor
29-11-2005, 03:39
Aklında şüpe kalacaksa dene ama sonuç belli,bi arkadaşımın da tüm çabalarımıza rağmen aldı ve elbette olumsuz.hatta alette gaza bile basamadık map sensörünü ciddi yanıltıyor ve asıl önemli olan rölentiden redline a kadar aynı havayı veriyor devre göre üfleyenede supercharger veya turbo diyoruz :D
Dene bakalım banada mantıksız geliyo bu alet çünki arabanın dewrine göre onunda dewrı yukselse werdıgı hava cogalsa belkı olabilir ama aynı dewir hawa weriyo saçma bence! deneyip görmek en güzeli!
Denedikten sonra yorumlarını bekliyoruz?
Serkan-BT
29-11-2005, 21:14
Kesinlikle boşa para akıtmış olursun,map sensörü ve rolanti ayarlama vanasını bozabilirsin.Ayrıca hava aldığın kadar benzinde vermen gerekli yani enjektörleri büyütmen yada benzin basıncını artırman lazım.En güzeli aliminyum kitli güzel bir filitre kullan :D
Interceptor
30-11-2005, 00:15
Şimdi şöyle bir göz attım. Sizin yazdıklarınızıda okudum. Aracın gaz kelebeğine bir anahtar koyarsak kademeli, devre göre hava artışını cok rahatlıkla sağlamış olurum. Hatta içeriye bir şalter atarsam bunu istediğim zaman devreye sokmayıda sağlamış olurum. Bu aleti ben cam açma krikosunun motorundan yapmaya karar vermiş bulunmaktayım. Yarın aliminyum bir boru alıp aracımın hava filtresinin takılı olduğu borudan yapıcam. Bunun içine bu motoru sabitleyip dediğim şekilde bağlıycam. Aracın gazına bastıkca zaten benzin artışıda olacağından daha fazla gelen soğuk havada problem yaratmaz.
Yanılıyorsam yanıldığım noktaları acıklarsanız sevinirim
Dostum rölentide zaten fazladan hava vermene gerek kalmıyor ihtiyacın yok,sen bunu kapatırsan vakum etkisi bi de bu pervaneyi döndürecek ki bu yine sorun çıkarır rölenti için.Üstelik bu 12 voltluk pervane üst devirde motorun ihtiyacı olan havayı veremez yine emiş yolunu boşuna tıkamış olursun benzer mantıklarla çalışan superchager ların boyutuna ve güç kaynaklarına bakarsak (krank mili) mantıklı olmadığını düşünüyorum.illa elektrik gücü ile bi pervane çevirecem diyorsan ki amerikayı baştan keşfetmeye gerek yok turbo yada supercharger varken, çok daha güçlü bi kaynaktan alman gerekli bence mesela alternatör gibi fakat arabada bu kadar mekanik güç varken neden elektrik enerjisi tercih edilir oda merak meselesidir...
Interceptor
30-11-2005, 01:32
maddiyat olabilirmi mesela ???
Senin sistem işe yaramayacağından ucuz olmasın?
Interceptor
30-11-2005, 01:37
Zaten yeterince basınç elde edersen sıkıştırma azaltmak,map sensörü değiştirmek fazladan benzin göndermek gibi şeyler için maddiyata ihtiyacın olacak düşüncesindeyim arkadaşım.
Interceptor
30-11-2005, 01:45
Olan fikrimi yazdım arkadaşım fikirlerimin engin olup olmamasına alaycı tavrınla sen karar verme...:nee006: zaten orda anlaşamıyoruz sistemin soğuk hava veremeyeceğini düşünüyorum yoksa soğuk havanın verimsiz olacağını tartışmıyoruz gerkete yok...
Interceptor
30-11-2005, 01:48
basıncın o kadar yükseleceğini zannetmiyorum.
evt bende zannetmiyorum baştan beri bunu söylemeye çalışıyorum :D
Interceptor
30-11-2005, 02:08
Abi benim iddiam 1 bar basınc vermek falan değilki. Öyle bişide yazmadım zaten. Az da olsa etki etse ve benim emeğim olsa yeter. Emek harcamayı sewiyorum arabama. :)
Emek harcamak gerçekten güzel, ama ben basıncın değişmeyeceğini hatta promlemler çıkacağını düşünüyorum umarım olurda emeklerin boşuna gitmez...
Interceptor
30-11-2005, 02:37
İlk yazında okudum potansiyelmetre den basınç ayarlama fikrini, fakat kelebeğin konumuna göre değil devire göre hava gönderilmesi gerektiği düşüncesindeyim... ve o pervanenin üst devirde emiş yoluna engel olacağı rölentide de düzensizlik yaratacı fikrindeyim...
Interceptor
30-11-2005, 02:55
kelebeğin konumu zaten deviride göstermiyormu.
maalesef hayır,1000 devirde tam gaza basmıyor musun?
Interceptor
30-11-2005, 03:00
Emin ol.. :D
Interceptor
30-11-2005, 03:11
Neyse dostum,iyi geceler msn ne çevirdik burayıı :)
Tam fenalık geçiriyodum ki bitirmişsiniz neyseki:)
ya e peki sonuc? denemedin mi hala Tugral? merak ediyom :)
daha önce başka forumlarda da tartışıldı bu.ben de saglıklı ve verilen paraya degecek bir sistem oldugunu düşünmüyorum...
ahmet-c2
06-01-2006, 14:21
gaz kelebeğine koyacğım anahtarla ne kadar basarsam o kadar hızlanıcak fanda. Bunu da bir şekilde ayarlarsam tutar heralde
bu durumda ayağını gazdan çekince fanın hızı ralantide döndüğü hız kadar olacak, sen tekrar gazı köklediğinde pervane saniyesinde 7000 devirdeki hızına mı çıkacak ? eğer 12v luk pervane bunu başarbiliyorsa zaten onun üfleme gücü önünü kestiği havayı telafi etmeye bile yetmez diye düşünüyorum
benim fikrimce bu sistemi denemeye gerek yok.
S.Can KAP
06-01-2006, 18:19
yau bence temiz bi cold air olayı komple çözer..Kolpanatör elektrikli chargerla falan kasmanın bi lüzumu yok..
ahmet-c2
06-01-2006, 19:40
bu kadar lafa yine de denedin yani :) neyse olmayacağına karar vermişsin, en azından denemedim demezsin
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.