PDA

'Full Versiyon'a Bak : EkoMax ?

Burak HGT
24-02-2006, 12:04
Selamlar;

EkoMax isimli bir ürün var piyasada, duyan oldu mu ?

Konyalı bir girişimcinin Ankara'da imal ettiği bir "mucizevi" yakıt tasarruf ve güç sistemi...

Temel olarak çalışma prensibi; suyu elektroliz yöntemiyle hidrojen ve oksijen gazlarına ayırıp emme manifoldundan içeri pompalayan bir sistem...

Hidrojenin yanıcı özelliğini, oksijenin yanmaya yardımcı özelliği ile birleştirip silindire püskürtülmesi sayesinde yanma odasındaki "her şekilde optimize" olamamış yanmayı destekliyor.

Yani daha verimli yanmayı sağlıyor... Hidrojen ek yakıt olarak kullanıyor.
Her 3000km'de bir ise "su" tabir edilen "özel sıvısı" yenileniyor :)

İlginç değil mi ?

Mühendis olmadığım için konu hk.da fazla bilgim yok ancak, tüm sensörlerin fabrikanın öngördüğü şekilde çalıştığı bu kapalı sistemde sadece lambda sensörü olayı fark edebiliyor.

Hatta üretici, egzos emisyon değerlerini referans göstererek yanmanın ne kadar da verimli hale getirildiğini iddia ediyor.

Sonuçta anladığım kadarı ile, yanmadaki verim artışını lambda ile fark eden ECU, fabrikasyon yazılımına sadık kalarak AFR değerlerine müdahale ediyor ve böylece tasarruf sağlanmış oluyor... ECU fabrika tarafından öngörülen sınırlar içinde AFR'yi fakirleştiriliyor...

Tasarruf meselesi şu anda kulağa aykırı gelemese de, lambdanın devre dışı olduğu tam gaz ve/veya 3.500-4.000rpm üstünde yanma odasındaki karışıma eklenen hidrojen ve oksijen gazlarının etkisi ne olur ? (Maalesef bunların oranı hk.da bilgi yok!)

Bu konu hk.da bilgi sahibi olan ve teknik yorum yapabilecek Mühendis arkadaşların yardımını istiyorum.

Sizce bu sistem sağlıklı çalışır mı ?

http://www.ekomax.com/

Not: Bir arkadaşım sistemi taktı şu anda deneme aşamasındayız, en kısa zamanda dyno'ya çıkıp sonucu teknik olarak görmek istiyoruz, bakalım ne olacak ?

ahmet-c2
24-02-2006, 16:12
elektroliz için 12V la çalışan sistem ilginç.aslında bu sistem kabaca yakıt hücreli arabaların çalışma prensibine dayanarak yapılmış.ama siteye girdim ayrıntılı bilgi bulamadım.Ancak yanmanın verimli olması emisyon değerlerinin düşük olmasına bağlıdır demek belki eksik olabilir.çünkü hidrojen yakıtlı motorlar egzozlarından su buharı atarlar dolayısıyla çevreye zararsızdır.bu hidrojenin kimyasından ötürü oluşan bi durum.pompaya motordan güç alıyorlar heralde o konuda bi açıklama yapılmamış.yani sonuçta benim anladığım bu sistem benzin yakıyo yanında da hidrojen de yakıyo.eğer e-posta adresi verirsen hidrojenle ilgili bazı makaleler mevcut elimde onları gönderebilirim sana işine yarayabilir. eğer bu sistem hakkında ayrıntılı bilgi öğreneblirsen paylaşırsan sevinirim, merak ettim çünkü.

Burak HGT
24-02-2006, 16:44
Kafama taktım ya, saatlerdir nette araştırıyorum.

Sonunda bişeyler buldum...

Maalesef birçok şeyimizde olduğu gibi bu sistem de çalıntı... :(

Konyalı girişimcimiz, Kanadalı bir enerji firmasının fikrini nüfusuna geçirmiş görünüyor :(

Genel olarak, HFI: "Hydrogen Fuel Injection" olarak biliniyor.

http://www.chechfi.ca/

Adamlar 10 yıldır faaliyetteler... Gayet mantıklı olarak hedef pazar anlamında öncelikli olarak kamyonları seçmişler. Kuzey Amerikadaki 15.5 milyon kamyon ciddi bir pazar tabiki :)

Ancak hala değişmeyen olay ise "işe yaradığı" iddiası...

wikipedia'nın literatürüne dahi geçmişler...
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_fuel_injection

Garip olan ise Kanada hükümetinin, Amerikanın tersine bu tip uydurma ürünlere uygunluk vermeyeceği... Acaba.. gerçekten işe yarıyor mu ?

Adamlara mail attım, bakalım neymiş... ?

OnurS
24-02-2006, 23:24
Bende merak ettim şimdi yaw

atiturhan
27-02-2006, 03:08
Gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyoruz...

OnurS
03-03-2006, 15:20
Bugün okula giderken bi eleman gördüm serviste fln çalışanların giydii tulumdan giyiyodu we arkasında ekomax yazıyodu geç kalıyorum diye boşwer dedim ama soora aklıma takılınca döndümAdam ortada yoktu ama cidden merak ediorum şunu..

Burak7
04-03-2006, 13:38
bide EKOYAK diye bi dalga var odtu luler mi ne bulmuş o ne acep???

JTD Serkan
15-03-2006, 18:46
Evet Arkadaşlar ekomaxı bende duydum hatta konyada ekomax kullanan kia pride 1.3 olduğunu biliyorum. Yanlış hatırlamıyorsam çekişide arttırıyormuş ama tam detayını bilmiyorum sadece kulaktan dolma bilgiye sahibim.

JTD Serkan
15-03-2006, 18:47
Evet Arkadaşlar ekomaxı bende duydum hatta konyada ekomax kullanan kia pride 1.3 olduğunu biliyorum. Yanlış hatırlamıyorsam çekişide arttırıyormuş ama tam detayını bilmiyorum sadece kulaktan dolma bilgiye sahibim.

Burak HGT
15-03-2006, 22:09
Ek bilgiler...

- Elektroliz için gereken 12V 15-20W güç marş motorundan alınıyor,
- Hidrojen sistemde depolanmıyor, elektroliz işlemi ancak marş motoru devreye girince başlıyor
- Hidrojen aşırı yanıcı olduğundan ve yanma hızı benzin/hava karışımından yaklaşık 8 kat daha hızlı olduğundan silindir içindeki yanmamış atıl karışım kalıntılarınıda yakıyor.
- Emisyonlar ciddi oranda azalıyor... Bu aslında tam olarak ne anlama geliyor bilemiyorum. HC oranı düşüyormuş..

Şimdilik bu kadar...

Aynı işi yapan 3 ayrı Kanadalı firma buldum ancak hiçbiri maile cevap vermedi...
Mailimde H2 ve O2 oranlarını, gaz çıkışının sabit mi yoksa devire bağlı olarak değişken mi olduğunu sorgulamıştım.

Maalesef bu sorular sistemin tam anlamıyla gizli tutulan yanı olduğu için hiçbir cevap alamadım...

Sonuçta sistemin efektifliği halen soru işareti...

2 ayrı araca takılan sistem dynoda test edildi...

Araçlarda toplamda (hafifçe) 1.5 bhp artış olsa da güç ve tork grafikleri aynı kaldı. Gözlemlenen artış, hava şartları ve benzer değişkenlere bağlı olarak dyno hatası olarak kabul edilebilecek aralıkta. Yani herhangi bir güç artışı söz konusu değil...

Ancak, dyno ölçümünde tam gaz pozisyonunda olunması sebebiyle lambdanın devre dışı olduğu ve ECU'nun sisteme müdahale etmediği kesin.
Sistemin çalışma prensibinin, lambdanın devrede olduğu, 1/2 gaz ve 4.000-4.500rpme kadar ki alt-orta devir aralığı olduğu düşünülürse bu aralıkta ECU'nun müdahalesi (AFR'nin zenginliğini fark edip benzin enjeksiyonunu azaltması, AFR'yi ek hidrojen sebebiyle fakirleştirmesi) sonucu etkinin ne olduğunu maalesef ölçemiyoruz.

Tasarruf mantığı uyarınca lambdanın devrede olması gerekliliği, ancak bunun ölçülebilirliliğinin çok ama çook zor olması ve emisyon değerlerindeki aleni farklılıklar sistemin efektifliği hk.da kesin sonuçlara ulaşılmasını engellemekte.

Yani ne işe yarıyor, ne de yaramıyor diyemedik...

Bu sebeple uzun dönemli tüketim testleri sonucunda bir karar vermek gerekecek...

Halen ölçümdeyiz... :)

Kamil(anadolcu)
17-03-2006, 13:24
ben buna benzer bir sitemi 1992 yılında kendi arabamda denemiştim. arabam basit karbratörlü bir renault 12 idi çekiş ve ivmelenmede çok ciddi artışlar olmuştu (altı ayda bir lastik alıyordum) yakıt tasrrufu ise tamamen gaz pedalının durumu ile ilgili idi yani tasarruf falan edemedim yaklaşık bir depoda 60 -70 km fazla gittim ama 12 ts deki torku görmenizi isterdim. ama ama ama sonuç olarak standart blok piston biel krank yani makine aksamında (tabii debryaj dahil) çok ciddi bir yıpranmaya korozyona sebep oldu. basit olarak gömlek resmen paslanıyor ve aşınıyor. o açıdan uzun ömürlü ve ekonomik olduğunu düşünmüyorum. ayrıca sistem çok basit olay sadece suyu (saf suyu) buharlaştırmaya benzer bir sistem. saygılar. kamil

guvenc06
17-03-2006, 15:47
sabırsızlıkla beklıyorz

MhAktas
28-03-2007, 17:38
merhaba arkadaşlar

ben böyle bir topiğin açıldığını bilmiyordum... bu aletten geçen taktırdım.. bir arkadaşıma tavsiye ettim oda daha geniş bilgi istediği için internette ararken bu topiği buldum..tesadüf işte...neyse konuya gelelim...

geçen ben EKOMAX isimli makinayı taktırdım.. ankara da arkadaşlarım bayiliğini üstlendiler... bende baktım ucuz... taktıralım dedim... çünkü lpg den istediğim düşüşü alamamıştım...

şimdi söz konusu araba bmw 7.30i 1988 model ve 188 hp 1600 kg.. araç ağır geldiği için gerçekten çok yakıyordu...
benzin ile şehir içi 550 şehir dışı 300 bin lira idi ... (bu değerlerle geçen yaz 1 ay kullanabildim :) )
lpg de sıralıya gücüm yetmediği için düz sistem taktırdım...
lpg ile şehir içi 300-333 şehir dışı 144-170 bin lira

ve gelelim asıl konuya bu ekomax deden aleti taktırdım...
benzine bağlanmadan direk lpg sistemine takıldı yani, benzinde çalışmıyor sadece lpg çalıştığın da çalışıyor... çünkü bu aletin sıhhatli çalışabilmesi ve bozulmaması için motorun çalışıyor olması gerekiyormuş.. bende benzinle zaten binmediğim den lpg sistemine entegre ettirdim...
değerler ne mi oldu?:

şehir içi 210-205 bin ytl... şehir dışına çıkmadığım için bilmiyorum..
amma söyleyeceklerim şunlar...
araba gerçekten seri bir hal aldı... eski si kadar ağır kalkmıyor ve aklerasyonu çok iyi oldu... kesinlikle beygirde bir artış var.. sistemi takan ustanın söylediğine göre yüzde 10 bir artış olabilir demiştiki... ben inandım doğrudur %10 vardır artış... silindir içindeki patlamaları daha da şiddetlendiriyor... gücünü bence burdan alıyor... bilirsiniz turbo sistemlerde sıkıştırılmış hava daha fazla olduğu için beygir artışı sağlanır... onun gibi düünün olayı... yanlız torkta düşme olduğunu hissettim... bazı dik yokuşlarda lpg de daha seri çıkıyordu... bu ekomaxlı sistemde biraz daha fazla zorlandı... ben de bunu torka bağladım... birkaç daha önceden bildiğim yokuşlarda denedim... kesinlikle bir düşüşvardı... sanki çıkamayacak duruma gelecek diye hissettim... ama her yokuşu tamamladı...

diyeceğim o dur ki... sıhhatli bir yakış sağladığı kesin... beygiri de artırdığı kesin... bu sebeperden daha az yaktığı da kesin...

ben arabayı sattım bu şekilde 1 ay kullandım... çok da memnun kaldım.. ve şöyle bir sonuca vardım... sıralı sistem lpgyi bilmiyorum, hiç denedim ama... diğer sistem: karbüratörlü düz sistemi, enjektörlü arabaya bağlatacağınıza sadece bunu bağlantın daha iyidir... ayrıca ruhsata işletme masrafı falan yok..

sistem nasıl çalışıyor derseniz.. bir cihaz var.. bu makinadan çıkan 6 hortum (çok ince yaklaşık çapı 1,5 mm gibi)(6 adet olması araç 6 silindir olduğu için) emme monifoldunun motora yakın yerine 6 tane delik açılarak (silindire ne kadar yakın olursa iyi oluyormuş, hortumlarda ne kadar kısa olursa daha iyi oluyormuş) yerleştirildi... bir pet şişeye özel bir suyu var ondan konuldu.. ve oda aynı çekşit hortumlarla cihaza bağlandı.. bir de motor çalıştığında elektrik gelen bir sisteme elektrik bağlantısı... hepsi bu..
(bu progragrafı çok kötü anlattım biliyorum... ama siz anladınız siz :) )

ayrıca arkadaşlar motorsuz bir düzen yapmışlar dışarda sistemin nasıl çalıştığına dair gösteriyorlar... o cihazdan çıkan gaz avcunun için de çakmakla bir ateşliyor sanki çata pat gibi... :) yani hakkaten bomba...

taktırmak isteyen arkadaş olursa ankaradaki ustayla bağlantı kurdurabilirim... ivedik ostim de... bi mesaj atın iletişim bilgilerini veriyim...

SeZeR-323BG
28-03-2007, 21:01
bu sistemin maliyeti ve motor ömrüne etkisi nedir?

MhAktas
29-03-2007, 01:18
maliyeti 400 ytl... şu an için motor ömrüne kimse bişi diyemez... muhakkak bi cevapları vardır üretenlerin ama sormak hiç aklıma gelmedi...

T@LG@
03-04-2007, 15:32
cevabı bekliyoruz...

Ahmet-T
03-04-2007, 18:23
iyi biseye benziyo yaw 400 ytl fiyatıda iyi aslında bir denemek lazım:D

Ahmet-T
03-04-2007, 18:25
birde yaklasık 5 yıldır kanada montrealde yasayan cok yakın bir arkadasım var onu arayıp bu sistem hakkında bise bilip bilmediğini sorucam bakalım bana neler dicek

Ahmet-T
04-04-2007, 02:26
kanadadaki arkadasımla sabah konustum kendisi gün icinde arastırıp beni arıcağını söledi ve az önce aradı sistem kanada epeyce yaygın bir sekilde kullanılıyomus ve asıl bulunma yeri 1970 li yıllarda amerikada nasanın bulduğu bir ssitemmis roket yakıtına ek olarak kullanıyorlarmıs kanadalı enerji mühendisleri bunu araclara uygulamak icin gelistirmisler ve yapmıslar ancak kanadada sadece dizel araclarda kullanılıyomus ve cokda yararlıymıs özellikle kamyonlarda benzinli araclar icin ise henüz sistemi gelistirememisler ancak calısmaları devam ediyormus ve epeyde bir güc artısı sağladığını söledi ancak kanadada hala benzinli araclar icin kullanılmamasıda ayrı bir konu buna nedersiniz bilmem buyrun ben bu konuda elimden geleni yaptım saygılar

erdogan69
04-04-2007, 17:20
Merhaba arkadaşlar;

Ekomax cihazını ben 2.5 yıldır bizzat biliyorum ankara ostimde mekanik imalat atölyem vardı. Ekomax firmasına bu cihazlar için araç montaj aparatlarını yapıyordum. Çevremdeki insanlara ve arkadaşlarıma önerdim. Kendim aracımı yeni almıştım (WV transporter 2005 1.9 uzun şasi )servis garantinin bozulacağını söylediği için ben takdırmadım.Bir arkadaşım LPG'li 94 model Renault spring aracına takdırdı farkı görünce bayilik aldı.Araç 5. viteste rölantide kalkıyor ve titreme yok ! inanılır gibi değil ama öyle. Arkadaşım aynı zamanda başka bir işte mesaili çalıştığı için ancak hafta sonları ilginebiliyor olmasına rağmen bayağı yol aldı artık işmakinalarına, dozerlere falan takıyor! 4ay önce garanti bitiminde bende takdırdım, fakat yeterince verim alamadım bir müddet kullandım acaba benmi anlamadım diye sonra kontrol için tekrar bakıldığında emme manifolduna bağlıntı noktalarından birinde kaçak olduğu anlaşıldı. Haylaz çok hassas en kolay nereyi bulursa oradan kaçıyormuş :) Neyse kaçağı yakaldık :) izolasyonuda iyi yaptılar. Hemen performansı farkettim. Çekiş azımsanamayacak kadar arttı. Ben aracımı devirli kullanıyorum. Yakıtımıda sürekli kontrol ederim. İlk aldığımda 100km de 10.2 lt yakıt tüketiyordu sonraları şuan 85.000 de 10.9 lt ye kadar çıkmıştı. Ekomax cihazı takıldıktan sonra 9.2 lt düştü. Hepinize tavsiye ederim hakikaten çok iyi bir cihaz. Bilgi almak isterseniz aşağıdaki sitelere bakabilirsiniz.
www.yakıttasarruf.net
www.ekomax.com.tr

Not:Cihaz bağlantı aparatlarını artık ben yapmıyorum :)

erdogan69
04-04-2007, 17:25
pardon şeyi unuttum :)

Bu cihaz tüm araçlara (LPG ,Dizel ve Benzinli )takılabiliyor ve tatmin edici verim alınıyor.

erdogan69
04-04-2007, 17:27
yine pardon

www.yakittasarruf.net

ismail42
26-04-2007, 22:09
Bugün Denedik 5 Ytl Lpg Ile 51 Km Yol Katetdik Daha Araç çalişiyordu

ismail42
30-04-2007, 22:54
Kafama taktım ya, saatlerdir nette araştırıyorum.

Sonunda bişeyler buldum...

Maalesef birçok şeyimizde olduğu gibi bu sistem de çalıntı... :(

Konyalı girişimcimiz, Kanadalı bir enerji firmasının fikrini nüfusuna geçirmiş görünüyor :(

Genel olarak, HFI: "Hydrogen Fuel Injection" olarak biliniyor.

http://www.chechfi.ca/

Adamlar 10 yıldır faaliyetteler... Gayet mantıklı olarak hedef pazar anlamında öncelikli olarak kamyonları seçmişler. Kuzey Amerikadaki 15.5 milyon kamyon ciddi bir pazar tabiki :)

Ancak hala değişmeyen olay ise "işe yaradığı" iddiası...

wikipedia'nın literatürüne dahi geçmişler...
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_fuel_injection

Garip olan ise Kanada hükümetinin, Amerikanın tersine bu tip uydurma ürünlere uygunluk vermeyeceği... Acaba.. gerçekten işe yarıyor mu ?

Adamlara mail attım, bakalım neymiş... ?

KANADALILAR BİZDEN ÇALMIŞ OLMASINLAR
:wink2:

Ahmet-T
03-05-2007, 16:58
1970li yıllarda amerikada nasa tarafından bulunmus bir sistem

ismail42
15-05-2007, 23:14
kanadadaki arkadasımla sabah konustum kendisi gün icinde arastırıp beni arıcağını söledi ve az önce aradı sistem kanada epeyce yaygın bir sekilde kullanılıyomus ve asıl bulunma yeri 1970 li yıllarda amerikada nasanın bulduğu bir ssitemmis roket yakıtına ek olarak kullanıyorlarmıs kanadalı enerji mühendisleri bunu araclara uygulamak icin gelistirmisler ve yapmıslar ancak kanadada sadece dizel araclarda kullanılıyomus ve cokda yararlıymıs özellikle kamyonlarda benzinli araclar icin ise henüz sistemi gelistirememisler ancak calısmaları devam ediyormus ve epeyde bir güc artısı sağladığını söledi ancak kanadada hala benzinli araclar icin kullanılmamasıda ayrı bir konu buna nedersiniz bilmem buyrun ben bu konuda elimden geleni yaptım saygılar

KONU İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YETERSİZ LÜTFEN DAHA FAZLA BİLGİ LÜTFEN:wink2: :kararsiz: