PDA

'Full Versiyon'a Bak : fren konusunda bi soru

alperiz
04-02-2006, 01:54
arabanın frenine basınca ön tekerlekler mi tutar yoksa 4 tekerlekte mi ?

misafir1156
04-02-2006, 11:14
aracı durduran ön tekerleklerdir,arka sadece dengelemeye yardımcı olmak için çok az oranda tutar ama önler gibi ani frende(abs olmayan araçlar)kilitlenmez.

Serdar SNG
04-02-2006, 11:31
4 tekerlek aynı anda durur.

diac
04-02-2006, 14:05
@tans'ın dediği gibi asıl olan ön frenlerdir.Arka sistem sadece aracın arka tarafını dengeli bir şekilde tutmayı sağlar.

ŞeRiF CaN
04-02-2006, 14:44
4 lastiğinde oranı aynı diye hatırlıyorum. ancak ağırlık ön tarafta oduğu için ön tekerler kızaklar....

GOKHAN_K
04-02-2006, 20:26
standart araçlarda dört tekerede uygulanan fren basıcı aynıdır.

ayrıca çoğu araçta normal frenlerde bir arıza oluştuğunda önde ve arkada bir tekerleğe fren uygulamak için ek bir destek sistemi vardır.

**EBD li araçlarda ise fren merkezi aracın ağırlık dağılımını tespit ederek ağırlığın çok olduğu lastiğe çok fren basıcı az olana az fren basıncı uygulayarak savrulmayı engeller ve stabiliteyi korur.

** abs her bir tekerleği ayrı ayrı kontrol ederek tekerleklerin kilitlenmesini önleyici şekilde davranır. fren basıncının dozajını ayarlıyorda diyebiliriz. abs devreye girdiğinde fren pedalındaki titreşimlerde aslında bir insanın yapamayacağı kadar sık şekilde frenlerin basılıp çekilmesinden kaynaklanıyor.

saygılar sevgiler.

misafir1156
04-02-2006, 20:36
4 lastiğinde oranı aynı diye hatırlıyorum. ancak ağırlık ön tarafta oduğu için ön tekerler kızaklar....
eğer 4 tekerinde oranı aynı olsaydı;fren yapıldığında ağırlık ön tarafa toplandığı zaman,arka hafifleyip daha önce tekerlerin kitlenmesi gerekmiyormu:nee006:

misafir1156
04-02-2006, 20:42
standart araçlarda dört tekerede uygulanan fren basıcı aynıdır.

ayrıca çoğu araçta normal frenlerde bir arıza oluştuğunda önde ve arkada bir tekerleğe fren uygulamak için ek bir destek sistemi vardır.

standart araç hangileri oluyor:kararsiz: şimdi genelde çoğuluğun kullandığı şahin,doğan,broadway,megane,focus,corsa,civic,accent.....
bunlar standart olmuyormu,çünkü bunların hiçbirinde ön ve arkalara uygulanan fren oranı aynı değil,olamazda.bknz;önceki mesaj:cool2:

misafir1630
04-02-2006, 21:21
ön taraf daha iyi tutar arka tam olarak tutmaz denedigimden biliyorum.ama abs hakkinda bisey söyleyemem.

erseveral
04-02-2006, 22:44
absli ve /veya 4disk frense 70/30 ,ön disk arka kampana ise 75/25,ön arka kampana ise 60/40..
oranlar disk ebadı ve kaliper konumuna göre değişkenlik gözterebilir.

misafir725
04-02-2006, 23:05
erseveral'in dediğine yakın oranlarda
Aracın ağırlığı öne kaydığından dolayı, bilinçli olarak ön frenler daha çok basınçla çalışır ki asıl ağırlığın bindiği noktaya fren uygulansın ki araç durabilsin.

Ön disklerin arka disklere oranla çok daha büyük olmasından anlayabilirsiniz bunu ;)

UMUT-FX1
05-02-2006, 00:13
anti bloke sistemi veya elektronik fren dagıtımı mevcut degilse ersevelin verdigi oranlara yakın degerler söz konusudur (yakın diyorum çünkü her modelin dagılımı farklıdır).
ancak sadece abs si olan bir aracta kullandım, şimdi ki ABS+EBD li aracımıda deniyorum, arada daglar kadar fark var, 120-140km/h ile düz yyolda frene yüklenince, aracın arkasını nasıl toparladıgına şaştım kaldım ilk denememde, sanki frenlerken birisi sagdan tutuyor seni biriside soldan... sadece ABS de öyle olmuyordu..
neyse, öyle işte :)

Mertcan M.
05-02-2006, 16:29
4 tekerlekte aynı anda tutar.