PDA

'Full Versiyon'a Bak : helezonları kesersem zarar verırımı aracıma

serwetk
23-12-2005, 01:05
aracım 2004 kıa rio aracımın helezonlarını kesersem çok zararı olurmu spor helezonunu bulamadım

ÇağatayE
23-12-2005, 01:10
eğer sadece helezonları kesersen amortisör içindeki mil otomobilin virjlarda esneme anında dibine vurabilir bu istenmeyecek bir durum ama milide kısaltırsan sorun olmaz yinede böyle bir uygulamayı hiç tavsiye etmem

Muharrem-Ü
23-12-2005, 01:16
üzerindeki standart (senin kesmeyi düşündüğün) helezonlar amortisörlerin direncine göre hesaplanıp yapılmıştır.sen bu helezonları kesmeye kalkarsan doğal olarak helezonların amortisörlere olan direnci değişecek ve cok tehlikeli sonuçlar ortaya cıkacaktır.ortaya cıkabilecek en büyük sorun da amortisör patlaması olucaktır.benim tavsiyem kestirmemen illaki kestirmek istersen dengeli kestirmen şart artı amortisörlerin direncini ayarlamak için amortisörlere gaz bastırman lazım.

misafir146
23-12-2005, 01:34
Her açıdan riskli ve gereksiz bir işlem. Açıkçası yayları kesik bir araba kullanmaktansa standart kullanmayı tercih ederim. Nedeni ise siz aracınıza psikolojik olarak daha çok güvenip daha hızlı virajlar alacak daha hızlı süreceksiniz ama aksi bir durumda ne büyük hata yaptığınızı anlayacaksınız gerek viraj perf. gerek viraj izini kaybetme olsun yada frenajda dezavantajı v.b. bir çok kötü şey geçecektir başınızdan. Belki bir yada iki kere bu tür kötü durumları atlatacaksınız. Nereye kadar şansınızı zorlayacaksınız ki ? Bence kesinlikle yaptırmayın.

TorqueTuning
23-12-2005, 11:25
Uzak dur abi, yayın bütün direci bozulacaktır, Allah korusun yüksek süratlerde o yay bir kırılsa....

misafir385
23-12-2005, 14:01
peki yayı ıstıp sertleştiriyolarmış o nasıl oluyo benim araba 15inç leri hiç göstermiyo

Yalçın-A
23-12-2005, 14:37
kardeş hangi senede yaşıyosun helezon kesme işini 95 li yılların başında şahinciler bile bıraktı
kesinlikle kesme işlemi yaptırma

ahmetuygur
23-12-2005, 17:44
walla ben geçen sene 206 ımı kestirdim

+ - ne olur söliyim
+ları estetik görünümün artar
+coilover alcam diye kendini yırtmana gerek yok en fazla 50 mılyonluk bir maliyeti olur

- leri
- yol tutuş sıfır
- amortisörün patlayabilir
-aracından enteresan sesler gelmeye başlar esnemeyi azalttıgın icin
-eger yaylar göz ayarı kesildiyse bi tarafın alcak durur diger tarafın yüksek
-portakal sandığı gibi sekersin sek sek

alperiz
23-12-2005, 18:22
spor yay takılsa amortisöre bi işlem yapmya gerek kalmaz dimi?

aRes FeTTaM
23-12-2005, 19:27
bende bir ara öyle bişey sormuştum kasap işi olur demişti bir büyüğüm

onursumer
23-12-2005, 19:46
bencede kesinlikle kesmeyin nam coilover bence en uygunu :D

Berkan A.
23-12-2005, 20:12
özel mesaj attım.

AydınÖ
23-12-2005, 20:19
şahsi olarak sadece yay kesmeye karşıyım.ama yayı olmayan arabalarda başka bi şansınız yok.sadece yayı kesmek çok sakıncalı yayla beraber amortisörleride kestirmeniz gerekli.eğer ikisinide yaparsanız - bi yönü olmuyor tersine yol tutuşta +ları var.nam dediğiniz insanlarda bu işi yapıyor bildiğim kadarıyla zaten.sıfırdan arabanıza özel yay dökmelerini beklemeyin.bu arada sadece spor yay koymak sadece yayı kestirmek gibi absürt bişidir ancak görüntü alırsınız...

misafir146
23-12-2005, 20:22
Sert yayı orjinallerle kullanmak aslında pek yararlı değil. Yay kestirmekten milyok kat daha iyi bişey tabiki ama koni + yayınızla beraber aracınızı tanımamaya başlıyorsunuz. Bambaşk birşey çıkıyor karşınıza çünkü...

misafir146
23-12-2005, 21:13
koni amörtisörle birlikte arabaya uygun yayı taksak konforda fazla bir değişme olur mu??ya da şöle sorayım..sadece spor yay taktıgımızda arabanın konforu azalıyor..yay+amörtisör girdigimizde ise böle bi sorun olmuyor dmi??
Konilerde sertlik ayarı vardır. Amortisör başlarından ufak bir mandal vasıtası ile sertliği ayarlayabilirsin. En sertte hangi yay olursa olsun araba çok zıplıyor ama spor yayın normal amortisörde yaptığı zıplama gibi kontrolsüz değil. En yumuşakta ise normal aracından daha sert karakterde ve yeterli yol tutuşu sağlayan bir karakterde oluyor..

!sma!l
24-12-2005, 20:33
bende şahin warken yayları yarıdan kestirmiştim görüntü süper yerlerde sürünüyodu ama aracta hiçbi esneklik kalmadı set cukur derken artk aracın cam fitillerinden ses geliyodu bi gün gaziosmanpasada giderken bi sete girdim arka amortisör kafası koptu sag taraf cekiciyle sanayiye giitik..bizim burdaki setler masallah barikat gibi set gircık en sonunda ön kapı direkleri catladı...anlıycam kestirme walla aracı zor bela sattım

ümit-SR
25-12-2005, 21:56
gerçekten benim de merak ettiğim bir konu. teoride herkes duyduklarını söylüyor ama uygulayanlar tecrübelerini yazsa daha faydalı olur.
çünkü benim de şu anda tamirde olan scoupem var. elimde de 17'' jant var bunları atıp alçaltmak istiyorum.sanayi de bir ustayla konuştum:yayları kestirmen spor yaydan daha iyi olur spor yay çok sertleştirir dedi.
ve yay+amortisörlü arabaya binmedim hiç.
yayı kesilmiş bir crx'i vardı arkadaşımın. 5-6 ay içinde bütün amortisörler kullanılmaz hale geldi.ve biraz yumuşaktı 4 kişi binildiğinde altı yere değiyordu.çamurluklar sürtmesin diye açılmıştı.ve orjinal crx!ten daha kötüydü yol tutuşu.
yay+amortisör+orjinal jantlı 106sı olan arkadaşım vardı.çok sert çukura düşünce torpido açılıyor diyordu.iki hafta sonra satmıştı zaten.
kafam karışık yani...
tecrübeler lütfen....

gökan_huju
25-12-2005, 22:03
yay kesmek çoks akıncalı bişi gercekten zaten spor yayların fıyatı cok uygun böle bişeye hiç gerek duymayın amartısorlerınıze zararverır yolda gıderken allah korusun hresey olabılır

atiturhan
25-12-2005, 22:23
Arkadaşım, yay kestirme işiyle ilgili cevapları arkadaşlar vermiş zaten. Bencede kestireceğine standart bırak.
spor yay ve amortisör tecrübelerime gelince: ben bravo sx kullanıyorum. ilk önce sırf omp -45mm lik spor yay taktım. Viraj kabiliyeti gerçekten artıyor ve güzel bi görüntü veriyor. Ancak amortisörler bir süre sonra kesin patlıyor. Bende aşa yukarı 1 ay sürdü. Kasislerde lakırtı yapıyordu. Çözümü koni sport takarak buldum. Koniler hakkatten parasını hak ediyor. omp -45mm yay ve sarı koni sportlarla (sertlik ayarlı) mükemmel bi yol tutuş kazandım. Ben yumuşak konumda kullanıyorum malum türkiyenin yollarını hepimiz biliyoruz. Ancak yumuşak hali bile standart amortisörlerden hissedilir biçimde daha sert. Kaymak yolda(otobanda) yüksek süratlerde virajlara rahatlıkla girebiliyorum ne izden sapma nede bi tedirginlik yaşıyorum. Ama bozuk yollarda konfor sıfır onuda söyleyeyim.
Tek eksiğim kule gergisi onuda yakında alacağım.
Bi fikir: Araçlarına yay bulamayan arkadaşlar bence kestirmek yerine tekerleğin çapını değiştirmeden büyük jant ve ince yanak lastik taksınlar. Bu şekilde daha iyi bi yol tutuş elde edebilirler ve hoş bir görüntü oluşturulur.
Paylaşacaklarım şimdilik bu kadar.

Not: garajımda koni sportların ve yayların resimleri var