'Full Versiyon'a Bak : Navigasyon Sistemleri Hakkında Ne Biliyoruz?
Navigasyon Sistemleri nedir? Nasıl çalışır?
Hangi araçlarla uyumludur?
Sonradan takılabilir mi?
Renault'un Türkiye'de bu sistemleri kullanmaya başlayan ilk firma
olacağı söyleniyor. Türkiye'ye gelişi sizce nasıl bir etki yaratacak?
Aracınızda bu sistemi ister miydiniz?
Konu hakkındaki -ciddi- bilgi ve yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim...
ates_rado
13-02-2006, 19:47
navigasyon u kısaca yön bulma veya yön tayin sistemi diye adlandırabiliriz.
uydudan aldığı sinyallerle çalişir.tabi yönünüzü tayin için bulunduğunuz ülke veya şehrin haritalarının sisteminizde kayıtlı olması lazım.
sonradan tabiki takılabilir.gps li bi avuç içi bilgisayar veya lcd ekrana benzetebileceğimiz değişik modelleri olan navigasyon ekranlarını arac a monte ederek gerekli harita programları elinizdeyse kullanabilirsiniz.
yanliş hatirlamıyorsam seat seneler önce navigasyon ekrana sahip araçlar getirdi ama teknik altyapı olmadığından araçlarda aksesuar olarak kaldı.
reno öncülük yapabilir bu sisteme .zaten gelişen ve değişen sistemlerden dolayı 2-3 seneye kalmaz diğer firmalarda bu işe girişir.
türkiyede haritalandırma işini yapan benim bildiğim navturk var http://www.navturk.com/. yine yanılmıyorsam 10 kadar ilimizi haritalandırdılar.
ben uzun süredir kullanmayı düşünüyorum ama biraz daha çoğalsın fiyatlar biraz daha düşsün alacam
bendeki bilgiler bu kadar forumda kullanan ve daha ayrıntılı bilgi verecek arkadaşlarımız vardır illaki
SeLman-U
14-02-2006, 01:33
Bu işin Ford ve başka bir marka ortaklığıyla yapıldığını daha önce okumuştum ford servislerinden ulaşılabiliyor diye biliyorum
Dijital haritaların yazılmaya başlanmasıyla TR'de de artacak kesinlikle ancak şöyle de bir durum var.Daha bizim ülkemizde radyo-teyp'lerimizde bulunan Traffic Program fonksiyonu çalışmıyor ki Avrupa artık bu sistemi yavaş yavaş bitirecek.O kadar faydalı bir sistemdirki bu.Daha bunu yapmamışken Nevigasyon sistemini nasıl yürütecekler acaba?
ayrıca navigasyon sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için mevcut yolların işleyiş yönlerinin değiştirilmemesi gerekir-ki bunu bile aşmak çok güç... bir sene bir yol tek yön iken geleceksene o yol gidiş geliş olabilmekte...
nevigasyon sisteminin yönbulma ciğazı olarak kullanabildiğimiz gibi onu bir muhabbet arkadaşı olarak ta kullanabiliriz bildiğiniz üzre bu cihazlar catır çatır konuşuyor geçenlerde bir konu açılmıştı ''arabalarınızla konuşurmusunuz'' die işte bu arabanızla konuşabileceğiniz bir sistem... bence bu yönü ile satılsa gerçek işlevinden daha çok pirim yapaar... :)
ayrıca navigasyon sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için mevcut yolların işleyiş yönlerinin değiştirilmemesi gerekir-ki bunu bile aşmak çok güç... bir sene bir yol tek yön iken geleceksene o yol gidiş geliş olabilmekte...
nevigasyon sisteminin yönbulma ciğazı olarak kullanabildiğimiz gibi onu bir muhabbet arkadaşı olarak ta kullanabiliriz bildiğiniz üzre bu cihazlar catır çatır konuşuyor geçenlerde bir konu açılmıştı ''arabalarınızla konuşurmusunuz'' die işte bu arabanızla konuşabileceğiniz bir sistem... bence bu yönü ile satılsa gerçek işlevinden daha çok pirim yapaar... :)
çok dogru hemen her gün cadde sokak değişiyor bence ülkemizde işleyişinde sorun olabilecek bir uygulama;)
Ben pocket pc kullanıorum we navturkun haritasını buldup yükledim.Onların 800$ dolara sattığı şeyde basitleştirilmiş bi pocket pc aslında fakat benimkinde(telefon özelliği olanla ppclerde yok şuan için die biliorum) gps aygıtı olmadıı için sadece harita olarak kullanılabilio we gerçektende idare eder düzeyde(bugün gold bilgisayara gittim alcaktım ama yokmuş orda).Sd card şeklinde we çok basit bişii yakında bulurum we tam anlamıyla kullanınca yazarım gene.
HER araca uyumludur ve birçok otomobile satıyoruz sesli yön bulma sistemidir. sadece harita olarak değil sesli olarakta yön bulmanıza yardımcı oluyor.
DaGHaN--D.E.K.
18-02-2006, 06:59
yanlıs bılmıorsam yon bulmak ıcın harıta uzerınde yerınızı gosteren sıstemdır.. ve yıne bır gazetede okumustumn su anda turkıyede ankara ıstanbul ve ızmırın harıtaları var .. ford sonradan araca monte edılen bır sıstem satıyor bıldıım kadarıyla ve turkıyede bulunan navılı araclar sıstem devreye gırdıkten sonra servıslerde ekranların calısması ıcın bır ıslem yaptırmaları gerekıyor... bır yerde okumustum yanlıs yerler varsa kusura bakmayın...
HüseyinK
09-01-2007, 23:10
royaltek RBT-2001 bluetooth gps alicim ve nokia N73 ile TomTom Mobile programini kullanarak ben gayet güzel bir sekilde istanbul icinde yolumu bulabiliyorum.
Merhabalar..
Navigasyonun temelini Türkiye getiren marka BMW ve MERCEDES'in 2002 ve üstü modellerde kurduğu navigasyon tesisatıyla Türkiyedeki ilk navigasyonlardan biridir.Şu an sadece CD'si eksiktir ve Almanyada München deki BMW fabrikasında BMW nin İstanbul-Ankara navigasyon CD si bekletilmektedir.Sebebi yer uydu sisteminin Türkiyemizde henüz kurulmamış olmasıdır.Yer uydu sistemi geldiği takdirde çekmeyen radyo , araçlarımızda göstermeyen TV kanalı kalmayacak navigasyonda sorunsuz çalışacaktır.
Şu an piyasada bulunan Navigasyonlar aslında bana kalırsa tam anlamıyla Navigasyon sistemi değiller.
Teşekkürler.
HüseyinK
14-01-2007, 23:43
piyasadaki navigasyonlar nicin navigasyon sayilmiyorlar ? önemli olan eli tasin altina sokup Türkiye haritasini yapabilmek. Bunu yapmis olan navturk firmasi var , navturkun haritasini kullanan Kia Sorentolar var. BMW ve Mercedes in ithalatcıları Türk insanına navigasyonu gerekli görmüyorlar , daha cok bekleriz onların harita CD sini .
Mert Oto Elektronik
15-01-2007, 13:44
piyasadaki navigasyonlar nicin navigasyon sayilmiyorlar ? önemli olan eli tasin altina sokup Türkiye haritasini yapabilmek. Bunu yapmis olan navturk firmasi var , navturkun haritasini kullanan Kia Sorentolar var. BMW ve Mercedes in ithalatcıları Türk insanına navigasyonu gerekli görmüyorlar , daha cok bekleriz onların harita CD sini .
ben söle bi fikir söliyeyim hüseyin bey .. simdi navtürk dediğiniz olayda ufacık kumandadan adres sokak giriyosunuz sokak yerde bina cıkıo yada yol oolmuo bunlar sorun deil halledilir ama mesela bmw ve mercedes 2003den sonaki modellere araba satsın die navigasyon sistemini kurdu sadece cd yi koyuyosun vede bu cd belirli zamanlarda güncellenen cd söylede sölim bmw nin fabrikasında calişan bi arkadaım var türk bmw navi turkey cd si suan mwnin depolarında bekletilio istanbul-ankara mıs
neden gelmio nedeni yer uydu sisteminin avrupa var tr de ise suan daha yeni kurulmaya baslamıs olmas ıyer uydu sistemleri gelince her sey cok net cekecek navi olsun radio olsun tv olsun o zaman süper olcak ...
bide herkesin kendi fikri isteyen sesli yön veren rahat kullanımlı bi navi kullanır isteyen ufak ekranlı bi navi kullanır kişisel tercih ... ama işlev aynımı kaliteliyse aynıdır;)
İYİ GÜNLER
HüseyinK
15-01-2007, 20:38
yer uydu sistemi nedir tam anlayamadim acikcasi.
bakin benim elimde gps alicisi var , istanbul haritam var . sokak sokak detayli bir harita ve beni saga git sola dön 100 metre ileriden saga gir vs diye Türkce olarak yönlendiriyor. bu program TomTom firmasinin ürürünü , yerli bir üründe degil. Navturkün bendeki programdan daha detayli oldugunu biliyorum. Yani Türkiye icin yapilmis bir seyler var , malum ülkemizin hergün degisen yol kosullarinda bize sabit bir harita yapmak cok zor ama buna talep oldugunu hissedebiliyorum. Yeterki otomobil üretici firmalari bu talebi görüp bize bu opsiyonlari sunsunlar. Sunarkende bu ekipmanlarin bir kac yüz euroya toparlanabilecek ekipmanlar oldugunu bilip acitmadan sunsunlar. Ülkemizde üretilip yurtdisina ihtac edilen Doblolarda bile navigasyon sistemi oldugunu biliyor musunuz ? Ama Tofaş ülkemiz halkina arac satmaya kalktigi zaman bunu satmayi akil bile etmiyor. Benim sitemim arac üreticilerine , bence piyasada talep var otomotivciler bunu bizlere satarlarsa harita üreticileride pazari farkedip güncel haritalari yapacaklardir.
Mert Oto Elektronik
16-01-2007, 21:25
yer uydu sistemi nedir tam anlayamadim acikcasi.
bakin benim elimde gps alicisi var , istanbul haritam var . sokak sokak detayli bir harita ve beni saga git sola dön 100 metre ileriden saga gir vs diye Türkce olarak yönlendiriyor. bu program TomTom firmasinin ürürünü , yerli bir üründe degil. Navturkün bendeki programdan daha detayli oldugunu biliyorum. Yani Türkiye icin yapilmis bir seyler var , malum ülkemizin hergün degisen yol kosullarinda bize sabit bir harita yapmak cok zor ama buna talep oldugunu hissedebiliyorum. Yeterki otomobil üretici firmalari bu talebi görüp bize bu opsiyonlari sunsunlar. Sunarkende bu ekipmanlarin bir kac yüz euroya toparlanabilecek ekipmanlar oldugunu bilip acitmadan sunsunlar. Ülkemizde üretilip yurtdisina ihtac edilen Doblolarda bile navigasyon sistemi oldugunu biliyor musunuz ? Ama Tofaş ülkemiz halkina arac satmaya kalktigi zaman bunu satmayi akil bile etmiyor. Benim sitemim arac üreticilerine , bence piyasada talep var otomotivciler bunu bizlere satarlarsa harita üreticileride pazari farkedip güncel haritalari yapacaklardir.
yer uydu sistemini kısaca anlatım..
avrupada suan lullanılan bi sistem nası calişir belirli noktalara uydu ağları konuluo hızlı vede kesintisiz sekilde işlev sağlıo.. sağladığı işlerver basta navigasyon raatlığı güncelleme özelliği oluo ve sokak felan deiştiiğinde düzelme imkanı oluo sona tv olayı suan tv yayının olduğu yerde cekio ama bazı yerlerde cızırtı vede karıncalanma oluo bu ortadan kalkıo 180 le gittiğinizde bile kesinti cızırtı olmicak onun dişinda telefonun cekmediği yerler azalacak kısacası cok yararlı bi olay ..
fiat marka hakkında pek bilgim yok ama dediğiniz dorusa sasırdım kendi ülkene hemde cok satan arabana navi koymuosun bence nedeni italyaaki fiat ın navi cd si cıkarmadığı için olabilir kim bilir...
almanyada navigasyon sistemi cok yaygin, hatta radarlari (sabit olanlarin) yerini bile navigasyona kaydedebiliyrsunuz , radara yaklasinca uyariyor , kacla gimeniz gerektigini söylüyor. daha önce hic bilmediginiz yeri bile elinizle koymus gibi buluyorsunuz. bulundugunuz ve gitmek istediginiz yerin kac km oldugunu hesapliyor, hatta yoldaki trafik durumunu önceden bulup uyariyor ve size daha hizli ulasabileceginiz altarnatif yol bile sunuyor. ortalama hizinizi hesapliyarak istedigniz yere yaklasik olarak nekadar süre icinde ulasabileceginizi söyliyor. kisacasi harika bi sistem. ama 1 senden beri parali olacagi hakkinda söylentiler var. nekadar dogrudur, bilinmez.. tabi bazi sorunlarida olmuyor degil. yeni sokak isimlerini ev numaralarini güncelenemiz gerekiyor. bazi navigasyon aletleri yolda sasirabiliyor. gec algilama yeya yolu bulamama gibi sorunlarida oluyor.
Mert Oto Elektronik
22-01-2007, 23:35
almanyada navigasyon sistemi cok yaygin, hatta radarlari (sabit olanlarin) yerini bile navigasyona kaydedebiliyrsunuz , radara yaklasinca uyariyor , kacla gimeniz gerektigini söylüyor. daha önce hic bilmediginiz yeri bile elinizle koymus gibi buluyorsunuz. bulundugunuz ve gitmek istediginiz yerin kac km oldugunu hesapliyor, hatta yoldaki trafik durumunu önceden bulup uyariyor ve size daha hizli ulasabileceginiz altarnatif yol bile sunuyor. ortalama hizinizi hesapliyarak istedigniz yere yaklasik olarak nekadar süre icinde ulasabileceginizi söyliyor. kisacasi harika bi sistem. ama 1 senden beri parali olacagi hakkinda söylentiler var. nekadar dogrudur, bilinmez.. tabi bazi sorunlarida olmuyor degil. yeni sokak isimlerini ev numaralarini güncelenemiz gerekiyor. bazi navigasyon aletleri yolda sasirabiliyor. gec algilama yeya yolu bulamama gibi sorunlarida oluyor.
evet paralı olması hakkında bilgim yok ama bmw para karsılığı suan uydudan bmw araclarına tv yayını yapıo ama türk kanalları yok sadece avrupa kanalları var navigasyonu öle yaparlarmı bilinmez d si pahalı olur ok kesinde öür trlü zannettem
Navigasyon,belirlenen varış noktasına en kısa ya da en uygun yol güzargahını tespit eden,sesli ve görsel yönlendirmeler yaparak, hedefe doğru bir şekilde ulaşmanızı sağlayan bir sistemdir.
Sistemin amacı;insanların gitmek istedikleri yere daha güvenli,daha konforlu ve daha ekonomik şekilde zaman kaybetmeden gitmelerini sağlamaktır.Bu sistem yolların detaylı bilgisini size sunar.Otoban çıkışları,kavşaklar,caddeler,tek yön,çift yön sokaklar ve daha fazlası...Gitmek istediğiniz yerin adresini sisteme girerek,konumunuz kısa sürede belirlenir,size en uygun alternatif yol seçenekleriyle zaman kaybetmezsiniz.
Bu sistem iki nokta arasında güzergah oluşturmakla kalmaz.Türkiyede 100 bini aşkın bilinen nokta sisteme aktarılmış ve ulaşım verileriyle ilişkilendirilmiştir.Böylelikle oluşturulan rehber içerisinde restaurantlar,hastaneler,eczaneler,alış veriş merkezleri,cam, kilise,atm,bankalar,benzin istasyonları,tarihi ve turistik yerler,kamu binaları,ulaşım merkezleri yer alır.
Böylece Adres arama çilesi yavaş yavaş son bulacak!
Mio c 510 'u incelemenizi tavsiye ederim.Yazılımını navtürk yapıyor.Şuan 37 il var.Aynı zamanda bluetoothlu araç kiti oluyor.
Yalçın-A
13-08-2007, 05:49
Herkes Navigasyondan Bahsetmiş Ben Araçlarda GPS vericilerinden bahsetcem.
Araç filoları ya da kişisel araçların dakika dakika takibinde, GPS vericileri kullanılır. GPS vericisi takılan araçlar İnternet üzerinden takip edilir,
*Aracın Nerede olduğu(Şehir - ilçe - Mahalle Sokak)
*Aracın mevcut hızı
*Aracın gün içerisindeki en yüksek hızı
*Aracın 1 hafta öncesine dönük rutu ve hızları
isteğe bağlı
*Aracın yakıt durumu
*Yakıt dolumu
*Anormal yakıt eksilme durumu
*Öğrenci tanıma sistemi.
*Araç içi ses ve/veya görüntü
*Soğuk hava depolu araçların Depo sıcaklık durumu
*Depo sıcaklık kontrolü
vb
Öğrenilebilir.
Herhangi bir hırsızlık olayında aracınızın nerede olduğunu öğrenip polis ekiplerinin işlerini kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca istem dışı araç kullanımını önleyip, Adres bulmada kolaylık yaşayabilirsiniz.
GPS kiti ile birlikte GPS işlem kutusu GPS anteni GPRS anteni bulunuri GPS anteni gökyüzünü rahat görebilecek bir yere takılır, GPRS anteni için böyle bir gereklilik olmadığından işlem kutsunun üstüne yapıştırılabilir. GPS işlem kutusu ve tüm kabloları aracın gizli bir yerine monte edilir. Kablolardan birisinin kesilmesi durumunda haber eder, aküden adığı elektrik akımı kesildiğinde kendi aküsü ile 7 saat, işlem yapmaya devam eder.
valveTRonic
20-10-2007, 14:24
indash li bir anaüniteye veya bir lcd ekrana sahipseniz bir n95 alırsınız video çıkışından ekrana bağlanırsınız.ondan sonra alın size navigasyon.hem tel hem navi.ama illa GPS in ne olduğunu bilmek isterseniz buraya ayrıntılı şekilde yazarım.okuldaki bitirme projelerinden biriydi GPS ;)
Merhabalar,
Nokia N95, GPRS yani EDGE üzerinden navigasyon yapmakta ve bu da telefon faturasına eklenmekte.
coldfiire
21-04-2008, 16:01
Navıgasyon sistemi olarak ben NAVIA NS-1020 navigasyon cıhazı kullanıyorum...fiyat olarak en ucuz ve en kullanışlı navıgasyon sistemi kullanışlı olması (kişisel görüşüm). national geographic (http://nationalgeographic) kampanyasıyla 330 milyona aldım ve kampanya halan devam edıyor 1 yıllık dergı hedıyesı kazanıyorsunuz....harıta içeriği olarak 50 il de navıgasyon yapılabiliyor.incelemek isteyen arkadaslar http://www.nationalgeographic.com.tr/uyelik/default.aspx burdan kampanyaya bakabilirler.....
ürünü incelemek için..: http://www.uruninceleme.com/incelemedetay.aspx?Id=139 inceleyebilirsiniz..
330 ytl navigasyonu bile karşılamaz nasıl oluyor o, üstelik dergi üyeliği ,t-shirt falan da hediye
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.