'Full Versiyon'a Bak : Turbo aracı nasıl stop ederiz?
slm
2005 model Vaneo 1.7 cdı aracımız var. Bu araç turbo. Bazı arkadaşlarım arabada turbo yüklü olduğu için arabayla gelince stop etmeden önce bi 25-30 sn beklememi(rölantide) sonra stop etmemi söylüyolar. Bu doğru mu? Araba 40000 km'ye geldi daha öyle yapmadım nolcak şimdi?
Ekrem_06
06-05-2006, 18:33
benim bildiğim o dizellerde değilde normal turbolu araçlar için zaten turbo timerlar war ama dizellerdede aynı olay olabilir yani dizeller için turbo timer warmı bilmiyorum ama mesela bi subaru imprezaya turbo timer lazım elbetteki o kadar abandıktan sonra turbonun rahatlaması gerekiyo çünkü bence her ihtimale karşı bi 30 sn ye falan rölantide bekle sonra kapa o mantıkta turbonun yağ sarmaması için sanırım ?
Eğer uzun yol yaptıysanız aracınızı stop etmeden önce 1dk bekyin rolantide çalışsın,
Şehir içinde ise stop etmeden önce bi 10sn ekleyin turbo kendini boşaltsın ve yağlasın...
Bu turbo beslemeli tüm araçlar için geçerli benzinlide dizel...
bencede bi 15 20 sn bekle çalıştırırkende ışıkların sönmesini bekle ben öyle yapıyorum
PLAYBOY61
06-05-2006, 22:49
EVET arkadaşım söyledikleri doğru nedenide şu turbo tiribününde kalan gaz dan dolayı eğer sen aracı stop edersen o gaz tribünde kalıp sıkışacaktır ve aracın turbo salyangoz yatağının erken bozulmasına sebep olacaktır. özellikle uzun yollarda tavsiye ederim bu uygulamayı ama öyle hemen bozulacak bir şey değil hiç yapmasan bile uzun süre gider aracın.ama ömrünün uzaması için gerekli bir uygulama !
Arkadaşım turbo yağla beslenir motoru stop ettiğin zaman yağ pompasıda stop eder (turbo dönmeye devam eder) dolayısıyla turbo yağsız kalır ve yataklarda aşınmaya sebep olur.Şehir içi yada şehirler arası kullanım fark etmez illaki biraz bekledikten sonra stop etmen gerekir.
ERAY_Astra
08-05-2006, 19:58
evet beklemen lazım..benim arkımda megane rs var cocuk 2 dakika bekliyor..sende bi dakka fln beklesen iyi olur...
_EGEMEN_
08-05-2006, 20:15
Bende GETZ CRDI var. Kitapçığına göz atarken aracın uzun kullanımlardan sonra turbonun kendini soğuta bilmesi için 1-2 dak. beklemekde fayda var diyordu.
ahmet-c2
09-05-2006, 01:30
arabalarda turbo sistemlerinde kullanılan gaz türbininin kanatları 150.000 d/d gibi değerlerde dönüyor.bunu bir anda stop etmek kanatların aşınmasına sebep olabilir.ralantide biraz beklemek mantıklı diye düşünüyorum ben de.
Hilmi A.
09-05-2006, 12:53
benim bildiğim o dizellerde değilde normal turbolu araçlar için zaten turbo timerlar war ama dizellerdede aynı olay olabilir yani dizeller için turbo timer warmı bilmiyorum ama mesela bi subaru imprezaya turbo timer lazım elbetteki o kadar abandıktan sonra turbonun rahatlaması gerekiyo çünkü bence her ihtimale karşı bi 30 sn ye falan rölantide bekle sonra kapa o mantıkta turbonun yağ sarmaması için sanırım ?
Turbo timerlar herhangi turbosu olmayan bir araca da takılablir cünkü bu üniteler turboya deil aracın beynine takılır
yani her araca turbo timer takılablir
şimdi gelelim asıl konuya her ne olursa olsun dizel yada benzinli turbosu olan her arac stop ettirlimeden önce devirsiz kullanıldıysa en az 30 saniye ile 1 dakika arasında beklenilmesi lazım
eger devirli kullanıldıysa en az 2 dakika beklemesi lazım
şehir içi yada şehir dışı die nitelendirmemiz yanlış olur bu araclarda en ii anlatım devirli yada devirsiz die anlatmakltır
zaten benzinli turbolularda sürekli devirli kullanılmaz ama dizel lerde ecur devirli kullanıcaksınız aracınızın motorunun saglıgı acısından devirli kullanmalısınız yani en az 1 -2 dakika beklemelisiniz
neden beklioruz?
aracınızın turbsunun palleri sürekli yüksek devirlerde dönmektedir siz gaza yüklendiginiz zaman bu devirde artmaktadır ama otomobilin devri 1000 artıosa turbo pallerinizin devri onun belkide 10 katı kadar artıo
bu pallerinde pimleri sürekli yaglanmak zorunda
dielimki siz geldiniz hemen hoop die stop ettiniz aracınızı ne oldu ee turbo palleri hala daha dönüo belki de hala daha turboyu dolduruo siz stop ettiniz yaglamayı kestiniz o paller öle bi devrli yagsız yagsız dönmeye devam ediolar hatta kapattıktan snra haffi bir ses te duyarsınız fııyyyyywwww die işt o pallerinizn dönme sesidir
ama geldiniz 1 -2 dakka beklediniz o paller güselce yaglanarak yavaşladı ve rolantisine döndü işta biz bunu beklioruz nasıl aracımızın rolantisi varsa turbo pallerimizinde rolantisine girmesini beklioruz
vede turbomuzu korumuş aşınmasını önlemiş oluoruz
ii forumlar
Arkadaşım turbo yağla beslenir motoru stop ettiğin zaman yağ pompasıda stop eder (turbo dönmeye devam eder) dolayısıyla turbo yağsız kalır ve yataklarda aşınmaya sebep olur.Şehir içi yada şehirler arası kullanım fark etmez illaki biraz bekledikten sonra stop etmen gerekir.ya şimdi 10 sn beklesekde beklemesekde neticesinde her ikiside çalışırken stop edilmiş oluyor farkı nedir.sizce erken stıop geç stop bir şey farkettirirmi.bilgi verirseniz iyi olur.
selam
mustafa TT
09-04-2007, 10:52
pallerınız 10 bınlerce devır cevırıor eger tımer alırsanız kullanma seklıne gore pallerın ortalama donme hızını hesaplayıp sıze stop ettıkten sonra calısacagı zaman dılımını gosterıp bır muddet sonra stop etcektır kullanması kolay bır alet ucuzda turbo arac sahıbı herkesın kullanamsı gereken bırsey bence .Gercı son zamanlarda tımera gerek kalmaması ıcın fabrıkasyon tımerlı araclar cıktı tımer dedıgıme bakmayın calısmayan ama turboyu sogutmak ve ayrıca asınmayıengellemek ıcın su gonderen devırdaymlı sıstemler .
Yiğit G.
09-04-2007, 21:07
normal araba ile aynı yaw.Kontagı asagı cevirince durması lazım :D
nafiz_gamze
10-04-2007, 20:54
ben sabahları rahat 4 dk park ederkende stop etmeden once en az 1,2 dk beklıyorum rolantıde hatta bazen fan açıyo ondan sonrada beklıyorum stop ederken bayağı bı sarsıntısız stop edıyo
diğer türlü bayağı bı sallı yo motor arabayı
Ben arabayı stop etmeden önce nafizin dediği gibi 1,2dk bekliyorum yoksa bir anda stop edince gerçekten sarsıyo araç kendini
Turbo Aracı Nasıl Stop Ederiz? ..
anahtarı kendine dogru cevirip cekip alman yeterli die biliorm die igrenc bi espri yapmiim :D:D
tüm araçlarda araba durduktan sonra bi 10 sn fln beklenmesi ii gelir hatta uzun yolculuk yaptıysanız 1-2 dk bekleyin.. spor yapan bi insana benzetebilirsiniz ;) uzun süre yogun tempo calısan bi sporcu hemen durup yatmamalı önce ayakta durmalı snra oturmalı snrada uyumalı :D ;)
- 150.000 devir çeviren turboyu sizin araçlarınızda bulabileceğinizi hiç sanmıyorum ;) max 40.000 devir falan diye düşünün.
- turbo, yapısı gereği içinde gaz tutamaz tam aksine eksoz tarafındaki gazın akışına göre belirli bir devir üzerine çıktığında basınçlı hava basmaya başlar.
- turbo arabanın bir diğer olayı da kullanım anında AFR ve EGT değerlerinin düzgün olmaması halinde motoru kırmanızın an meselesi olduğu... EGT dediğim eksoz gaz sıcaklığı, AFR ise hava-yakıt karışım oranı. Bu nedenlerden dolayı turboşarjlı veya süperşarjlı bir motora öyle körü körüne basılmaması gerekir zaten.
- Ne olursa olsun aracı stop etmeden önce kullanmanıza göre 10 sn ile birkaç dk arasında rölantide çalıştırmanızda fayda var. Ayrıca ister atmosferik ister yüksek basınçlı bir motor olsun aracınızı çalıştırdığınızda en az 10 15 sn bekleyin ki yağ, motorun bütün aksamlarına ulaşabilsin.
- biraz sanayici ağzı olacak ama oluşabilecek iki durum var: turbo araca basıp basıp zırt diye stop edip gittiğinizde turbonun ısısı yüksek kalacak, içindeki fazla yağ orada duracak ve kızıl yatakların üzerinde böyle kullanım sonucunda zamanla kemikleşecek ve turboya zarar verecek ya da tam tersi turbo yağsız kalıp palleri dönmeye devam edeceğinden gene zarar görecek. kısacası bu işi bu şekilde yapmazsanız her durumda zararlı çıkacak olan gene sizin keseniz.
- turbo timer denilen cihazı turbo olmayan bir araca bile takabilirsiniz, benzinli, dizel, lpg li, suyla çalışan, deniz altında giden... aslında bana sorarsanız her araca gerekli bir cihaz çünkü özellikle sert kullanımlardan sonra motorun ısısının normale dönmesine yardımcı oluyor ve bu da motorun ömrünü uzatıyor. adı turbo timer ama aslında yaptığı iş engine timer :)
arabalarda turbo sistemlerinde kullanılan gaz türbininin kanatları 150.000 d/d gibi değerlerde dönüyor.bunu bir anda stop etmek kanatların aşınmasına sebep olabilir.ralantide biraz beklemek mantıklı diye düşünüyorum ben de.
arkadsim 15.000 devir dolayinda atiyo :d:d:d
emretunca1212
14-05-2007, 16:49
ben corolla mı stop etmeden önce en aaz 10-15 saniye bekletiyorum ve öyle kaptıyorum kontağı motor durduktan bir 5 saniye sonrada bir ses geliyor çuf diye o ses ne sesi anlayamadım bilen varmı acaba blow off sesine benzer bi ses ama araçta bow yok ne yazıkki:unsure:
emre2blue
14-05-2007, 22:54
Peki Arabanın Yağ Pompasını Söküp Onun yerine elektrikle çalışan bir pompa koysak yarışlardaki gibi. Kontaktan önce Yağ pompası açılsa o güzel vızıldama duyulsa sonra marş basılsa. Araba park edilince de; o meşur turbo (Engine) timer devre girsede 1-2-3-4-5- artık neyse dakika boyunca pompayı çalıştırsa sonra da dursa olmaz mı??? Çok mu pahalı olur YAda Kaça olur :D ?
PS: Aslında bunu ileride almayı düşündüğüm 200sx için planlıyorum. Birçok "200sx tune guide" okuduğuma göre SR20DET yağı çok seven bir motormuş- sanki diğerleri sevmiyormuş gibi diil tabiki- onun için böyle bir çözüm de düşünülebilir diyordu...
mustafa TT
15-05-2007, 05:52
ben anlamadım nıe bukadar kastın :D alıosun 80 120 doalr aralıgında bı tımer kullanıosun okadar
MANCOLOG
18-05-2007, 15:04
Hilmi arkadaşım güzel izzah etmiş ancak herkesin atladığı bir konu var. Turbo timer sadece turbo için değil Motorun kendisi içinde kullanılır. Neden?
Devirli kullanılan bir turbonun ısısı normal kullanılmış bir turbodan haliyle çok daha yüksektir. Hiç gazladıktan sonra turbonuza baktınız mı ampul gibi yanar kor olur adeta. işte siz bu turboyu soğutmadan kaparsanız eğer içindeki yağ sirkülasyonu duracaktır. O sırada pişmekte olan yag özelliğini kaybedip birdahaki marşta motorunuza gidecektir. Stop etmeden çalıştırma süresi aslında sizin değerlerinizle belirlenir. ben normal kullanımda 30-40 sn gazlamalı durumlarda 2-3 dakika yı tercih ediyorum. Aslında gazladıktan sonra hemen kapatmıyorum biraz düşük devirde kullanıp soğutmayı deniyorum...
MANCOLOG
18-05-2007, 15:06
Peki Arabanın Yağ Pompasını Söküp Onun yerine elektrikle çalışan bir pompa koysak yarışlardaki gibi. Kontaktan önce Yağ pompası açılsa o güzel vızıldama duyulsa sonra marş basılsa. Araba park edilince de; o meşur turbo (Engine) timer devre girsede 1-2-3-4-5- artık neyse dakika boyunca pompayı çalıştırsa sonra da dursa olmaz mı??? Çok mu pahalı olur YAda Kaça olur :D ?
PS: Aslında bunu ileride almayı düşündüğüm 200sx için planlıyorum. Birçok "200sx tune guide" okuduğuma göre SR20DET yağı çok seven bir motormuş- sanki diğerleri sevmiyormuş gibi diil tabiki- onun için böyle bir çözüm de düşünülebilir diyordu...
ŞEY ÖÖÖÖ O VIZILDAYAN BENZİN POMPASI OLMASIN :)
Arkadaslar Eskiden Turboları Yaglamak İçin Yüksek Devirde İstop Ederlerdi Çünkü Turbo Yaglı Kalsın Diye O Zaman Turbolar Bukadar Yüksek Devirli Degildi Bu Dedigim 1210 Fordlardan Ve Sonraki Kargolarda Yaparlardı Aracı istop Edmeden Önce Biraz Oyalanın 20 sn Falan Sonra kapatırsınız Kontagı Yüksek Devirde kontagı Kapadınmı Turboya Yag Gitmedigi İçin Yagsız Kalıyo Ve Yatak Sarıyo Eyer Turbolu Arabanız Varsa Blow Off Takın Derim :):)
varolbuyuk
19-05-2007, 13:19
bi blow taktır abi benceee arabayı istop etmeden önce gaza az cık asıl phısssttttt sonra stop ett ...en mantıklısıı bu bunu bu kadar kafana takmana gerek yok....
crazy_dragger
21-05-2007, 02:08
slm
2005 model Vaneo 1.7 cdı aracımız var. Bu araç turbo. Bazı arkadaşlarım arabada turbo yüklü olduğu için arabayla gelince stop etmeden önce bi 25-30 sn beklememi(rölantide) sonra stop etmemi söylüyolar. Bu doğru mu? Araba 40000 km'ye geldi daha öyle yapmadım nolcak şimdi?
Evet dogru bunun sebebi havanın turbonun icinde kalması olayı:nee006: ...Yapmadım demissin bunun zararı turbonun omrunu azaltmasıdır, ama zararın neresinden donsen de kardır unutma :):thumbsup:
artık aracımız 60binde
ve stoptan önce 1 dk bekliyoruz, zaten devirli de kullanılmıyor.
bi blow taktır abi benceee arabayı istop etmeden önce gaza az cık asıl phısssttttt sonra stop ett ...en mantıklısıı bu bunu bu kadar kafana takmana gerek yok....
arkadasım azıcık bastıgında gaza ne fayda olacak motora:kararsiz: blowoof boşalttıgında yada:kararsiz:
Sorun sadece içeride kalan hava değil ki, yağlama olmadan dönen paller de aşınma oluşturuyor.
emreovsay
02-06-2007, 15:10
Bana sorarsan cok da fazla beklemene gerek yok cunku dızellerdekı turbolar otomatık turbo.Kendi sogutmasını otomatık olarak yapabılıyor.Subaru ve evolarda manuel turbo kullandıkları ıçın turbo salyangozunun turbınlarındekı asınmayı onlemek ıcın gerekıyor o yuzden turbo tımer turboyu araba stop ettıkten sonra calıstırıyor.Bu turbolar hep aynı katagorıde yer almıyor.O yuzden her turboda da blow off kullanılmıyor.
Blow Offla Turbonun Durdugunu anlayamazsın Turbo Son 3000 Devirde Cuffluyo Ondan Sonra Turbo Durdu Diye Bir Olay Yokki En Güzeli 30 snden Fazla Beklemek 1 Dk Bekleyin Bide Aracı Devili Kullanın Turbonuz Uzun Ömürlü Olcaktır.
o zamandan beri 25-30 saniye bekliyoruz. O zamanda 1 seneden fazla bir zaman önce ve aracımız 80bine dayandı. Herkese teşekkürler, konuya kilit...
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.