PDA

'Full Versiyon'a Bak : CHİP ile Performans Modülü Arasında Ne Fark VAR?

ENES_
13-04-2006, 08:18
Chip ile Performans Mödülü arasında farklar nelerdir acaba?

İkiside hemen hemen aynı güçleri sağlıyo fakat aradaki büyük fiyat farkının nedeni nedir?

Kafamı çok meşgul ediyo.Umarım birisi yardımcı olur.

cabrioman
13-04-2006, 10:08
kutu denen modüller, aracın turbo basıncıyla oynamadan beslemeyi arttıran sistemlerdir, pompayı yanıltarak daha fazla basmasını sağlar...
chipte ise besleme ile birlikte turbo basıncı da artar...en son bi arkadaşımın SAAB turbosu için baya bi düşünüp en sonunda chipin daha sağlıklı olduğuna karar werdik, ama tercihler değişebilir chip daha iyidir demiyorum...

TorqueTuning
13-04-2006, 14:17
Box/Modüllerinin tek yaptığı cabrioman'in de açıkladığı gibi mazot pompası ile ECU arasına monte edilerek voltajı düşürüp ECU'yü yanıltmak ve motora extra yakıt basılmasını sağlamak. Burada enjektörler kapasitesinin üzerine çıkarılıyor ve haliyle daha çok zorlanıyor. Özetle sadece 1 değişkenle güç artışı sağlanıyor.. Ama chip tunigte ise motorun çalışmasını sağlayan ve düzenleyen/kontrol eden birçok değişken/parametre yeniden programlanıp optimize ediliyor. Bu ise kesinlikle daha sağlıklı ve optimize bir güç artışı demek benim kanımca. Bizim uygulamlarımızda örneğin: Motor tip ve teknolojisine göre ort. 15-25 arasında değişken/parametre yeniden programlanıp sağlıklı ve sorunsuz bir güç artışı elde ediliyor...

cabrioman
13-04-2006, 14:47
peki daha büyük enjektörle sonuç nasıl olur?

TorqueTuning
13-04-2006, 14:50
Belirli limitlere kadar enjektörleri değiştirmek gerekmez. Ancak örneğin std. gücün +%50 ve daha üstü güçler alınmak için elbette daha büyük kapasiteli enjektörlerin de kullanılması gerekir. Gerçi bu değerler çok değişkenlik gösterebilir ama...

ISY
25-04-2006, 21:48
Selamlar beni tanımayan arkadaşlar için ismim ceyhun,

Dizel araclarda kutu takarak güç artışı sağlayan uygulama, yani Tuning-Kit ler diğer benzerleri gibi 1-2 parametre değil 12 parametreye varan değişiklikler yaparak araçlarımızla tatminkar bir güç artışı sağlamaktadır.

Bu uygulamalarımız kesinlikle garantili olup ücretsiz test imkanı mevcuttur, müşterimiz memnun kalmaz ise almak zorunda değildir bunu da ürününe güvenen firma gerçekleştirebilir. Kaldıki bugüne kadar bir çok araçta uygulamalarımız mevcuttur.

Çoğu müşterilerimizin araçları, piyasadaki birçok araçtan maddi değeri yüksektir, (bkz.fotolar.) bizlere güvenip ürünümüzü kullanan ve memnun kalan tüm müşterilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunarız...

ISY-POWER
Ceyhun ÖZTÜRK

Saygılarımla,

BMW 740d 258ps Piyasa Değeri 120.000 euro

http://img267.imageshack.us/img267/3830/hpim03283fq.jpg

BMW X5 3.0d 217 ps Piyasa Değeri 90.000 euro

http://img289.imageshack.us/img289/7018/hpim03217uw.jpg

Touareg 2.5 TDI 174 PS Piyasa Değeri 80.000 euro

http://img254.imageshack.us/img254/2172/hpim02208fo.jpg

cabrioman
25-04-2006, 22:17
12 parametreyi merak ettim...sonuçta benim dizel aracım yok, sadece bilgi amaçlı olarak soruyrum...

ISY
26-04-2006, 10:50
12 parametreyi merak ettim...sonuçta benim dizel aracım yok, sadece bilgi amaçlı olarak soruyrum...

selamlar 0212 xxx xx xx [Şafak-G tarafından edit] den ulaşabilirseniz yada pm den numaranızı yazarsanız ben sizi arayıp uzun detaylı bilgi verebilirim...

aLLyC
27-04-2006, 13:00
x5 in onunde bir 407 gordum sanki :)

bende de bir 4o7 var 1,6 hdi bunun icin ne gibi bir uygulama yapabiliriz modul mu entegre ederiz yoksa chip mi degistiriz?

yardiminiz icin simdiden tesekkurler.

ISY
05-05-2006, 12:20
x5 in onunde bir 407 gordum sanki :)

bende de bir 4o7 var 1,6 hdi bunun icin ne gibi bir uygulama yapabiliriz modul mu entegre ederiz yoksa chip mi degistiriz?

yardiminiz icin simdiden tesekkurler.

Fransız araclarında Tuning-Kit yani modül takarak güçlendirme de randıman alınamamakta o yüzden chiptuning yani motor beyni üzerinden uygulama yapmaktayız, sistem ise şu şekilde;

Aracınızın motor beynini obd soketi üzerinden yani motor beynini açmadan kaput dahi açılmadan kopyalıyoruz, almanya merkezimize yollayıp, 1-2 saat içerisinde Chiptuning li detay bize geliyor ve tekrar motor beynine bunu yazıyoruz...

Bu şekilde aracınızdan +20 / +22 ps almış oluyoruz...

Şafak-G
05-05-2006, 15:27
Çok güzel bir konudaki soruda iki farklı firma mevcut

Biri sadece konu hakkında bilgilendirme yapıyor

Diğeri biz bunu yapıyoruz diyerek telefon numarası veriyor.

Nihayetinde ACT bizim ciddi bir maddi yatırımla kurduğumuz bir site ve bizim

üzerimizden yapılan bu tür reklamları kabul etmemiz düşünülemez.

Üyelerimiz ciddi anlamda bilgilendirmelerinize saygı duyarız.

Bizim için üyelerimiz çok özeldir.

Ama bu bilgilendirme yanında onları kendi şirketinize çekmeyi düşündüğünüz kişiler olarak görürseniz bunu kabul etmeyiz/izin vermeyiz.

Ayrıca üyelerimizin sizlerden memnun kalmaları bu forumları süslerken şikayetleride baştacı edilir afişe edilir.

Bundan sonra daha dikkat etmeniz ricasıyla

TorqueTuning
05-05-2006, 15:50
Duyarlılığınız için ve alenen yapılan bu reklam ve propagandanın önü geçtiğiniz için çok teşekkür ederim Şafak Bey...

Saygılarımla,
Bülent RAYMAN

TorqueTuning
05-05-2006, 16:18
chipte turbonun basıncı filan artmaz. Turbonun devrede olduğu devirleri uzaytır. Turbo nun basıncını sadece turbonun üzerinden ayarlayabilirsin. Beyine yüklediğin bir program ile turbonun üzerindeki vida ile nasıl oynuyorsun bunu söyleyebilir misin:):)

Yunus Bey,
yeni nesil turbo araçlar elektronik kontrollü yapılara sahiptir. Dolaysıyla
turbo basınçları da ECU ile kontrol edilir, yani turbo basıncı yapılacak chip
tuning ile arttırılabilir...

TorqueTuning
05-05-2006, 17:16
Aracınızda nasıl bir uygulama var acaba, sorabilir miyim?

ISY
06-05-2006, 12:34
Çok güzel bir konudaki soruda iki farklı firma mevcut

Biri sadece konu hakkında bilgilendirme yapıyor

Diğeri biz bunu yapıyoruz diyerek telefon numarası veriyor.

Nihayetinde ACT bizim ciddi bir maddi yatırımla kurduğumuz bir site ve bizim

üzerimizden yapılan bu tür reklamları kabul etmemiz düşünülemez.

Üyelerimiz ciddi anlamda bilgilendirmelerinize saygı duyarız.

Bizim için üyelerimiz çok özeldir.

Ama bu bilgilendirme yanında onları kendi şirketinize çekmeyi düşündüğünüz kişiler olarak görürseniz bunu kabul etmeyiz/izin vermeyiz.

Ayrıca üyelerimizin sizlerden memnun kalmaları bu forumları süslerken şikayetleride baştacı edilir afişe edilir.

Bundan sonra daha dikkat etmeniz ricasıyla

Şafak Bey bize direk soru sorarak yazıldıgı için bilgilendirme amaçlı tel no verildi, kaldı ki o soruyu soran kişinin aracına uygulama yapmamaktayız sadece bilgi amaçlıdır siz sanırım siz daha önceki konulara dikkat etmediniz,

Chip tuning'te son nokta: Wimmer-RST (http://www.autoclubturkey.com/forum/showthread.php?t=43910) bu konulu mesasjı okursanız alanen nasıl reklam yapıldıgını açıkca görebilirsiniz önce bu konuyu inceleyin isterseniz daha sonra bize bi daha yazabilirsiniz,

Bizi tanıyan arkadaşlardan nasıl bir firma oldugumuzu ve işleyişimiz hakkında bilgi alabilirsiniz, diğer taraf diye bahsi geçen firmanın, değerli act üyelerine hakkımızdaki yanlış bilgilerdirmelerinden doğan sıkıntımızın üzerine sizin bu şekilde yazı yazmanız bizi üzmüştür, diğer konuları da inceleyip tekrar analiz yaparsanız seviniriz...

Ceyhun ÖZTÜRK

Ahmet A.
06-05-2006, 14:35
yeni nesil turbo araç eski nesil turbo araç farketmez. map maf sensorlerı oldugu surece kı olmadan zaten olmaz elektonık basınc kontrolu turbo araclarda mumkundur. bu yuzden araclarımıza evc takarız... kaputu acıp mechanic controller olmasın dıe.

power box lar basıncı arttırmaz. ama butun chip işlemleri yanı beyıne ypılan yuklemeler basıncı araca zarar vermeyecek sekılde genelde 0.2 - 0.3 bar acar. xxx marka ıle yptıgınız yukleme ıslemı sonrası basınc artmadı dıorsanız uzgunum yukleme gerceklesmemıs.

Ahmet A.
06-05-2006, 16:41
stock dızel 18 - 19 sıkıstırmalarda gezen bır motor calısma prensıbıne sahıp mekanızma da forged malzeme ypılmadan 1 bar arttırmak son derece vahsıce bır hareket olur + motorunuz buna dayanmaz zaten. forged uygulamasında sıkıstırma bıraz assagı ceklır mısal 18 ıse orjınal 16 lara dusurulur ya da 16.5 gıbı ypılır bu sayaede basınc verebılırsınz. ama cıtır cerez dedgınız bar basıncı 1 motorunuzun kesınlıkle daynamyacagı bır lımıt.

cabrioman
06-05-2006, 16:55
Burda önemli olan şu bence...araç Max. kaç bara mı dayanır?? yoksa bu araç en sağlıklı max gücü nasıl mı alır? ben şahsen aracımın sağlıklı olarak benimle uzun süre geçirmesini isterim...

cabrioman
07-05-2006, 02:51
düşük bar basan turbolu araçlarda forged piston yoktur...

cabrioman
07-05-2006, 10:24
sıkıştırma oranları neden yüksek olsun? özel conta ve kapak ile aynı motorun turbosuz modellerinden daha düşüktür turbolu motorlar...

Ahmet A.
07-05-2006, 11:08
Orjinal dizel motorlarda daha saglam malzeminin kullanıldıgı dogru forged kullanıldıgı yanlıstır.

ılk once dızel ın calısma prensıbını anlatmam gerekıo sanırım arkadaslarımızın daha ıı anlaması ıcın. dızel araclarda bujı dedıgımız atesleyıcı bulunmamamktadır. dızel pıstonlar ı otomobıllerın kı gıbı deıldıldır. daha yuksektır bastıgı yer duzdur kenara dogru bır cevız buyuklugunde delıgı vardır. mazot ve havayı o delıge alır yakıtı buharlasır sıkınca (18 sıksıtırmalarda oldugu ıcın) ve pıston tam uste vurunca basınc tam olur ve patlama gerceklesır.
bu motorlara sıkıstırmalı motorlar denır. ayrıca dızel motorların bujı ıle atesleyen bujı ateslemelı olanları da vardır. onların sıkıstırmaları bu kadar deıldır zten artık kullnıldıgını sanmıorum.
sımdı elımıze bır tubocaherge dızel motor alalım. aracımız standart 1.1 bar basıncına sahıp olsun. bız bunda forged var dıyıp 2.1 bar a cıkarırsak
1) aracın standart turbosu bu basıncı saglayamaz zaten. belırlı bır gucu vardır onu karsılar bu da max. 0.2 - 0.3 bardır. kı fabrıkalar bılerek bu duzenek te bu gucu uretebılıcek sekılde turbo uygulamasını yaparlarkı sız orjına l turboya 2.1 bar bastırıp hem turbonuzu hemde motorunuzu kırmayın dıe.
2) motorunuz bu basıncı karsılıcak yakıtı zten veremeyecegı ıcın (ne tur bır yukleme yaparsanız yapın bır pıggyback ya da ems system ıle aracınıza hukmetmedıgınız surece) + enjektorlerınız de zaten yetersız kalıcagı ıcın motorunuz fakır klıcakatır ve pıston erımesı gerceklesecektır.
3) dıelım kı turbo yu buyuttuk enjektorlerımız buyudu pıstonlarımız forged kollarımız forged ypıldı ıntercoolerımız buyudu yakıt pompamız reguletorumuz egzost sıstemımız herseyımızı yptıgımızı dusunelım. ozaman bar basıncımızı arttıralım dedık. blogumuz dayanıcak mı acaba. ya da kac km dayanıcak.

dızel motor teknolojısı cok ılerlemıs bır teknolojı olmak ıle bırlıkte cok ta nazık bır teknolojıdır. dızel e mudehale genelde ypılmayan cok nadır uygulamaları bulunan bır teknolojıdır. yanlız ufak capta fabrkaların gızledıgı gucu ortaya cıkarmak ıcın yapılan hava yı ve yakıtı aynı oranda ayarlayan chip yuklemelerı ıse ben daha bı zararını gormedım saglıklı oldugunu umuorum. ama bundana daha fazlasını beklemek hem motorunuz ıcın hemde sızın ıcın uzucu olur.

misafir1739
07-05-2006, 15:13
1- dayanıklı piston dediğin olay zaten forget pistondur.
2- dizel aracın turbosunu ancak 0.2, 0.3 bar arttırabilecek usta usta diilmiş demekki. veya sen usta tanımamışsın. standart doblo da 18 diil 18,5 / 1 sıkıştırma vardır.
hangi usta diyor anca 0.2 bar artar die. kulaktan duyma konusmayalım. ben bu forma uyguladıgım şeyleri yazıyorum. turbo basıncını 2 katına cıkarttıgımızıda bılıyorum. haala da araclar sorunsuz bi sekilde kullanılıyo. hee aracın ömrünü kısalttıgı dogrudur. ama bizde performans herseydir.
dizel arabalrın sıkıstırma oranı yuksek olmas , turbo dizel arabaların sıkıştırması yuksek olur.

yakında görürsünüs zaaten bi arabada kaç taane turbo kullanılır, turbo basıncının arttırılması zararlımı diilmi die. az kaldı. saygılar...

Ahmet A.
07-05-2006, 15:59
dayanklı pıston forged pıstondur evet yanlız sen bnım yazdıklarımı ıı okumamısın. normal araclarınkınden daha kuvvetlıdır forged deıldır. yanı malzemeler farklıdır. dıkkat edersen uygulamayı usta deıl chip tuning in yptıgını yazmısım. onu da ıı okumamısın. dıkkat edersen dızel arcların ya da trbo dızellerın dememısım sıkıstırma ıle calısan motorlar ın sıkıstırması yuksek olur elektronık atelemelı motorlar ın kı dusuk olur demısım. ne se senden de bılgıler almıs olduk. bızı aydınlattgın ıcın tesskkur ederız. bızım bırsey gormeye de ıhtıyacımız yok kulaktan dolma deıl okuma yazma teknıgını kullanarak ve kendı arclarımı yaparak bu bılgılerı elde ettım ben. ıstersen ustan bı ara mulakat ını yaparsın. yazdıklarımı okudugun ve guzel yorumun ıcın tessekkurler. belk ıbı ara sızde dıkkat ederde gorursunuz...

cabrioman
07-05-2006, 15:59
ben turbo dizel değil, benzinli turboların sıokıştırmasından bahsediorum...Yunus arkadaşımız forged piston değilse onlar nasıl dayanıor demiş, ben de izah ettim...aynı motorun turbolu ve de turbosuz versiyonlarında, motor iç yapısı aynı olmak kaydıyla turbolunun sıkıştırması daha düşüktür umarım netleşmiştir...

basınç 2 katına çıkmaz diyen yok çıkarılamaz diyen hiç yok sonuçta bu olayın ustayla alakası yok...ama ben 48 bin euro verip top model bir saab turbo alcam, sonra da basıncı 2 katına çıkartıp denicem acaba bişey olur mu diye? önemli olan motoru sağlıklı tutarak modifiye yapmaktır deneme yanılmanın maliyeti herzaman ucuz olmaz...

Ahmet A.
07-05-2006, 16:08
cabrioman arakadasım. forged pıston uygulaması dunyada zaten bunun ıcın var. aracının basıncını arttırmak ıstıosan forged pıston yaptırırsın yapan fırmalarda senın (normalde benzınlı turbo araclar 9 - 9.5 -10 arası sıksıtırmadadır) pıstonunu 8.2 - 8.5 arsı sıkıstırma ya gore cnc tezgah ta sıfırdan yaparlar. dusen sıkıstırma sayesınde de aracının basıncını arttırabılırsın kı bu da saglık olan ıslem. daha fazla basınc vermek ıcınse mutlak forged kollar gereklıdır kı yamulmalar olmasın. ayrıca avans a da hukmedebılıosun kı avansın aracın yurumesınde kı payını hepımız bılırız.

cabrioman
07-05-2006, 17:21
AmetA aynen katılıyorum bahsettiğim de bu zaten..basıncı çok arttırıcaksan forged toplarsın, ama her T yani turbo araç da forged malzemeden yapılmamıştır, düşük basınç basan audi 1,8T,volvo 2,0T vs araçlar aynı motorun turbosuzları ile aynı piston ve kollara sahiptir...ama Audi S3-S4 ve Volvo nun R modellerin motorları forged malzemeden ve düşük kompr. ama turbo basıncı daha yüksek araçlardır...

Ahmet A.
07-05-2006, 18:03
ewet aynene dedıgın gıbıdır. ama onlara tam olarak forged dıemeyeız daha ııı malzeme ıle daha saglamlastırılmıs malzeme dıebılırız. mesela skyline gtr lerın orjınal makınası (pıston ve kolları) 800hp olabılmektedır. Mines in hazırlamıs oldugu arac tamamen stock makınadır ve 800hp dır :)

misafir1739
07-05-2006, 19:52
ewet aynene dedıgın gıbıdır. ama onlara tam olarak forged dıemeyeız daha ııı malzeme ıle daha saglamlastırılmıs malzeme dıebılırız. mesela skyline gtr lerın orjınal makınası (pıston ve kolları) 800hp olabılmektedır. Mines in hazırlamıs oldugu arac tamamen stock makınadır ve 800hp dır :)

Standart bir pistonun 800 hp gibi yüksek bir güce dayanabileceğini aklın hayalin alabiliyomu. ki dediğin arac standart forget pistonludur. o yüzden piston değiştirilmemiş. standart turbolu araclarda piston değiştirmenin tek amacı silindir hacmini yükseltmektir.
forget piston da tek parça dayanıklı malzemeden dökme pistondur. sen diyosunki standart turbolu araclardaki turbolar dayanıklıdır ama forget değildir. zaaten o basınca, o sıcaklıga dayanabilecek malzeme aynıdır.
yanlıs anlasılmasın burda herhangi bısekılde amacım gergınlık yaratmak değildir, saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde bilgi alışverişi yapmaktır. saygılar... ayrıca çalıştığım ustalar türkiyenin en büyük ustalarıdır :)

cabrioman
07-05-2006, 20:59
ben de bi yanlışı düzelteyim, forged malzemeler döküm değil dövme çeliktir...

Ahmet A.
08-05-2006, 10:16
ozaman sole acıklayayım. orjınal pıstonunuz forged dıosunuz. tamam dogrudur. pekı o pıstonun aynısını forged olarak wıseco-je-cosworth gbı markalar uretebılmektedır custom bırsekılde. pekı bız bunlara ne dıcez ultra forged mı? :) ben bunu anlatmaya calısıorum. sızın orjınal turbo dızellerdekı pıstonlara forged dıemeyeız. ewt dıer araclarınkıne gore forged dır dogru bu yanlıs deıl. ama ısmıne forged dıemeyız cunku orjınal pıstonlar dokumdur :) + skylıne motoru 800 hp ye dayanırken stock motordur forged pıston yoktur. ama kullanılan pıston ve kol cok saglam malzemedır. eger skylıne a forged koyarsanız 1000hp ve ustu yaparsınız.

demek ıstedgım orjınal pıstonun forged ı ypılabılmektedır o yuzden bı orjınal pıstonlarımız cok saglam ama forgeddır dıemeyız.

+ dızeller dedgım gıbı sıkıstırmalarını pıstonun ustunde deıl ıcınde yanı ortasında ypmaktadır. bu yuzden dırekt sıddet gormemektedır o yuzden cokta saglam olması gerekmemektedır. bazı pıstonlar alımunyum malzemedendır hatta :)

Hilmi A.
08-05-2006, 11:25
konyada dizel araclara piston yapan bir firma var isterseniz o fabrikaya gidip pistonların malzemesini görebilrsiniz

ayrıca bizim araclarımız gibi 1.6 yada 1.9 lite dzel araclara deil 7.0 8.0 litre tırlara piton yapmaktadırlar onlardaki sıkıştırmayı haya gücünüz ile bir düşünün bakalım kaç:)

üstelik turboları da bizimkiler gibi ufacık deildir

ama onlarda pistonu Forged yapmamaktadırlar direk döküm yapıolar gecen TRT de izledim gene programı

ama merak eden arkadaşlarla hep beraber bir hafta sonumuzu o fabrikayı ziyaret ederrek bilgilerimizi artırmakta kullanabliriz

Hilmi A.
08-05-2006, 12:55
Silindir hacmi arttıkça sıkıştırma oranıda düşer:)

eminmisin böle olduguna

Hilmi A.
08-05-2006, 13:01
Silindir hacmi arttıkça sıkıştırma oranıda düşer:)

Az önce DAF Türkiyede çalışan Sn. Haluk Özen beyefendi ile yaptıgım görüşme ye dayanarak yazıorum

sıkıştırma litreye baglı bir olay degil basınca oranlı bir matematiksel işlemdir

12.600 litre hacmindeki 6 silindirli bir DAF tır da 17.4.1 sıkıştırma oranına sahiptir

benim Ford C-max 1.6 dizel aracım da 17.6.1 dir.

yani sizin dediginize göre sıkıştırma hacim arttıkça düşmez
tamamen araca uygulanan basınc ile alakalıdır

ii forumlar

cabrioman
08-05-2006, 13:32
sıkıştırmanın hacimle uzaktan yakından bir alakası yoktur...siz aynı hacimde, limitleri kollayarak soıkıştırmayı arttırıp azaltabilirsiniz...sonradan turbo uygulamalarında sıkıştırma düşürülürken, aynı motorun atmosferik modifiyesinde arttırılmaya çalışılır...

Hilmi A.
08-05-2006, 13:54
bunlarda farklı kalınlıktaki kapak contaları ile mümkündür

Hilmi A.
08-05-2006, 15:05
tabiki dediginiz cok dogru ama bizim de anlatmak istedigimiz

dizellerdeki basıncın tamamen piston üzerinde olmadıgıdır piston üzerindeki kenara yakın bir yerde oyulmuş olan yerde o bahsettigimiz 17 18 sıkıştırma gercekleşior
fakar pistonun geri kalan kısımlarında okadar basınc oluşmuor bu yüzdendir ki pistonlarında forged olmasına gerek kalmıor he belki o piston üzerindeki oyuk kısım seramik gibi saglam bir malzeme ile kaplanmış olablir okadar net bilmiorum

sonuçta bilgilerimiz paylaşarak hepsini birbirine ekleyerek bişiler örenioruz güsel vede seviyeli sohbet için teşekkürler btün katılanlara

cabrioman
08-05-2006, 20:21
valla bu topicte konuşmaktan tartışmaktan zevk aldım resmen...bazen sanki yazılanlar gergin ya da farklı cevaplarmış gibi gelse de, bu yüzyüze olmadığımızdan kaynaklanıyor...gayet bilgilendirici ve öğrenme amacıyla açılan bir topicti ve de burdaki üslup bence bazılarına örnek olmalı...

leventse
09-05-2006, 13:52
sayenizde bende bilgilerimi pekiştirdim.her ne kadar katılmasamda tartışmaya :)

misafir1739
09-05-2006, 14:11
bu kadar seviyeli ve güzel bi tartısma için herkese tesekkur ederım... ama yinede chip ile turbo asıncının arttırıldıgını zannetmıyrm :)

leventse
09-05-2006, 19:53
bu kadar seviyeli ve güzel bi tartısma için herkese tesekkur ederım... ama yinede chip ile turbo asıncının arttırıldıgını zannetmıyrm :)zaten chip turbo basıcını artırmıor, sadece pompa (püskürtme) basıncını arttırıor

Ahmet A.
09-05-2006, 20:18
hayır daha once acıkladım. bır daha okuyun ıstersenız arkadaslar. chip yuklemeler basıncı arttırır. basınc manuel olarata ayarlanır electronıc olarakta. evc sıstemler (electronıc valve controller) electonıc basınc arttırma sıstemını aracın ıcıne alıp bızlere kolaylık saglasın dıe vardır. pekı sızce bu cıhaz nereye baglanıo da basıncı arttrıo. cevabı sızde zaten ;) :)

Ahmet A.
09-05-2006, 20:19
ayrıca guzel bır tartısma oldugu ıcın gercekten cok memnunum. ufakta olsa atısmalarımız ıse sevıyelı bır sekılde atısmalarında olabılecegını foruma gostermıstır sanırım. herkese tessekkurler...

leventse
09-05-2006, 20:21
Bi nevi ikisini birden artırıor?

misafir1739
09-05-2006, 22:05
0.2 bar nasıl olurda hisedilmes ki ???

TorqueTuning
10-05-2006, 11:55
Yeni nesil turbo dizellerde turbo basıncı elektronik kontrollü olduğu için, basınçla istediğiniz gibi oynama şansınız var teorik olarak. Ama elbette ki her motorun yapısına ve bileşenlerine göre kaldırabileceği belirli bir basınç var, sağlıklı olarak uzun süre kullanım için olan limite çekmek bu basıncı chiple en mantıklısı... Elbette müşterinin talepleri doğrultusunda bu basınç farklı programlanabilir...

Wastegate'ten manuel olarak basıncı artırmak riskli ve tehlikeli bir iş, profesyonelce yapılmadığı sürece motora ve turboya zarar verme tehlikesi/riski kanaatimce çok fazla. O yüzden o işi bulaşmayın derim.

TorqueTuning
10-05-2006, 18:25
Ben genel konuştum zaten, profesyonelce ve usta ellerden çıktıktan sonra olabilir tabiki de!

Hilmi A.
10-05-2006, 18:26
wastegate ten boost artırma işlemi elektronik olarak boost artırma işlemi ile aynıdır her ikisnde de boost artar
ha elektronik ha mekanik ne farkederki her ikisndede amac boost u artırmaktır

yani wastegate den de boost rahatlıkla istenildigi takdirde artırılablinir vede düşürüleblinir

sadece birinde zahmetsizce olur birinde zahmetli olur okadar

Hilmi A.
11-05-2006, 11:07
:):):):):)

ENES_
11-05-2006, 11:11
Uzun zamandır aradığımız düzeyli tartışma ortamını oluşturduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum :applaus:

Bende modülden vazgeçtim chip yaptırcam tabi albayımın yardımlarıyla :)

cabrioman
11-05-2006, 13:47
hayırlı olsun, ilk defa bi topic bu kadar doyurucu tartışıldı:)

Özgür-EE
15-05-2006, 16:41
Ben de bir seyler eklemek istedim.
Konumuz her ne kadar turbo diesel araclar olsada,dikkatimi ceken 1-2 konuda yazayım.
Birincisi forged kol veya piston aftermarket olarak satıldıgı gibi bazı araclarda da seri uretim olarak kullanılıyor.Skyline buna bir ornek,STI ,EVo ve hatta 1.8T VW grubu araclar dahil.Ancak bildiginiz uzere forged piston ve kollar da bir cok malzeme kullanılabiliyor.Bunlara ornek 4340 chromemoly pistonlar,titanyum alasımlı kollar vs vs.
Standart fabrika gelisi araclarda ornek olarak 1.8T yi ele alacak olursak eger,300-350 PS lere kadar ve 1.5 bar civarı standart forged piston ve kollar ile sorunsuz calısan bir cok arac var.Skyline da standart forged internalleri ile 800-900 PS civarı sorunsuz calısıyor.Buradan da anlasılacagı uzere Skyline da kullanılan forged internallerin malzemesi,1.8 T lerden daha kuvvetli ve direncli.Ancak daha ust gucleri ele aldıgımızda ornek 1.8T da 400 leri hedeflediginizde daha guclu forged kullanmakta fayda var.Belki standardı onu da kaldıracak,fakat riske girmeye degmez.Yani sunu soylemeye calısıyorum: Bir aracta forged var olay bitti hic bir sey olmaz mantıgı yanls,hedeflenen guc ile kullanılan internallerin direncinin uyumlu olması gerekir.

Sorunsuz ve seviyeli konu ve atılan postlar icin herkese tesekkurler.

Özgür-EE
15-05-2006, 16:43
her T yani turbo araç da forged malzemeden yapılmamıştır, düşük basınç basan audi 1,8T,volvo 2,0T vs araçlar aynı motorun turbosuzları ile aynı piston ve kollara sahiptir...

Bunda bir yanlıslık var.Volvo icin birsey diyemem,fakat 1.8T kolları ve pistonları forged dir ve atm motorla aynı degildir.. :thumbsup:

cabrioman
15-05-2006, 23:34
ÖzgürEE emin misin? ortağımda passat 1,8T war ve baya araştırdık...s3 ler forged, 1,8T ler normal piston ve kollara sahip diye bilgilendirildik...

Özgür-EE
16-05-2006, 01:44
ÖzgürEE emin misin? ortağımda passat 1,8T war ve baya araştırdık...s3 ler forged, 1,8T ler normal piston ve kollara sahip diye bilgilendirildik...

Evet tabii ki eminim 1.8T konusunda,ancak 2 side forged oldugu halde s3 un internalleri farklımıdır degilmidir net olarak bilmiyorum,ama fikrimce aynıdır.

Golf 1.8T motoru hakkında bir yazı,burada stock internaller ile 400 PS civarı yazıyor,umarım faydalı olur ve fikir verir.

http://www.lacar.com/modules.php?name=News&file=article&sid=78

TorqueTuning
16-05-2006, 11:29
150/180 BG'lik 1.8T'ler de güçlendirilmiş internallara sahiptir, ancak bunlar "yarı forged" olarak tabir edilebilecek bir yapıdadır. 210/225 BG'lik versiyon 1.8T'ler ise daha da kuvvetlendirilmiş motor parçalarına sahiptir (tam forged)...

Özgür-EE
16-05-2006, 12:23
Sanırım burada bahsetmis oldugunuz internallerin yapısı forged in saglamlık derecesi ile ilgili.Vermis oldugum linkte 210,225 TT lerde veya S3 lerde kullanılan oldugu bahsetmiyor,verdigi araclar 150 ve 180 PS lik motorlar ki bunlar dahi 400 PS lere dayanıyor.Fakat mesela ben 350 PS setup yaparken,asla standarda baglı kalmayacagım,kolları 4340 forged materyalli Pauters aldım bile.Neme lazım korkulu ruya gormektense :thumbsup:

TorqueTuning
16-05-2006, 13:05
Sıfır bir 1.8T'de (150/180BG'lik) o dediğiniz 350-400BG kaldırılabilir limit değerler, ancak belirttiğiniz gibi 2.el ve km'li bir araçta o sınırları zorlamak bence de mantıklı bir hareket olmaz, zira o güçlerde motor her konuda çok hassaslaşıyor. En ufak bir sorunda büyük masraflar açabilir...

Ahmet A.
17-05-2006, 11:38
Ya büyük masraf dediğin na çıkarıcak ki Allah aşkına? turbo mu? Piston mu? Keşke öyle kolay şeyleri çıkarsa.

krank ın yatay hareketınde kol yandan gomlege vurup gomlegı be blok u delebılıo. asınmıs motorlarda. buyuk masraflardan kasıt bu ;)