'Full Versiyon'a Bak : Ciddi turbo problemi...
Merhabalar,
Aracın markası modeli kaç km'de olduğu gibi detayları yazarsanız belki turbocu arkadaşlardan net cevap alabilirsiniz,bilemiyorum?
delik açmak mantıklı değil zaten turbo çıkış borusuna açmışlardır o deliği bu sefer noluyo maf sensöründe (debimetre) hesaplanan hava kadar yakıt gönderilmeye çalışıyor araba gönderilen yakıtta yanmayınca oksijen sensörü hatalı yakıt sinyali veriyor araç korumaya geçiyor S.O.S sinyali uyguluyor bu sinyal modülüde seni servise götürmek içindir. turbo basıncında problem varsa TC valfi diye bilinen valfte arıza varmı ona bakıcaksın onda arıza yoksa aracın tüm sensörleri normal kabul ederek geri kalanı söylüyorum turbonun üzerinde 10 luk somunla kontra edilmiş bi tane vakumlu valf göreceksin oo kontrayı gevsetip valfin milini braz daha sıkacaksın yada basınca göre gevşeteceksin ayarını manuel olarak yapabilirsin
tofaş fiat servislerindeki examiner cihazı ile rahatlıkla turbo basıncını görebilirsin zaten oda TC valfinden okuduğu değeri sana veriyor. kestikleri hortum parmak kadarsa turbonun üzerindeki vakuma giden borudur değişken lüleli turbo olduğu için araçta lüleleri kontrol etmeye yarıyo kalın hortumsa ki zannetmiyom kalın hortumda intercoller cıkış yada giriş hortumudur o zaman da sisteme giren hava hesaplanandan düşük olacağı için motor salaklaşır
yapacağın işleme gelince
deliği mutlaka kapat
TC valfinin sağlam olup olmadığına baktır
intercoller içinde kurum toz yapışması varmı bak
EGR valfini saç parçası ile kapattır
sonra turboyu yukarda anlattığım gibi ayarla yada ayarlat
problemin çözülecek
selamlar ...ecu modifiyesiyle ugrasıyorum vede sizin aracınızın modifiyeli chipi bende mevcut yalnız soyle bir durum var..
aracınızda iki tane motor kontrol unitesi var ..bir tanesine chip uygulanıyor zaten(benzini kontrol eden uniteye chip takılıyor)atesleme kontrol unitesine dokunulmuyor.
aracınızdaki problem buji kablolarında vede beyindende kaynaklanabilir...
not:aracınızda immobilizer sistemi oldugu icin chip tuning yapıldıgında aracınızda code lambası yanacaktır ama yinede aracınız calısacaktır(immobilizer sistemi biraz geri bir teknolojiye sahip)ilgilenirseniz bana mail atabilirsiniz otoelektronik@turkcell.com gokhan deniz
size yardımcı olacak servis de tavsiye ederim istanbulda.
anlattığınız sorunun aynısını volvo 850 t5 te de bir yakınımız yaşadı.sorun aracın bulgaristanda gördüğü bir işlemden sonra turbo hortumunda bir yarık başlangıcıydı.
daha sonraları normal bir hızla seyrederken turbo hortumu tamamen patlamış ve araçı stop etmiş.aracı çalıştırdığında ise anlattığına göre zor yürüyecek durumdaymış.aracı eve kadar zor getirmiş.
biz bu şekilde motoru çalıştırdık ve motor rölanti devri yaklaşık 500-600 devir üzerinde bir devirle çalışıyordu ve tam gaz uygulasak bile motor pek devirlenemiyordu.
yalnızca araçta herhangibir chip tuning yoktu ve yaklaşık 100 milyon verip yani hortumun takılmasıyla herşey normale döndü.araç şu an 200 bin kilometrenin üzerinde ve sorunsuz çalışıyor.
souç olarak yeni bir turbo hortumu almanızı öneririm.
yazılımın biir sorun teşkil etmediğini düşünüyorum çünkü harekete geçtikten bir süre sonra bu sorun ortaya çıkıyor demişsiniz.
Aracın buji kablolarına baktık , hiçbir sorun mevcut değil. Chip işine girmek istemiyorum , bir de İzmir'deyim :)
hortumları v.s kontrol ettinizmi aracın intercoolerindanda hava kacarsa sorun cıkartabilir.izmirde bmw ile ugrasan arkadasım var bmw den iyi anlar fakat alfadan anlamayabilir.chip icin sen bilirsin zaten chip atesleme ile oynamıyor sadece turbo devreye girdiginde biraz daha fazla benzin gonderiyor basınç artıma isini mekanik olarak artırıyorsunuz.
birde alfa v6 turbo makinede lambda sensorunun kablosu eskime nedeni ile aşınıp şaseye birleşiyor sonra beyin yaktıgı yakıtı ölçemedinden arac hem fazla yakıyor hemde gitmiyor motor kaputunu actıgınzda solda kalıyor bu kablo onada bir bakın birleşme varsa ayırın...buda benden size küçük bir tüyo:)))
ustamda alfa hayranıydı Talat ŞAHİM..
chiple oynamadan yada benzini artırmadan 1.1 barla alfa motoru pek fazla dayanacagını zannetmiyorum:))))yakında kolu bacagı tası taragı yanınızda tasırsınız:)))fakir karısımda turbo motorun yapacagı piston eritmek yada kol cıkarmak:)))hararet....benzin yok motor güm....kısaca rsikli yada standart basınca ayarlayın yada oynamayın yazık olur.
cabrioman
27-11-2005, 23:52
Alfa Romeo nun standart turbo basınçlarını yazmışsın zaten, cont 0,8 peak1,0..bunu 1,1 cont ve 1,3 peak e çekmek çok ciddi artışlar...AFR oranın sabit kalırsa fakir karışımdan motoru kucaklarsın...chip illa hp arttırmak demek diildir, motorda yapılan modifiyeleri düzenler ve birbiriyle uyumlu hale getirir...bence aracın geçmişini bir araştır,
Ayrıca aracın modifiye listesinde şöyle bir madde var "Turbo basıncı yeniden programlanması ve jet takılması".
lafı pek hoşuma gitmedi, yani turbo basıncını mekanik yolla arttırırsanız mutlaka ECU yeni program ister yoksa araba benzin yetiştiremez o basınca...
olmadı bin gel denizliye 230 km söz ben halledip göndercem seni ama beni sık bogaz etmicen zevkine bu işini yaparım gerçi ben artık iş makinası tamir ediyom ama genede yaparıs bi ayar :) arkasınada yazarıs set_by_SAFiRAN
safiran hocam hazır fırsatını bulmuşken ben de bi soru sorayım.senin volvo bayiin vardı sanırım.
volvo s 70 t5 sanırım 850 t5 ile aynı motora sahip.bu motorlar 210 mu yoksa 225 hp mi?
bi de bu iki aracın da otomatik viteslisi 300 bin kilometre gibi bir motor ömrüne sahip midir?
motor gitse bile otomatik şanzıman 300 bin kilometre e üzeri sorunsuz gider mi?
cevabını bekliyorum hocam saygılarla....
225 bg motor onlar serisinin en iyi motorları 300km gitmesi ise senin 80 binde bir sanzıman yagını değiştirmene ve vuruntulu kullanmamana bağlı bir olay bakın size bir örnek vereyim tofaş fiat ilk tempraları getirdiğinde teknik verilerde bize söylenen usta servisin elinde dogru kullanımla 750bin km yol yapacağı idi kii yapmışta ama türkiyede ben daha 400 bini geceni göremedim kendi broadwayim var 180binde baskı değiştirdim kimse inanmadı otomobile sevgilin gibi değer verirsen hayattaa problem cıkarmaz volvonun kendi motorlarıda rahat ve düzgün kullanımda 600 bin ii görebilecek nitelikte motorlar
not: bayim yok bayide otomobil teknisyeniydim şimdi hem işmakinası hem kamyon hemde otomobil teknisyeniyim ama otomobil grubundan uzak durmaya çalışıyom :)))
hocam çok saolun....aklımda çoğu şeyin şekillenmesine yardımcı oldunuz..
işimiz bu ne yaparsın insanlar yaptığımıza söylediğimize inanmak istemiyolar hatta bi ara bu forumdan beni aforoz bile ediyolardı :)))
ama bizler bu işi gözü kapalı yapabilecek kadar usta insanlarız ve bizim bir havamızda olmalı derim ;)
işimiz bu ne yaparsın insanlar yaptığımıza söylediğimize inanmak istemiyolar hatta bi ara bu forumdan beni aforoz bile ediyolardı :)))
ama bizler bu işi gözü kapalı yapabilecek kadar usta insanlarız ve bizim bir havamızda olmalı derim ;)
tabii hocam bilen kişiye saygımız sonsuz:thumbsup:
saygılarımla.....
ecu resetleme diye bişi yok bunu unutun sadece hataları silersin :))) turbo hortumundaki delik hakkında hala tam bilgi alabilmiş değilim büyük kalın hortumdamı bu delik ki bu borular motora hava taşıyan borulardır küçücük ince serce parmak kadar hortummu bu borularda vakum taşır ? bu konuda bi bilgi verirmisin?
bak mantık şu ne kadar benzin ona uygun miktar kadar hava bu denge belli bir noktadan fazla bozulursa problem çıkar üsttee yazdıklarımı dikkatlice okursan ve onlara cevap verirsen derdine bir derman oluruz
:) dediklerim sanki çıkıyo gibi geldi bana wastegate dediğin fren hidrovağımı piyasa adıyla westinghouse mu
bu arada neden turboyu geç devreye sokmak gibi bir mantık gütmüşlerki benim bildiğim turbonun alt devirlerde devreye gireni makbuldür
cabrioman
01-12-2005, 15:08
maitre bence bu araba nerede yapıldıysa acilen git orayı bul...bu dediklerin yani arabana yapılanlar bana hiç de mantıklı gibi gelmedi...tubo basıncı geçe çekilerek turbo basıncını arttırmak mantıklı değil, ayrıca chipin oynanmadıysa nasıl oluyor da benzin yetiştiriyor bu makina yüksek basınçlarda?? delik delmek vs...bence sen dediğim gibi bu arabanın yapıldığı yeri bul ve konuş, o delik olan yere takılı başka bişey varmıymış???satılırken sökülmüş mü?
cabrioman
02-12-2005, 11:00
peki fikrin nedir normale döndürmek için?tekrar istanbula mı gidiceksin?
Ersin Çetinkaya
04-12-2005, 21:28
konuya geç katıldım, tüm yazılanları okudum. Dediğin şekilde yapılmış olan mod un bir sorun çıkartacağı kesindir zaten. Orjinal sisteme geri dönmeni tavsiye ederim ve vakum hortumlarına açılan delik hiç de mantıklı değil.
Benim de başıma benzer bir olay gelmişti, aracımla sağlam gazladığım dönemlerde birgün aniden senin anlattığın gibi oldu arabam. Şok oldum, kapanıyor, açılıyor çok zamansızca, basıyorum gitmiyo...falan aynı şayler yani. Gittim garaja altından girdim üstünden çıktım, yok bi yamukluk, sonra vakum hortumunu herşeyi kurcalamaya başladım, gördüm ki vakum hortumu kelepçesi gevşemiş ve hava alıyor kafasına göre :) senin 2mm olayı gibi, tüm hortumları herşeyi söküp tekrar taktım, saat gibi oldu, ama ECU'ya arıza yazdığı için resetlettim, o anda düzeldi. öyle git 2-3 gün kullan düzelir olayı pek aklıma yatmadı. söyliyim dedim...
Ersin Çetinkaya
05-12-2005, 23:17
akü başını çıkartmak dandik arızaları yok eder sadece, ama sende işlemci turbo ve yakıt besleme falan throttle ayarları hepsine arıza yazmıştır. bişey sorcam, ECU'yu resetlerken yanındamıydın? Neden diceksin, bizim ustalarda ingilizce olmadığı için resetlemede ben yardım ettim adamlara şu arızyı yok et diyo, şöyle yazıyo... diye tercüme ettim resmen maalesef..
Garajda yatmasına üzüldüm :( bence gidişini test etmek için dyno ya sok. kaç hp, tork vs den anlaşılır az çok...
Fren problemi bende de var ama arıza falan yok, ASD (anasını s... durmaz) modunda, bizim bu modellerin klasik sıkıntısı, frenler çok kötü, duramayacağını bilerek gazlamak da insanı yusuflatıyo resmen...
cabrioman
06-12-2005, 00:20
Ersin ben de kullandım 220 Turbo, mükemmel araç ama brembo lara rağmen neden frenler o kadar kötü bi türlü anlamamışımdır o arabada...
Ersin Çetinkaya
07-12-2005, 22:10
Cabrioman, Maitre
220 lerin fren problemini duymuş ve yaşamışsınız, çözüm yolu çok düşündüm, performans dirkleri merkezler...vs 2500-3000YTL olunca vazgeçtim, frenler Brembo olmasına rağmen, yüksek hızlarda başarısız, örnek: 1.köprü FB stad inişini Balins FM ordan 140 girip 200 çıkıyorum, çıktıktan sonra göztepe sapağına girmek için hemen frenlere asılıyorum ancak 100 e inebiliyorum. Bu sorunu aşabilmek için 2 fikrim var, disklerin hava alması için ön tamponda extra hava kanalları açmak ve disk ve balata boyutlarını büyütmek. Bakalım deneyip görcez... (Duramayacağını bilerek basmak bazen adrenalin+zevk bazen de korku+yusuf yusuf yapıyor insanı :):))
Ersin Çetinkaya
07-12-2005, 22:14
Yazarken Maitre senin konuya dönmeyi unuttum..
Dost acı söyler, Rölantideki oynama hayra alamet diil. 2 sebebi var, ya throotle arızalı (rölanti reülatörün throotle üzerinde ise), ya da ECU, başıma gelmişti, hem de 2 kez, 2 parçayı da değiştirmek zorunda kalmıştım farklı dönemlerde... Sana tavsiyem aracını cihaza bağlattığında başında dur ekranın, adama rölantisini arttırıp azaltmasını söyle cihazdan, komut gidiyorsa o zaman doğru ayarlara getirip tüm arızaları yok etmesini sağla...
Disk boyutlarını büyüterek yeterli sonuç alacağını sanmıyorum. En güzeli o 2500-3000 YTL'yi biriktirmek :) Aradaki fark cidden verdiğin paraya değiyor genelde. Disk + balata kombinasyonları fazla fark yaratmıyor.
Bendeki rölanti sorununun frenlerle alakalı olma ihtimali var :) Garip ama öyle. Servise gittiğimde bir bakacağız ona da , ama söylediklerini de ihtimal listesine ekledim onları da kontrol ettireceğim.
Frene basınca rölanti değeri değişiyormu? Benim aracaım karbüratörlü ancak benzer sorun bende de var....Rölanti bzn ayak ferndeyken yükselio bzn düşüo...Alıştım ben...Stop etmio sorun yok :) Benzeridir belki sendeki sorunda.
Westinghause falandır sorun...Ben elletmedim bile...Bigün dumarayıp çıkacaz bir yere :) o zaman detaylı baktırırım :)
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.