'Full Versiyon'a Bak : motor gucu ve tekerlekteki güc???
motor gucu ve tekerlekteki guc arasindaki fark nedir???
bu farki azaltanin yolu nedir???:kararsiz:
Vectra_tuner
04-01-2006, 18:14
Motor gücü demek Volan çıkışında olan güçtür.
Örneğin 150 Ps. bir arabanın teker gücü araçtan araca değişmekle beraber 130-135
ps. civarı olur.
Kayıplar aktarma organları ile alakalı olup (şanzuman gibi), bitik baskı balata sonucunda da teker gücü iyice düşer.
Arkadan itişli araçlarda ise ; şaft'tan dolayı teker gücü daha da düşer.... 4 çeker araç
larda ise daha da fazla olur bu kayıp.
Olay bu,
bu kadarini bende biliyorum...daha teknik cewaplar lutfen...
yanlis anlama..
arkadaş gayet güzel açıklamış bence..
şunu ekliyim; o farkı azaltmanın yolu birbirine sürtünüp, ısı olarak açığa çıkan enerjiyi azaltmaktır, bu da ancak ya birbirine sürten parçaların sayısının azaltılması, ya da sürtünmenin azaltılmasıyla olabilir...
bu kayiplari indirmek icin yapilmis bi islem warmi peki???tutupta debriyaj kiti falan demeyin...
Vectra_tuner
05-01-2006, 15:32
Bu kadar bilyiyorsun da neden soruyorsun?
Debriyaj kiti de demeyin demişsin , neyle olucak peki o zaman ?
Motoru direk tekere bağlayarak kayıp güçleri kaldırırsın ortadan.
peki tekeri direk krank a kaynak kayip ortadan kalkarmi :)
cabrioman
05-01-2006, 16:49
Vectra gayet güzel açıklamış, daha neyi merak ettiğini merak ettim ben de:) ayrıca debriyaj kit falan demeyin dediğine göre senin de fikirlerin var gibi duymak isterim şahsen...
oyuncak arabalardaki gibi her bir tekere bi motor bağla al sana 0 sürtünme :D
GÖKH@N K
05-01-2006, 17:10
peki tekeri direk krank a kaynak kayip ortadan kalkarmi :)
oyuncak arabalardaki gibi her bir tekere bi motor bağla al sana 0 sürtünme :D
Olur tabiiki neden olmasın, ama bu sefer en az 2 motora hatta mümkünse 4 motora ihtiyacın olacak...:)
Aslında elektrik ile çalışan araçlarda; her bir tekere direk bağlı elektrik motorları vardır. Bir ayrı kaynakta elektrik üretip bu motorlara aktarır. Örneğin bu yöntem yıllardır dizel lokomotiflerde başarı ile uygulanmaktadır. Aslında o gördüğünüz kocaman lokomotif motoru sadece elektrik üretir ve her tekerde bulunan bağımsız elektrik motorlarına aktarır. Zaten makinist kabininde de bir gaz pedalı yoktur, sadece bir ampermetre bulunur, makinist amperi yükselttikçe motor devri yükselir, daha çok elektrik üretir, elektrik motorlarıda daha yüksek devirde döner. Kısaca ve kabaca durum bu...
Bu kadar bilyiyorsun da neden soruyorsun?
Debriyaj kiti de demeyin demişsin , neyle olucak peki o zaman ?
Motoru direk tekere bağlayarak kayıp güçleri kaldırırsın ortadan.
benim bildigim debriyaj war belki baska uygulamalarda wardir die actim konuyu...neyse konuyu falan bosverin...kaynatin siz...
misafir15
06-01-2006, 22:38
Genel mantık aktarma organlarıyla motor arasındakı mesafe ne kadar uzunsa o kadar cok kayıp wardır. Bunun dısında sorun modıfıkasyon olaraksa diferansıyel , kardan mili , sanzıman , debriyaj seti ve yere verdıgın gucu daha saglıklı hale getırmek ıcın yuruyen aksam , jant ve lastık modıfıkasyonlarına gıdebılırsın.
Saygılar..
Senin de dediğin gibi debriyajın önemi çok büyük.Özellikle metal ve seramik debriyaj setleri bunun için yapılır.Buna en güzel örnekse ralli otomobilleridir.Bazıları o kadar devirli ve sert kalkış ister ki şaşırabilirsin bile.
Yalçın-A
13-01-2006, 17:00
arabanın motorundaki gücün tekere ulaşana kdar uğradığı noktalardaki güç kaybı tekerlek gücüdür tekerlek gücü tekerleğin boyunada bağlıdır
motor gücü ile tekerlek gücü arasında en az fark olan araçlar honda arabalarıdır genellikel
birde subarunun 4 çeker sisteminde diğer 4çeker sistemlerden çok daha az kayıp vardır
Genel mantık aktarma organlarıyla motor arasındakı mesafe ne kadar kısaysa o kadar cok kayıp wardır. Bunun dısında sorun modıfıkasyon olaraksa diferansıyel , kardan mili , sanzıman , debriyaj seti ve yere verdıgın gucu daha saglıklı hale getırmek ıcın yuruyen aksam , jant ve lastık modıfıkasyonlarına gıdebılırsın.
Saygılar..
muhalefet etmiş olmayım da, yanlış mı anladım. ben tersi olarak biliyorum. motor - aktarma organları arası mesafe ne kadar kısaysa o kadar az kayıp vardır çünkü aradaki parçalar azalır ve sürtünme azalır.
ortaya konuşuyorum:
ayrıca bahsettiğiniz hiç bir uygulama sürtünmeyi azaltan uygulama değildir, tekerlek gücünü artıran uygulama da değildir.
jant lastik modifikasyonu, yarış tipi debriyaj setleri vs hiç biri tekerlek gücünü artırmaz sadece artırılan motor gücüne uyum sağlaması için uzun ömürlü olmasıyla değiştirilen parçalardır. zaten maks ekonomi + maks güç parçaları arabanın fabrika çıkışında takılan parçalarıdır.
ahmet-c2
15-01-2006, 01:59
krank ve akslar arası mesafe uzadıkça yere güç iletimi zorlaşır.önde motor arkadan itiş araçlarda önden çekişlilere kıyasla kayıp fazladır.yarış tipi kavramalar benim bildiğim artan motor gücünü sorunsuz bir şekilde mevcut yürüyen elemanlara iletmenin artırılması içindir, mevcut gücü daha çok iletmek için değildir.Gücün iletilmesi için sürtünme şart aslında.sonuçta yürüyen takım mekanik parçalardan oluşuyor.eş çalışan parçalarda eş çalışma yüzeyleri arasındaki sürtünme moment iletimini sağlar.sürtünme olmazsa iletim de olmaz.ama bir eş çalışmanın söz konusu olmadığı durumdaki parçalar için dış bir yüzeyle olan sürtünme artı direnç olacak ve iletimin verimini azaltacaktır.
misafir15
16-01-2006, 19:47
muhalefet etmiş olmayım da, yanlış mı anladım. ben tersi olarak biliyorum. motor - aktarma organları arası mesafe ne kadar kısaysa o kadar az kayıp vardır çünkü aradaki parçalar azalır ve sürtünme azalır.
ortaya konuşuyorum:
ayrıca bahsettiğiniz hiç bir uygulama sürtünmeyi azaltan uygulama değildir, tekerlek gücünü artıran uygulama da değildir.
jant lastik modifikasyonu, yarış tipi debriyaj setleri vs hiç biri tekerlek gücünü artırmaz sadece artırılan motor gücüne uyum sağlaması için uzun ömürlü olmasıyla değiştirilen parçalardır. zaten maks ekonomi + maks güç parçaları arabanın fabrika çıkışında takılan parçalarıdır.
Dusunurken yanlıs yazmısım msjımı edıtleyıp duzelttım tabıkı motor - aktarma organı mesafe ne kadar uzunsa kayıp o kadar fazla olur.
Ben msjımda tekere gıden gucu artırma konusunda herhangı bısey yazmıs deılım ve bahsettıgım hıcbır uygulama motor gucunu artıramaz cunku motora yapılan bı mudahele degıl ; sadece motor gucunun yere mınımum kayıpla ıletılebılmesı ıcın ızlenebılecek bı yoldu yanlıs anlasılmıs sanırım..
Ben msjımda tekere gıden gucu artırma konusunda herhangı bısey yazmıs deılım ve bahsettıgım hıcbır uygulama motor gucunu artıramaz cunku motora yapılan bı mudahele degıl ; sadece motor gucunun yere mınımum kayıpla ıletılebılmesı ıcın ızlenebılecek bı yoldu yanlıs anlasılmıs sanırım..
yanlış anlaşılmadı, onu senden önce yazanlar için yazdım. dediğim gibi "ortaya yazdım" yani, üstüne alınma diye belirttim. no problem.:thumbsup:
Scorge ilk mesajında ters yazarken aslında bana mantıklı geldi. Olayı sadece sürtünme olarak düşünmeyin. Örneğin çok basit bir fizik kuralı. Sıkışmış bir vidayı uzun bir tornavida ile mi yoksa kısa bir tornavida ile mi kolay açarsınız? Tabi ki uzun tornavida ile. Evet şaft başlı başına sürtünme yaratan bir parça. Ancak kıslaığının ve uzunluğunun etkisini daha tartışmak isterim.
Diğer yandan sadece sürtünmeyi düşünmemek gerektiğini söylemiştim. Araçlarımızdaki çoğu parça dönen (rotating) parçalar. Dolayısı ile bunların yapısı, balanslarının mğkemmelliği, ağırlıkları performansı etkileyen etkenler. Örneğin hem sağlam hem de çok hafif olması sebebiyle 350 Z'lerde Carbon Fiber şaft kullanılabiliyor. Bu atalet momentumunu azaltan bir modifikasyon. Keza daha hafif kavrama elemanları da üretiliyor.
sadece sürtünme olarak düşünmemeye katılıyorum, atalet de çok önemli, benim bahsetmek istediğim konu parçaların optimum olması, yani fabrika çıkışı her türlü parça araca en uygun parçadır, Opel Corsa 1.0 arabaya karbon fiber şaft takmanın mantıklı olmayacağı gibi, Nissan 350Z'ye de 14" jant takmak olmaz. Harcanan para / alınan performans oranını ima ettim.
Nissan 350Z'de karbon fiber şaft kullanılmasının avantaj olduğu kesin fakat arkadaşlar sormaya başlayacak karbon fiber şaft sanayine nerde yaptırılır, maliyeti nedir diye :) ben de yaptırıyım diyecekler. turbo taktırma muhabbeti gibi.
hafif kavrama elemanları da mesela hafif volan, ataleti gayet azaltan bi parça ama standart bi cadde arabasında ne kadar avantaj getirir tartışılır.
Scorge ilk mesajında ters yazarken aslında bana mantıklı geldi. Olayı sadece sürtünme olarak düşünmeyin. Örneğin çok basit bir fizik kuralı. Sıkışmış bir vidayı uzun bir tornavida ile mi yoksa kısa bir tornavida ile mi kolay açarsınız? Tabi ki uzun tornavida ile. Evet şaft başlı başına sürtünme yaratan bir parça. Ancak kıslaığının ve uzunluğunun etkisini daha tartışmak isterim.
uzun/kısa tornavida olayını anlamadım, kalın saplı tornavida ile daha kolay açılır (kontrol kalemi gibi ince saplı tornavidaya göre), piyasada topuz başlı tornavidalar vardır, torku yükseltmek için...
uzun tornavidanın ne gibi avantajı olabilir sıkı vidayı açmak için ? uzun olduğu için sadece burulma olur o da dezavantajdır.
Fizik bilgim bunu kanıtlayacak düzeyde değil bir fizikçi arkadaştan yardım istiyoruz. Ya da bir makine mühendisi arkadaştan. Ancak uzun tornavidanın güç dağılımına etkisinin olduğunu biliyorum. Tıpkı demir makaslarının saplarının uzun olması gibi (farklı dinamikler de olsa benzer bir yapı).
cabrioman
17-01-2006, 16:17
uzun tornavida benzetmesi şu: yük x yük kolu o da momenti etkiler yani kol uzadıkça moment etkisi artar ama aktarmada aynı şey olur mu bi tahminim yok...
GÖKH@N K
17-01-2006, 16:35
uzun tornavida benzetmesi şu: yük x yük kolu o da momenti etkiler yani kol uzadıkça moment etkisi artar ama aktarmada aynı şey olur mu bi tahminim yok...
Kolun uzaması momenti etkilemez, çünkü buradaki yük kolu, uygulanan merkeze dik mesafedeki kol boyudur. Bundan dolayı tornavidanın sadece boyunun uzun olması daha iyi sıkmanızı sağlamaz, ama daha geniş saplı olması işinizi kolaylaştırır.
Bunu bijon anahtarınız ile düşünün, bijon anahtarının merkeze dik kol uzantısı (yani sizin sıkmak veya sökmek için tuttuğunuz kol) ne kadar uzun olursa o kadar kolay sıkar veya sökersiniz.
cabrioman
17-01-2006, 16:40
ben zaten tork olarak değil yük x yük kolu dedim...
öğrenmenin sınırı yoktur, ben de merak ettim, öğrenmek için soruyorum. uzun tornavida olayı nasıl kolaylaştırır ? makine mühendisiyim ama hata yapabilirim okul bilgisi taze olan bi arkadaş varsa düzeltsin.
bazen olayları abartarak doğru sonuca ulaşabiliriz. 1 metre uzunluğunda tornavida düşünelim, bir de 5 cm uzunluğunda. 1 metrelik olan diğerine göre aynı vidayı daha kolay mı açar ???
konu dağılsın istemem ama yazdıkça ortaya bişeyler çıkıyo.
ahmet-c2
18-01-2006, 01:43
uzun tornavida kolaylaştırmaz, pratikte düşünürsek. teoride düşünürsek 1m tornavidayla 5 cm tornavida da bize aynı gücü harcatır.tornavida genişliklerinin ve oturma yüzeylerinin aynı olduğunu ve iç gerilmeleri hesaba katmaz isek. tabi uzun tornavidanın esneme ve zorladığımız için eksenden kaçacağını da ihmal etmeliyiz.bizim işimize yarayacak olan T şeklinde takımlardır.fizik konuşmaya devam :) ..
Nedense bana uzun tornavidalar daha kolay gelmiştir. Belki de bir yanılsama. Açıklamalardan tatmin oldum. Güzel bir tartışma oldu.
Sonuç olarak şaftın uzunluğunun artı veya eksi etkisi olmadığını bu örnekten yola çıkarak söyleyebilirmiyiz? Uzun ve kısa şaftın ağırlık farkını dikkate almadan soruyorum bunu. Farzedelim ki farklı malzemelerden aynı ağırlığa sahip olsunlar...
Uzun tornavidalar genelde kalın saplı tornavidalardır, o yüzden insan yanılabilir. ama mesela karbüratör ayarlamak için ince ama uzun tornavidalar vardır, onları bi deneyin, kontrol kaleminden farkı olmadığını göreceksiniz.
şaftın uzun olmasının ne gibi artısı olabilir şuan aklıma gelmiyor ama eksileri vardır, otomobil insan vücudu gibidir, bütün parçaları birbirine uyumlu yapılır. şaft uzadıka, zaman içinde balans problemi olur, şaft burulmaya (twist) zorlanır, kütlesi olduğu için ataleti vardır ama araba tasarlanırken bütün bunlar hesaplandığı için mecburi olarak şaft kullanılmaktadır. daha iyi çözüm keşfedilinceye kadar devam.... :)
ayrıca atalet çok kötü bişey değil, uygun ölçüde olması gerek, mesela sıfır atalete sahip bir araba caddede çok konforlu olmayabilir.
özet olarak tekerlekteki gücü motor gücüne yaklaştıran özel bi uygulama bilmiyorum, bütün hareket eden parçalar balanslı olması gerek (jant-lastik vs), aşınmamış olması gerek, aşınan parça değiştirilmeli (debriyaj balatası, lastikler), şanzuman dif yağları temiz ve tam olmalı, onun haricinde yapılabilecek bişey yoktur, ekleyeceği olan varsa iyi olur.
bu iş, araba tasarım aşamasındayken mühendislerin yapması gerken bişey.
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.