PDA

'Full Versiyon'a Bak : turbo

_SkyLine_
17-02-2006, 15:11
bişi sormak istiyorum..
sanırım turbonun dezavantajı olan tek sey turbo boşluğu..2000d/dk'da devreye giren turbo alt devirde çalışmadığı için motor normal güç üretir ve istenileni veremez.pekı bunun nedeni 2000d/dk kadar egzoz gazı uretememesimidir??

TorqueTuning
17-02-2006, 15:17
Turboyu tetikleyecek yeterli egsoz gazı basıncı oluşmaması denebilir. Turbo boşluğu denilen olay, motordan motora ve turbonun özelliklerine göre farklılık gösterir. 2000 D/dak. diye genel bir durum yok anlayacağın...

misafir146
17-02-2006, 16:29
Bülent bey çok güzel açıklamı$

E-Ozan
18-02-2006, 03:42
sen gaza bastığında hava ve yakıt yanar egzos gazı çıkar, çıkan gaz turboyu döndürür turbonun dönmesiyle hava emilip intercoolera oradanda intake e ve son olarak yanma odasına basılır ve bu işlem böylece devam eder... seninde fark edeceğin gibi biraz zaman alan bir işlem genelde 0,5-1sn arasında bir tepki süresi olur bu işlemin, bunada turbo lag denir... tabi bütün bunlar uygulamaya göre değişir.. genel olarak büyük bir turboda daha fazla güç alabilirsin ancak turbo lagın daha fazla olabilir, küçük turboda ise lagın daha kısa surer ama max gücün daha düşük olur... tabi bu çok genel bir kanıdır. biturbo araçlarında oluş nedeni genelde budur.. nispeten küçük bir turboyla alt devirlerdeki lagı ve performans kaybını önleyip yüksek devirlerdede 2. ve daha büyük bir turboylada yüksek performans elde etmek.

tabi birde hybrit turbolar wardır... bunların hepsi lagı azaltmak ve gücü bütün devir bandına yaymak için baş vurulan yöntemlerdir...

arkadaşında belirttiği gibi 2000rpm diye standart birşey yoktur ancak genelde ortalama yol araclarında alt devirlerde güç almaya çalışırlar buda kullanıcı kitlesiyle alakalı bir durumdur sonucta birçok sürücü yakıt sarfiyatı motor yıpranması vs gibi durumlardan üst devirleri kullanmazlar bunun tersi olarakta birçok yarış aracında 2000rpm rölanti devri bile değildir bu yuzden güç dağılımı üst devirlere göre ayarlanır vs vs vs...

ahmet-c2
18-02-2006, 15:08
peki biturbo uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi öğrenmek istesem ne yapabilirm. çok ilgimi çekiyor.

E-Ozan
20-02-2006, 00:55
ingilizcen warsa hiç sorun yaşamazsın, internet bu konuda bilgi deposu gibi.. yok ben internetten okumak istemiyorum diyorsan gene ingilizce olarak birçok kitap war bunları alıp okuyabilirsin... ama illa turkçe birşey arıyorsan onu bilmiyorum... ingilizce siteleri turkceye ceviren programlar war bildiğim kadarıyla... onlardan yardım alabilirsin...

Özgün
20-02-2006, 01:11
skyline açıklilm kısa açıklayabilirim istersen küçük dediğimiz turbolar Housingleri minikolduğundan dolayı belirli bir basıncı vardır kanatları küçük olduğundan 2k rpm de çıkan gazı yoğunluğu onu döndürmeye yetiyor

^^ANIL^^
21-02-2006, 09:49
özgün açıklıyıcı olmamış ama lütfen detay ver insanlara :)

E-Ozan
21-02-2006, 15:52
http://auto.howstuffworks.com/turbo.htm

turbo, anlatması çok uzun bir konudur ancak yukardaki linkten turbonun genel çalışma prensibini vede bazı ayrıntıları bulabilirsiniz...