'Full Versiyon'a Bak : sert yay mı yoksa yumuşak yay mı?
Arkadaşlar kullanım açısından sert ve yumuşak yay arasındaki fark nedir? Yayla birlikte amortisör değiştirmek de gerekli midir?
Burak Mehmet
24-12-2005, 02:47
biri sert tir birii yumuşak....sert olanın konforuu daha az muhtemelen daha kısadır daha iyi yol tutuşa we daha iyi aerodinamik yapıya yardımcı olur..yumuşak yay isee konfor içindir...(aslında burada yanlış bir tabir war yayın sertii yumuşapğıı olmas süspansiyonun olurr... ben cvbımı ona göre werdiim)
diğer sorunaysa şöyle bir cvb vereyim çokk alçaltırsn aracı orjinal amortisörler attık kendii amaçlarının dışına çıkar we salınım yapamazlar..bu yüzden aracındakii yaya göree amortisör seçmelisin..(yada amortisörüü sertleştirirsin)
5cm in altı arabanın ilk görünümünden pek farklı olmuyor sanırım o yüzden 5cm düşünüorum.
Teşekkür ederim.
diğer sorunaysa şöyle bir cvb vereyim çokk alçaltırsn aracı orjinal amortisörler attık kendii amaçlarının dışına çıkar we salınım yapamazlar..bu yüzden aracındakii yaya göree amortisör seçmelisin..(yada amortisörüü sertleştirirsin)[/QUOTE]
5cm de böyle bi deişiklik şart mıdır peki?
misafir146
24-12-2005, 02:53
3 olsun 4 olsun 5 olsun hiç fark etmez. Amortisör şart !
Bişi daha var! Yay değişikliği garanti dışına atar mı?
Burak Mehmet
24-12-2005, 03:01
5cm in altı arabanın ilk görünümünden pek farklı olmuyor sanırım o yüzden 5cm düşünüorum.
Teşekkür ederim. aaa olurmuu arabanın zaten max 15 cmdir yüksekliği 3te birii inerse nasıl anlaşılmayacak çok fark eder 5 cm takarsanda amortisör mecburii olarr..
Bu durumda Steinmetz e teslim edicem yani...:wacko:
misafir146
24-12-2005, 03:33
Aracın tamamı garantiden çıkmaz. Sadece yürüyen aksam garantiden çıkar
Taksit taksit sordum biliyorum ama bişi daha geldi aklıma;
konfor dışında yay değişimi güç performansını ne kadar etkiler?
misafir146
24-12-2005, 04:01
güç performansından kastınız ?
Burak Mehmet
24-12-2005, 04:20
sadece yol tutuş performansını etkiler...ivmelenmeye fln bii etkisi olmas...
ahmet-c2
24-12-2005, 15:06
arabanın 50 mm alçalması sürtünme direncini % 3-5 arası düşürür, bu da sana yakıt tasarrufu olarak dönecektir ama uygulamada hissedilir olacağını sanmıyorum
TeAmOzKaN
24-12-2005, 15:22
Benden bir öneri eğer 50 yanak genişliğinde lastık kullanacaksan sert yay al derim ama eğer 50 nin altına düşeceksen yumusak ama markalı bır yay almanı tercıh ederim.
misafir146
24-12-2005, 15:27
arabanın 50 mm alçalması sürtünme direncini % 3-5 arası düşürür, bu da sana yakıt tasarrufu olarak dönecektir ama uygulamada hissedilir olacağını sanmıyorumyaylı olup ekonomik giden pek araba görmedim kısacası yakıt ekonomiside yok :D
misafir146
24-12-2005, 15:28
yumuşak ve markalı yay derken...hangisini tavsiye edersin amörtisörle birlikte??koni + eibach :thumbsup:
O zaman yaylar sadece görünümde değişiklik yapar hızda hissedilir bi deişiklik olmaz???
SeLman-U
24-12-2005, 15:49
benim arabanın donanımı ambition ve katologlardada amortisorlerin spor olduğu geçiyo deişikliğe gerek varmı yay takarsam
misafir146
24-12-2005, 16:06
DAha çok alçalmasını ve sertleşmesini istiyorsan takabilirsin Selmancım ;)
misafir146
24-12-2005, 16:07
O zaman yaylar sadece görünümde değişiklik yapar hızda hissedilir bi deişiklik olmaz???kesinlikle sadece görünüm değil yol tutu$u arttırmaya yöneliktir kısa ve sert yaylar. :thumbsup:
koni + eibach :thumbsup:
Dün bi forumda einbach için sert h&r için yumuşak dendiini okumuştum???:wacko:
misafir146
24-12-2005, 16:40
Dün bi forumda einbach için sert h&r için yumuşak dendiini okumuştum???:wacko:tam tersi :thumbsup:
yaylı olup ekonomik giden pek araba görmedim kısacası yakıt ekonomiside yok :D
Daha çok mu yakar peki? Hava akımı deişmior mu ve bu durumda rüzgar engeli azalmıor mu?
misafir146
24-12-2005, 17:04
O cümleden kastım yaylı olan araçların sahipleri arabalarını yavaş sürmez bu yüzdende benzin tasarrufu falan olmaz.. Aracın altına girmek hava kesileceği için yüksek süratlerde yakıt tüketimi belki %1-2 oranında artış olur ama bunu hissetmezsiniz bile :)
O cümleden kastım yaylı olan araçların sahipleri arabalarını yavaş sürmez bu yüzdende benzin tasarrufu falan olmaz.. Aracın altına girmek hava kesileceği için yüksek süratlerde yakıt tüketimi belki %1-2 oranında artış olur ama bunu hissetmezsiniz bile :)
Tasarruf olmaz tabiki.Hız için yapılan bi deişikilik bu.Ben sırf yay yüzünden bi yakıt artışı olacak gibi algıladım ondan sordum.
Anlaşılmıştır. Teşekkürü bi borç bilirim:worshippy
misafir146
24-12-2005, 17:14
Rica ederim..
SeLman-U
24-12-2005, 17:20
günceeel yeni konu açmama gerek yok cevap bekliyorum :D
misafir146
24-12-2005, 17:21
http://autoclubturkey.com/forum/showpost.php?p=523816&postcount=24
cevabınız verlmi$ti :)
SeLman-U
24-12-2005, 18:02
pardon ya.. görkem sorry
Muharrem-Ü
25-12-2005, 00:26
Teşekkür ederim.Bu nokta da aracınıza alacağınız jant ebadı ve lastik boyutları da cok önemli şayet benim gibi 6cm omp marka yay koyarak lastik boyutlarını da 205-40/R17 gibi yapmayı düşünürseniz lastiğin çamurluklara sürtmesi gibi sorunlar yaşayabiirsiniz...
Bu nokta da aracınıza alacağınız jant ebadı ve lastik boyutları da cok önemli şayet benim gibi 6cm omp marka yay koyarak lastik boyutlarını da 205-40/R17 gibi yapmayı düşünürseniz lastiğin çamurluklara sürtmesi gibi sorunlar yaşayabiirsiniz...
205-55R16 olan orjinalleri deiştirmeyi düşünmüorum bu çamurluk sorunu yüzünden. 5 ten fazla da indirmem ztn.
atiturhan
25-12-2005, 22:33
Arkadaşlar kullanım açısından sert ve yumuşak yay arasındaki fark nedir? Yayla birlikte amortisör değiştirmek de gerekli midir?
Arkadaşım, bu konuyle ilgili tecrübemi aktardığım yazı '' yayları kestirsem aracıma zararı olurmu?'' başlıklı konuyu okursan sanırım soruna cevap bulabilirsin.
Selamlar...
misafir113
26-12-2005, 12:20
selamlar aynı kou benimde başımda var bayağı bi zamandır araştırıyorum arbam 307 :) yay almaktaki amacım yol tutuşu ve viraj performansını geliştirmek bide yere yakın arabanın görüntüsünü anlatmaya gerek yok:)garanti konusunda bölgesel olarak araç garantiden çıkıyor mesela amortisörlerin garantiden çıkıyo ama zaten amortisör durupduruken patlamıyo patladığında da binbir türlü bahane buluyolar yok sen derin bi çukura girmişsin fln o yüzden şahsen ben pek dert etmiyorum çok derin çukukara girdiğimde amörisör zaten patlıcak ve garantiden tantana yapıcaklar o yüzden fark yapmıyo:)tabi bu senin servisle ilişkilerinede bağlı :)
misafir113
26-12-2005, 12:35
eweet yay seçimine gelince yayın boyutu 3.5 yada 5 diye düşünüyorum ama bu iş jantlada alakalı zaten arabaya jant bulamıyorum ben 18 5 kol krom jant arıyorum ama arabaya uygun bulmak zorr 18 alırsam jant büyüdüğü için yayı 5 lik seçmem gerekecek yada 17 alırsam istediğim yüksekliğe ulamak için 3.5 luk ta işimi görücek jant niyetin varsa bu durumada dikkat et derim. aklımda 3 marka var pejo için maxtrac eibach ve ap arkadaşım aracına(golf 4) eibach taktı 3.5 lik lastiklerin yanağı galiba 60 flndı aracı bende kullandım konforundada gelişme var virajlarındada :) 4 lük maxtrac fiyat olarak diğerlerinde 30-40 euro daha aşşağı takanlardan da bi şikayet duymadım herkez memnun ap içinde her kez çok sert amortisör patlatıyo fln diyolar duyumlarım bunlar bu konuda başka bilgiye sahip arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum herkeze kolay gelsin
MUVAFFAK
27-12-2005, 03:35
TEIN coilover tavsiye ederim tabi japonlara özellikle
misafir146
27-12-2005, 20:06
Tanabe :cool2: Özellikle Mitsubishi ve Subaru için :thumbsup:
BeeLzeBuB
31-12-2005, 00:54
En iyi sonucu aracın için üretilmiş TÜV belgeli yaylar verir. Eğer illaki orjinal amortisörleri ile birlikte kullanmak istiyorsan kesinlikle TÜV belgeli olmasına dikkat et. TÜV belgesi yoksa riske girme. Çünkü takacağın yaylardan sonra aracın yere yaklaşacak, dolayısıyla amortisörlerinin çalışma aralığının yeri değişecektir. TÜV belgeli yaylarda bu çalışma aralığının değişme mesafesi hesaplanarak üretilir. Örneğin; 30mm'lik TÜV belgeli yay yerine 50mm'lik TÜV belgesi olmayan yay takarsan amortisörlerinin çalışma mesafesi fazlasıyla değişeceğinden ileride problemler yaşayabilirsin. Tavsiyem; COIL-OVER yada AMORTİSÖR+YAY yada son çare TÜV belgeli YAY... Kolay gelsin...
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.